Iulia Chifa este antreprenor, activând în domeniul construcțiilor. A cunoscut ce presupune ideea de antreprenoriat, lucrând încă din timpul studiilor, alături de părinții ei. Una dintre primele lecții învățate a fost aceea că pentru a realiza ceea ce îți dorești, trebuie să muncești din greu.
Această lecție o practică și astăzi, în cadrul business-ului pe care îl conduce. Activând în străinătate, aceasta este plecată foarte des, alături de familia sa, acolo unde și-au construit un renume în industrie. Iulia susține că leadershipul adevărat presupune să îi inspiri pe alții și să le fii alături și definește reușita prin muncă, pasiune și o echipă de calitate.
Povestește-ne despre tine. Ce studii ai terminat și cum a decurs călătoria ta profesională până în acest punct?
Numele meu este Chifa Iulia, am 33 ani și m-am născut în Baia Mare, România. În prezent locuiesc în Corsica, Ajaccio, unde sunt administratorul unei întreprinderi în domeniul construcțiilor. Am absolvit Facultatea de Inginerie și Protecția Mediului în Industrie. Am ales acel domeniu de studiu pentru că am fost mereu interesată de protecția mediului înconjurător împotriva factorilor poluanți, dar odată cu terminarea studiilor a venit și decizia de a-mi consolida relația și să îmi întemeiez o familie.
Astfel, am fost nevoită să iau decizia de a îmi urma viitorul soț, care locuia în Corsica și activa cu succes în domeniul construcțiilor. A fost o schimbare radicală pentru mine, atât din punct de vedere emoțional, cât și profesional. Până la terminarea facultății, în paralel cu școala munceam și îmi ajutam părinții care aveau afaceri în domeniul Horeca. Acolo am învățat ce înseamnă ideea de antreprenoriat, că este nevoie de inițiativă, organizare și reorganizare, de acceptarea riscului și a eșecului. Am avut insuflat încă de la o vârstă fragedă ideea de a munci pentru a câștiga, de a munci din greu pentru a realiza orice îți propui.
Cum se numește business-ul tău? Unde aveți sediul, unde vă desfășurați activitatea?
În prezent, dețin poziția de administrator al firmei CVI CONCEPT, cu sediul social la Baia Mare, iar activitatea principală este „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“. Desfășurăm activitatea în mare parte în afara țării, în Franța (Paris, Corsica) și Belgia. Am o experiență de 9 ani în acest domeniu, în care am lucrat și învățat alături de soțul meu, iar acum 3 ani am decis să îmi înființez propria mea firmă, astfel să mai împărțim din toate cererile de prestări servicii pe care le avem și să putem răspunde afirmativ la cât mai multe proiecte. Soțul meu m-a îndrumat către această meserie, căruia trebuie să îi mulțumesc pentru toate valorile insuflate și sprijinul pe care l-am simțit pe tot parcursul acestor ani.
Care sunt serviciile voastre complete și cum vă diferențiați voi de alți profesioniști de pe piață?
Pentru a obține parteneri și investitori trebuie să construiești un plan de afaceri. A face bani în afaceri nu este doar rezultatul faptului de a avea o idee bună sau chiar un plan de afaceri cuprinzător, este nevoie și de un management solid. Serviciile noastre sunt de la ridicări de construcții noi, la renovarea clădirilor rezidențiale, până la contracte de subcontractare servicii în domeniul construcțiilor. Suntem o echipă bine structurată, în spatele nostru există oameni, există clienți, există furnizori, sunt toți cei fără de care noi nu am putea exista, dacă fiecare nu și-ar fi înțeles rolul lui și importanța noastră pe piață. Într-un secol în care totul se întâmplă cu rapiditate, cel mai dificil lucru este să reușești să păstrezi ritmul cu cât mai puține greșeli. Oamenii așteaptă mereu schimbări, noutăți și cum poți face față la asta fără noutate și investiții?
Atât clienții, cât și angajații trebuie să trăiască cu sentimentul că firma are mereu ceva nou de oferit. De cele mai multe ori trebuie să ai curajul să îți asumi riscurile, să iei decizii și să te convingi că îți atingi targetul propus… asta presupune feeling și convingere.
Cine sunt clienții voștri?
Clienții noștri sunt, în majoritate, din Corsica, de la persoane fizice, până la persoane juridice, instituții publice, lanțuri hoteliere și resorturi.
