Adina Sîrbu este medic primar cu specializare în ortodonție și ortopedie dento-facială, fiind, de asemenea, cea care a pus bazele Clinicii Stomatologice Aesthetica, o clinică multidisciplinară din Cluj-Napoca.
Perseverența și disciplina sunt două aspecte care o caracterizează, fiind unul dintre puținii medici din țară care a absolvit cursul de specializare de doi ani FACE/Roth-Wiliams din Viena. Este specializată în tratamentul patologiei articulației temporo-mandibulare, în urma absolvirii programului de doi ani susținut în San Sebastian, Spania.
În plus, Adina participă frecvent la conferințe internaționale, atât pentru a acumula noi cunoștințe pe care să le împărtășească echipei sale, cât și în calitate de speaker pentru a oferi mai departe din experiența ei.
Medicina presupune pe lângă multă muncă și studiu intens și foarte multă dăruire și empatie. Cum ai ales să devii medic stomatolog? Ai știut dintotdeauna că acesta va fi drumul tău? Povestește-ne cum ai ajuns să fii omul și profesionistul care ești astăzi.
Am știut că vreau să fiu medic dintotdeauna. Am început liceul la matematică-fizică, după care am continuat cu materii precum chimia, fizica și biologia. Mi-au plăcut foarte mult și aceste materii și consider că tot timpul am avut în gând și suflet ideea de a fi medic.
De când eram mică m-am imaginat în această postură, pentru că tatăl meu a fost medic veterinar și astfel mi-a insuflat dorința de a avea grijă și de animale, și de oameni, trebuia pur și simplu să simt că vindec, că ajut într-un anume fel.
Și iată că acum vindec zâmbetele oamenilor, un lucru extraordinar de frumos și, în același timp, motivant pentru mine. Este senzațional când văd cum pacienții își recapătă încrederea în sine la finalul tratamentului și ies zâmbind din clinică, fapt ce mă bucură nespus.
Ca antreprenor ai început cu un cabinet de ortodonție numit AS dent, iar următorul pas a fost deschiderea Clinicii Aesthetica, o clinică multidisciplinară. Povestește-ne despre această etapă: de ce ai dorit acest pas, cum a fost tranziția, care au fost cele mai grele provocări, cum au fost acești cinci ani în noul spațiu.
După finalizarea rezidențiatului de ortodonție, am pus bazele cabinetului AS dent în care am început să profesez ca ortodont. În paralel, am început să urmez cursurile din cadrul programului internațional, Roth-Williams sau Face, cum este denumit acum, pentru că îmi doream o profesionalizare continuă. Aceste cursuri se desfășurau în Viena.
Cu cât mergeam la mai multe cursuri, cu atât eram mai fascinată de nivelul de perfecțiune în care erau efectuate tratamentele ortodontice acolo. Doream să urmez și eu acel exemplu și să îi pot trata la fel pe pacienții mei. Însă, am conștientizat că nu pot face acest lucru de una singură. Aveam nevoie de o echipă puternică și foarte bine pregătită.
Astfel, am decis că soluția este de a deschide o clinică multidisciplinară și astfel am pus bazele Clinicii Stomatologice Aesthetica. De fiecare dată când intru în clinică, sunt foarte recunoscătoare pentru că am reușit să formez o echipă alcătuită din specialiști pasionați de ceea ce fac, toți contribuind zilnic la sănătatea și estetica dentară ale pacienților care ne trec pragul.
Ce consideri că ai moștenit de la părinții tăi și ți-a influențat parcursul profesional sau personal?
De la părinții mei am moștenit pasiune pentru știință și darul de a transmite acest lucru, alături de experiențele mele, mai departe. Tatăl meu a fost medic veterinar și, după cum am spus anterior, el este cel care mi-a insuflat dorința de face bine, iar mama mea a fost profesoară, de unde consider că am moștenit dorința de a da mai departe, a împărtăși experiența mea.
