Irina Rimes, cu o înfățișare unică, plină de sensibilitate și un farmec aparte, și-a început cariera muzicală în România cu un single care a fost lider în topurile muzicale românești timp de câteva luni, intitulat „Visele”. Până în 2020, a și lansat trei albume: „Despre el”, „Cosmos” și „PASTILA”. Apoi, în 2022, a lansat albumul „ACASĂ”. Între timp, Irina a devenit singura artistă din România care a lansat un proiect unic: prima trilogie muzicală. „Iubiri secrete”, scrisă cu dedicație și inspirată din experiențele personale ale artistei, începe cu „Iubirea noastră mută”, continuă cu „Da’ ce tu” și se încheie cu „Haina ta”. A devenit cunoscută publicului internațional prin colaborări de succes precum: Irina Rimes x Cris Cab – Your Love, Irina Rimes x Jah Khalib – Навсегда și multe altele.
Astăzi, Irina ne-a împărtășit că viața de artist înseamnă „oricând și oriunde”… Are zile când depășește 16 ore de muncă, zile când are trei concerte și trei soundchecks, zile când stă 14 ore la o filmare. „Mereu e ceva de făcut, pot fi scurte zile în care fac TikToks, pot fi repetiții pentru concerte importante, cum va fi cel din 13 martie, sau pot fi și sesiuni în studio. Niciodată nu știu cum o să fie săptămâna mea”, ne-a împărtășit Irina într-o discuție sinceră, deschisă. Drept urmare, ea simte că partea cea mai grea din viața sa de artist este lipsa timpului. Sunt atâtea proiecte, atâția oameni pe care îi cunoaște și cu care se conectează, încât îi este foarte greu să se oprească și să aibă puțin răgaz.
„Niciodată nu poți să pui pauză.”
Deși viața de artist o încarcă pe atât de multe planuri, uneori simte că nu e niciodată suficient timp pentru a face tot ceea ce își propune. Cu toate acestea, când simte că merită? Mereu. Și, despre asta, Irina ne-a împărtășit mai multe în acest interviu.
Cum și când îți vine inspirația pentru scris printre toate orele de muncă propriu-zisă pentru proiectul tău muzical?
Inspirația nu vine niciodată la fel. Uneori vine dimineața, în timp ce mai stau puțin în pat, alteori vine în drum spre concerte, când sunt în van cu trupa. De cele mai multe ori vine seara, după o zi plină.
Prin ce se diferențiază muzica artistei Irina Rimes de restul melodiilor din spațiul muzical românesc?
Atuul meu cred că vine prin muncă și experiență, cu toate nopțile când stăteam și scriam din nou și din nou, pentru toate foile aruncate la gunoi și pentru toate sentimentele puse pe foaie și în versuri.
Sunt foarte mulți artiști frumoși în spațiul românesc, muzica mea se diferențiază prin faptul că e a mea, e personală și, deși e personală, văd cum atât de mulți oameni se regăsesc într-o oarecare măsură în ea.
De curând ai terminat seria concertelor NECÂNTATELE, în care ai interpretat piese care de obicei nu se regăsesc în setlist-ul tău, dar pe care fanii le păstrează aproape de sufletele lor. Când și cum s-a conturat acest concept și cât de important este pentru tine să te conectezi direct cu fanii tăi?
Acest concept s-a conturat încă de anul trecut, cu gândul că am atât de multe piese care nu ies deseori la „lumină”, dar ar fi păcat să le las uitării. Astfel, câteva dintre piesele mele, cele „necântate”, se vor auzi prin țară, în diverse orașe, într-o serie de concerte lejere, în care ne distrăm și în care ne conectăm unii cu alții într-un mod mai intim, aș putea spune.
Pentru mine, „Necântatele” este un proiect special prin prisma oamenilor cu care mă conectez. Anul acesta au fost oameni care au urcat pe scenă alături de mine, am putut cânta în public, iar publicul a fost alături de mine la fiecare piesă și a fost ceva cu adevărat unic.
Ai anunțat un nou concert la Sala Palatului care se intitulează În sufrageria Irinei, ce așteptări să avem pentru acest nou performance? Din punctul de vedere al pieselor alese, invitațiilor, conceptului în sine?
Da, pe 13 martie 2024, la Sala Palatului o să aibă loc un concert cu totul diferit unde vă invit pe toți. Conceptul cumva se leagă de povestea unei seri de muzică și voie bună chiar din sufrageria mea, de acum câțiva ani. Vreau să transpun vibe-ul de atunci și căldura alături de voi.
Casa mea e oricum dată de oameni, iar conceptul o să aibă un decor intim, un decor suprarealist. N-aș vrea să dau foarte multe detalii pentru că îmi place să mențin suspansul, dar pot să vă spun că echipa mea lucrează intens și lucrurile deja încep să prindă contur.
Legat de invitați, o să fie multe surprize, lista e aproape gata, iar set-ul va cuprinde piese din toate cele 4 albume și pe lângă, câteva piese noi.
„Cred că momentul din 13 martie va fi o nouă latură a Irinei pe care sper să o primiți, așa cum e, vulnerabilă și sinceră din sufrageria ei, care va fi a voastră.”
Dintre piesele pe care le-ai scris până acum – fie pentru tine însăți, fie pentru alți artiști –, care este cea în care simți că autenticitatea Irinei Rimes în calitate de compozitoare se face simțită cel mai bine?