Cu ce activități îți începi diminețile? Cum arată o zi pentru tine?
În urmă cu doi ani și jumătate am devenit și mamă cu „normă întreagă” a unei fetițe. Acum prioritățile și activitățile zilnice s-au schimbat. Dacă până acum o zi obișnuită începea pentru mine la birou cu o cafea bună în mână, care mă ajuta să îmi organizez ziua, șantierele, întâlnirile și să stabilesc contracte noi, în prezent mă ocup mai întâi de copil și mai apoi merg la birou.
Pentru că majoritatea contractelor noastre se desfășoară pe plan extern și în mai multe țări din Europa, uneori acasă pentru familia mea nu este undeva anume. Acasă poate însemna pentru noi în România, în Corsica, în Belgia.. adesea în camere de hotel. Călătorim mereu alături de fetița noastră și suntem aproape tot timpul plecați. În fiecare zi încerc să găsesc echilibrul în tot ceea ce fac și mă străduiesc ca atunci când ajung dimineața la birou să mă detașez de tot ceea ce se întâmplă acasă, iar când ajung acasă să încerc să mă detașez de tot ce se întâmplă la birou. Mă îmbrac în rolul de „mamă” și „soție”.
Ai avut provocări de-a lungul timpului? Cum le-ai depășit? Cine sunt cei care îți sunt alături?
Toți acești ani au fost plini de provocări, de urcușuri și coborâșuri pentru că dinamica șantierului este una aparte, zilele nu seamănă una cu cealaltă. Am învățat de-a lungul timpului că nu există niciun substitut pentru munca grea, uneori fiind nevoie să îți forțezi limitele pentru a duce la bun sfârșit proiectele în care ești implicat. Lucrul în echipă este de asemenea vital, o bună comunicare și organizare a membrilor echipei reprezintă cheia unui șantier care evoluează și se transformă pe zi ce trece într-o construcție complexă, care să permită ducerea la bun sfârșit a tuturor provocărilor.
O altă provocare reprezintă mâna de lucru, care în zilele noastre, indiferent de domeniul în care activezi, este foarte greu de găsit. Spiritul de echipă se formează foarte greu, lipsesc muncitorii calificați, iar pe cei necalificați după ce îi formezi, de multe ori, pleacă. Am întâlnit multe obstacole, dezamăgiri, dar cu ajutorul lui Dumnezeu le-am depășit pe toate până în prezent.
Un minus în lucrul pe șantier este lipsa unui program de lucru clar stabilit, comparativ cu munca la birou, spre exemplu. Șantierul presupune prezenta ta pe teren sau la birou la ore variante, în funcție de etapele de execuție, dar și de condițiile meteorologice. Acest minus se transpune în lipsa timpului pentru familie și pentru necesitățile tale ca femeie sau pentru interacțiunea cu cei din jur.
Cum ți-ai descrie tipul de leadership? Cum relaționezi cu colegii tăi și care consideri că sunt aspectele care fac din tine un lider apreciat?
Consider că femeile au dovedit de-a lungul timpului că, prin ambiție și muncă multă, disciplină și organizare, reușesc să aibă succes în orice domeniu.
Din tot ceea ce am trăit în ultimii ani, atât eu cât și soțul meu, am învățat că dacă îți stabilești un obiectiv clar, ești determinat și perseverent, poți reuși. Leadershipul adevărat înseamnă să îi inspiri pe alții și să le întinzi o mână atunci când au nevoie. Sunt de părere că un lider adevărat are nevoie de o gândire structurată, de capacitatea de a lua decizii potrivite la timpul potrivit și de capacitate de adaptare la multe situații de stres.
M-am născut într-o familie cu o mentalitate tradițională, ușor pesimistă, unde riscul reprezenta ceva greșit, iar înaintea oricărei provocări trebuia să pun eșecul înaintea reușitei. Astfel, o mare perioadă de timp, până la terminarea facultății, eram o persoană timidă, pesimistă, care nu avea deloc încredere în propriile forțe. Lucrurile s-au schimbat și am reușit să mă redescopăr în momentul în care soțul meu a apărut în viața mea, el fiind un bărbat extrem de optimist, deștept și asumat, care mi-a insuflat încă de la început că nu trebuie să îți fie frică de eșec, ba chiar să îl tratez ca o lecție pe care trebuie să o trăiesc și de la care trebuie să învăț mereu ceva, găsind soluții pentru a vedea cât de puternică voi deveni mai departe.