Astfel, acum eu ajut pacienții în cabinet, îmi susțin echipa și contribui la formarea studenților mei din cadrul Universității de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Le sunt recunoscătoare părinților mei pentru tot ceea ce au făcut pentru mine și pentru pasiunea și dorința de a face bine oamenilor pe care ei mi le-au insuflat.
Ai pornit la drum în antreprenoriat cu dorința ca business-ul tău să ofere un plus de profesionalism, seriozitate și excelență pe piața serviciilor stomatologice, iar dorința s-a îndeplinit și Centrul Stomatologic Aesthetica reprezintă materializarea a tot ceea ce ai dorit să construiești la Cluj. De unde a pornit acest vis? Cum te simți astăzi când pășești în clinică și îți vezi visul îndeplinit?
Clinica Aesthetica este un vis împlinit pentru mine și sunt foarte mulțumită de serviciile pe care le punem la dispoziția pacienților noștri, aliniate cu tendințele internaționale. Abordarea multidisciplinară a cazurilor este cea care ne permite să rezolvăm situații medicale de complexitate ridicată, toate în avantajul pacienților noștri.
Dincolo de a avea tehnologie de ultimă generație, la creșterea calității serviciilor medicale pe care le oferim contribuie și faptul că atât eu, cât și membrii echipei mele, suntem adepții educației continue. Consider că este extrem de important să învățăm continuu, mai ales având în vedere domeniul în care activăm. Tocmai de aceea, particip în mod constant la numeroase cursuri și experiențe în clinici din întreaga lume, cu precădere din Statele Unite ale Americii, Austria, Spania și Italia. De fiecare dată învăț noi aspecte, pe care apoi vin și le împărtășesc colegilor mei.
Deși ai studiat pentru a fi medic stomatolog, ai ajuns să devii și antreprenor și ai spus că unul dintre cele mai grele aspecte ale noului rol a fost găsirea unei echipe de specialiști alături de care să poți trata orice caz. Cum ai manageriat situația?
În contextul actual, nu poți fi medic fără să ai cunoștințe de management. Pentru a reuși să profesezi cu succes și să ai o evoluție frumoasă ca specialist, este nevoie să poți să acoperi aspecte din ambele domenii.
Oferta educațională a facultăților a fost adaptată acestei realități, iar acum managementul cabinetului stomatologic este o materie care se studiază de câțiva ani deja încă din facultate. Este parte chiar din disciplina pe care eu însămi o predau studenților.
O lecție importantă pe care am învățat-o de-a lungul timpului este că pentru a putea forma o echipă de specialiști este nevoie să cunosc și eu la fel de bine toate domeniile stomatologiei. Acesta fiind încă un motiv pentru care particip frecvent la cursuri și conferințe din țară și străinătate.
Cum vezi tu ideea de moștenirea, având în vedere rolul de lider pe care îl ai în cadrul clinicii?
Este extraordinar de frumos și de fascinant să îi poți învăța și îndruma și pe ceilalți. A fi un bun profesionist, parcă nu este suficient, fără să ai deschiderea de a transmite ceea ce știi celor care au aceeași pasiune ca a ta. Moștenirea se transmite într-un mod natural, autentic. Suntem constant împreună, trăim împreună extrem de multe momente, împărtășim împliniri și provocări, ne dezvoltăm continuu, suntem o echipă.
Consideri că un mentor poate să facă o diferență în parcursul profesional al unei persoane și te simți norocoasă că ai avut posibilitatea de a-i avea ca mentori pe doi dintre cei mai buni profesori din lume. Ce ai învățat de la aceștia și dorești să lași moștenire mai departe echipei tale?
Da, un mentor poate să facă diferența, iar eu sunt foarte recunoscătoare pentru că am avut ocazia să îi întâlnesc și să încep să practic ortodonția alături de doi dintre cei mai buni profesori din lume.