Îmi place foarte mult o piesă scrisă acum mulți ani. E o piesă pe care i-am dat-o unei fete foarte talentate din Moldova, AINEX și chiar am cântat-o recent în 2023 la Virgin Radio. Piesa se numește „Real”.
În ce fel simți și/sau trăiești diferit melodiile pe care le scrii și alegi să le păstrezi în repertoriul tău, spre deosebire de cele pe care le compui pentru alți artiști?
De obicei, e destul de simplu. Dacă scriu o piesă foarte bună în care mă regăsesc, o păstrez mereu pentru mine. Fiecare artist, în fond, vrea să păstreze pentru el piesele în care se regăsește.
Când compun pentru alți artiști, ies de obicei din zona mea de confort și din repertoriul meu. Mă joc foarte mult și la finalul unei sesiuni știu că nu m-aș regăsi în piesă, dar deja am în minte alte persoane pentru care s-ar potrivi.
În ce moment al vieții tale ai scris piesa „Neiubita ta”? Ce simți astăzi, atunci când cânți această melodie pe care ai scris-o într-un moment diferit al vieții tale?
Piesa am scris-o înainte de a pleca în turneu. Am vrut ceva mai liric, am venit cu acest termen nou de „Neiubita” și am scris despre un moment diferit și confuz al unei relații. Mai stau sau plec? Mă mai iubești sau nu?
Deși e un punct critic și apăsător, am vrut să îi dau o nouă latură, nu de tristețe, ci de joacă. O joacă care în final te va aduce la decizia potrivită. Acum, când am ocazia să cânt această piesă, simt exact ca atunci, acest joc, și mă bucur de un nou mod de a trata o situație dificilă.
Fanii te adoră și văd, în mare, partea de sus a icebergului. Care sunt lucrurile care nu se văd? Care este un lucru pe care ți-ai dori ca fanii să îl cunoască și să îl înteleagă despre tot ceea ce se află în backstage-ul proiectului muzical Irina Rimes?
Fanii mei văd destul de multe din viața mea, poate nu văd atât de mult procesul din spate, orele de lucru sau repetițiile care nu merg bine și oboseala, dar oricum îi simt aproape în orice clipă. Toate trec mai ușor când îi văd acolo, la concerte, atunci când îi văd cântând, când le citesc mesajele.
Le pot spune doar să fie pregătiți. În 2024, chiar începând cu Sala Palatului, o să am grijă să ne putem întâlni des și am grijă să le vorbesc mai des, curând și prin multe piese noi. 😊
Versurile piesei „Cel mai bun prieten” sună astfel: „Eu îmi dau sfaturi / Cine altcineva / Eu mă am numai pe mine / Și e mai bine așa”. Cum poți descrie relația pe care o ai cu tine însăți în momentul de față și etapele prin care ai ajuns aici? Dar relația ta cu muzica?
„Atunci când nu mă regăseam pe mine, muzica era mereu acolo și până astăzi a rămas cel mai bun prieten.”
Am o relație foarte bună cu mine, o relație la care am ajuns în timp, prin experiență și prin alți oameni. Toți oamenii din viața mea m-au ajutat cumva să construiesc relația pe care o am azi cu mine și sunt foarte recunoscătoare.
În schimb, relația mea cu muzica e statornică, a fost și aici cu neîncredere și ezitări, mai ales când eram la începutul carierei, dar mereu a fost stâlpul meu.
Celebritarea are, de cele mai multe ori, un preț de plătit; chiar și fiind celebru există momente în care te simți singur, ca și când ești singura persoană pe care poți conta. Care ai spune că este prețul pe care îl plătești tu pentru celebritate?
Nu aș spune singurătatea, aș spune compromisul. Nu ai, de cele mai multe ori, timp să ieși cu prietenii sau să menții legături de prietenie. Reușesc să am timp pentru familie, iar prietenii, ori au devenit familie, ori au devenit prieteni din industrie, prin prisma faptului că aveam mai ușor ocazii de a ne întâlni.
Am făcut un compromis la viața mea socială, dar mi-am întărit mai mult relația cu familia mea.
Versurile piesei „S-a dus” sună astfel: „S-a dus și toamna asta, ce tare m-a durut / Cu fruntea doar în față și cu mintea în trecut / S-a dus și toamna asta cu ochii reci și goi / S-a dus, să nu mai vină niciodată pe la noi”. Te ajută muzica să te vindeci? Este procesul scrierii de piese un bun terapeut pentru tine?
Da și pot spune că mereu a fost. Multe momente grele și sentimente puternice au fost transpuse în muzică. Multe versuri au plecat din vise, gânduri sau dezamăgiri. Muzica a fost terapeutul care a făcut totul mai ușor.
Dacă n-ai face muzică astăzi, ce altceva ai face? De ce?
Dacă nu aș face muzică, aș face probabil un alt tip de artă. Poate aș scrie.
Primul lucru pe care-l faci dimineața:
Îmi verific agenda pentru ziua respectivă.
Ce te face fericită:
Anastasia.
Cel mai mare sprijin al tău:
Mama.
Pasiunea, munca sau talentul:
Munca.
Un loc vizitat, care s-a transformat în inspirație pentru o piesă scrisă ulterior:
Paris.
_
Editor: Carina-Marisa Cichi
Credit foto featured image: Frederic Monceanu