În prezent am curajul și puterea de a inspira și motiva de multe ori echipa și încerc mereu să fiu cel mai bun exemplu pentru angajații mei, pentru a construi relații puternice, atât cu clienții și colaboratorii, cât și cu echipa. În domeniul serviciilor este foarte important să ai capacitatea de a recunoaște și satisface nevoile clienților. Atitudinea pozitivă e importantă, să nu renunți la primul obstacol, din contră, să cauți rezolvarea problemelor, să cauți soluțiile optime și rapide. Am învățat că pentru a reuși este nevoie de multă muncă, pasiune și, obligatoriu, de o echipă formată din oameni de calitate, foarte bine pregătiți profesional.
Ce crezi că te motivează în ceea ce faci? Care sunt motivele pentru care faci cu entuziasm ceea ce faci?
Să văd cum evoluează construcția, iar la finalul proiectului, peste ani să pot spune „Wow! Am contribuit și eu la asta!”. Apoi, dorința puternică de a obține niște rezultate bune, de a satisface clientul și părerea tuturor din jur. Atitudinea, disciplina și inspirația ne-au condus la un renume aici unde activăm cel mai mult, în Corsica, și unde ne bucurăm de călătoria muncii noastre și investim energie pentru a genera o realitate în care valorile și evoluția se manifestă cu putere. „Orice progres trece dincolo de zona de confort“, spunea Michael John Bobal.
Cum ai defini succesul? Crezi că reprezintă o destinație sau o călătorie?
În opinia mea, succesul este o călătorie continuă. Dorința de a progresa pentru un viitor mai bun a existat întotdeauna. Ar fi foarte ușor dacă cineva ne-ar ghida pașii către succes până îl atingem. Însă după ce obții succesul, ce se întâmplă? Nu consider că este scopul unic în viață și principala sursă de fericire a oamenilor. Mulți oameni obțin succesul și apoi eșuează. Majoritatea oamenilor care reușesc în viață muncesc extrem de mult, întâlnesc multe obstacole, dezamăgiri și sunt ajutați de intuiție, pentru că de multe ori aceasta te ajută și îți arată pașii pe care trebuie să îi faci.
De cele mai multe ori îmi setez o destinație și încerc să o duc la bun sfârșit, indiferent de ce întâlnesc pe drum. Definiția succesului a fiecărui om este diferită. Una din definițiile succesului, pe care o consider extrem de adevărată spune că ingredientele succesului sunt: a avea un scop în viață, a crește pentru a îți atinge potențialul maxim și a aduce o contribuție pozitivă în viața celorlalți din jurul tău. Este necesar să îți cunoști pasiunea, misiunea în viață, să fii competent pe plan profesional și să îți cunoști vocația.
Ce înseamnă pentru tine timp liber? Cum îl petreci?
La fel cum am mai spus, faptul că programul nu este unul fix, ci mai degrabă flexibil, încercăm să îmbinăm întotdeauna utilul cu plăcutul. Spre exemplu, în deplasările noastre în diferite zone ale Corsicii sau în diferite țări unde avem șantiere, încercăm să ne alocăm printre zilele de lucru două-trei zile și de mini-concediu în familie și de cele mai multe ori reușim să ne bucurăm de puținul timp acordat. De asemenea, pe parcursul anului ne alocăm timp și pentru câteva vacanțe pentru a putea să ne reîncărcăm bateriile, dar asta în funcție de contractele pe care le avem în desfășurare.
În rest, în timpul liber, pe lângă clipele petrecute în sânul familiei, încerc să mă axez pe lucrurile care mă fac fericită. Nu doar o vacanța exotică mă poate face fericită, ci și ieșirile cu prietenii. De aceea organizez destul de des, împreună cu prietenele mele, escapade de două-trei zile în diferite locații și astfel pot să mă detașez de tot ce înseamnă business, probleme sau responsabilități. Este bine să căutăm uneori lucruri ce ne bucură, chiar dacă sunt lucruri mici și să le lăsăm să ne umple sufletul. Secretul este în bucuria, entuziasmul cu care ne trăim viața!
Ce mașină conduci?
Mercedes-Benz G Class.
De ce Mercedes-Benz și nu o altă marcă?
Încă din copilărie iubeam mașinile. Nu aveam deloc jucării adecvate pentru o fetiță, jucăriile mele preferate fiind mașinile, motocicletele, orice autovehicul cu motor în miniatură. Întotdeauna spuneam că într-o zi, când voi fi mare, o să pot conduce orice categorie de vehicule. La vârsta de 18 ani am obținut categoria A și B, iar apoi treptat mi-am îndeplinit visul și am obținut toate categoriile de permis. Mercedes-Benz era marca mea preferată în materie de mașini, mereu când treceam pe lângă ATP Motors și vedeam parcate mașinile visam să am și eu una într-o zi. Odată cu trecerea anilor, viața mi-a surâs și pot spune că am avut șansa să dețin, treptat, mai multe modele. Am început cu A class, apoi Cla, Glc, Gle și speram că, poate, într-o zi, singura mașină capabilă să fie folosită în cele mai variate condiții, de la Deșertul Sahara până la Cercul Polar, vestitul G Class, va fi a mea! Astăzi, este visul meu devenit realitate!
Dacă mașina ta ar avea un nume, care ar fi și de ce l-ai alege?
Dacă mașina mea ar avea un nume, acesta ar fi „Baby”. G Class îți dă o anumită stare, pe care nu o înțelege oricine și din prima clipă am creat o legătură, pe care nu am reușit să o simt cu modelele anterioare. În momentul în care îmi încep ziua și mă îndrept în parcare spre ea îmi dă o stare de bine și de fericire.
Dacă mașina ta ar putea vorbi, care crezi că ar fi primul lucru pe care l-ar spune despre stilul tău de conducere?
Stilul meu de condus este foarte calculat, atent, îmi asum riscuri doar atunci când este posibil. Oamenii din jurul meu apreciază mereu modul în care am grijă de orice mașină și de aceea mi-aș dori ca mașina mea să aibă aceeași părere.
Care este cea mai interesantă destinație în care ai ajuns, datorită unei plimbări spontane cu mașina?
Există multe destinații spontane pentru mine, dar cred că cea mai spontană și nefirească a fost atunci când eram însărcinată în 8 luni și jumătate și am pregătit un mic bagaj pentru a pleca de la Baia Mare la Oradea, însă înainte de destinație am primit un telefon destul de îngrijorător și astfel am mers direct până la Nice, de unde am luat vaporul pentru a ajunge cât mai repede posibil în Ajaccio. 2000 de km, fără să dorm, am condus singură tot drumul, fiind însoțită de o persoană fără permis de conducere. Aveam mereu cu mine bagajul de maternitate în caz că undeva pe drum se întâmplă marele eveniment. Aceasta este doar una din nebuniile pe care le fac mereu.
Dacă mașina ta ar avea superputeri care ar fi acelea și cum le-ai folosi în trafic?
Singurul lucru care mă enervează de multe ori în trafic sunt blocajele rutiere, mai ales aici în Ajaccio. Fiind o insulă, drumurile sunt puține, nu există multe rute alternative de ocolire și este aglomerat aproape pe tot parcursul zilei, indiferent de oră. Dacă mașina mea ar putea să se teleporteze în momentele în care întârzii și am ceva programat ar fi extraordinar, pentru că fiind o persoană foarte punctuală sufăr destul de mult atunci când traficul este blocat mai mult timp și asta mă face să întârzii atunci când nu este momentul potrivit.
Ce obiect sau lucru inedit ai întotdeauna în mașină pentru a face călătoriile mai distractive sau mai plăcute?
În mașină am întotdeauna ochelari, umbrelă și încărcător. Acestea sunt cele mai importante pentru mine și am grijă să nu îmi lipsească ori de câte ori schimb mașinile.
Dacă mașina ta ar putea adăuga un mesaj personalizat pe claxon care ar fi acela?
Mesajul pe care l-aș adăuga pe claxon este: „Sunt aici!!!” sau „Mă vezi??”. Mă enervez foarte tare când pentru un alt conducător auto sunt practic invizibilă, nu schițează niciun gest și îmi taie calea sau îmi fură parcarea la care deja așteptam și am semnalizat intenția de a parca înaintea lui.
Interviul a fost publicat în Suplimentul Revistei Print The Woman 2023 – „Femei puternice la Volan”, un proiect The Woman x ATP Motors.
Revista și suplimentul pot fi comandate aici.
–
Editori: Crina Ciocian și Mara Rusu
Credit foto: Andreea Emanuela
Make-up: Tina Rus