Am învățat pe parcursul timpului faptul că pacientul este în centrul atenției, iar medicul este acolo doar pentru a putea să îi ofere ajutorul. Medicul parcurge anii de facultate, studiază, acumulează cunoștințe, se pregătește, dar nu pentru el, ci pentru pacienții lui, pacienți în slujba cărora se pune din momentul în care începe să profeseze.
Participi la conferințe atât în calitate de speaker pentru a împărtăși din experiența ta, cât și în calitate de participant pentru a acumula și mai multe informații, spunând că astfel îi poți îndruma mai bine pe colegii tăi. Ce alte obiceiuri ai în calitate de lider?
Perseverența și disciplina sunt cele două lucruri care mă caracterizează. Datorită acestor calități am reușit să am acest parcurs profesional. Sunt aspecte pe care le identific și în membrii echipei mele, iar acest fapt nu poate decât să mă bucure enorm pentru că astfel construim continuu împreună. Este foarte important ca eu și echipa mea să credem în aceleași valori, să împărtășim aceleași idei, totul în folosul pacienților noștri.
Ai urmat timp de doi ani un program de specializare la Viena, cotat ca unul dintre cele mai complexe și complete programe de specializare ortodontică din lume. Ai început să organizezi acest program și în România. De ce ai ales să faci acest pas?
Am simțit că în cei trei ani de rezidențiat un medic poate învăța mult mai mult dacă își dorește acest lucru și faptul că înveți de la cei mai buni profesori din lume este fascinant. Este extraordinar cât de multe lucruri poate cineva să învețe atunci când își dorește să evolueze și eu mi-am dorit să pot să ofer mai departe din tot ceea ce am învățat la rândul meu. Mi-am dorit să pot împărtăși mai departe părți ale experienței pe care eu am trăit-o în momentul în care am avut ocazia să particip la acel curs.
Consulți zeci de pacienți și ai contribuit, pe lângă sănătatea danturii lor și la înfrumusețarea acesteia. Ne-ai spus că mulți pacienți care trec pragul clinicii mărturisesc că nu zâmbesc niciodată din cauza faptului că dantura lor nu este frumoasă, dar la finalul tratamentului ortodontic toți zâmbesc cu mare încredere. Referitor la moștenire, cum crezi că ai contribuit la fericirea acestor oameni?
Zâmbetul definește omul și personalitatea lui, iar ceea ce face un tratament ortodontic corect poate schimba multe destine, îmbunătățind stima de sine foarte mult.
Imaginați-vă cum v-ați simți atunci când, deși ați vrea să zâmbiți larg și să vă bucurați de viață, nu ați avea încredere în modul în care arată dantura și asta v-ar opri din a vă exprima fericirea. Nu este deloc un sentiment plăcut. Aici intervenim noi, iar la finalul tratamentelor, clienții au curajul și bucuria de a zâmbi cu încredere. Este un sentiment extraordinar de frumos să vezi un om zâmbind, mai ales în momentul în care tu știi că ai contribuit la fericirea acestuia.
Pentru anul acesta plănuiești deschiderea unei noi clinici. Ne poți da mai multe detalii despre planurile de viitor?
2022 este anul dezvoltării pentru brandul nostru. Dorim să ne extindem, deschizând o nouă clinică în Cluj-Napoca, în cartierul Europa și să ne mărim echipa. Astfel, vom putea primi cât mai mulți pacienți și vom reuși să ajutăm cât mai mulți oameni să zâmbească cu încredere.
Suntem buni în ceea ce facem, profesioniști, pasionați, avem cele mai noi tehnologii și putem trata pacienții de la cazuri simple, la cazuri complicate cu probleme ortodontice, parodontale, pacienți care necesită intervenții chirurgicale ample pentru refacerea zâmbetului și redarea încrederii în sine.
Așa că nu ne rămâne decât să facem în continuare ceea ce ne place și să zâmbim și noi cu încredere spre viitor.
—
Interviul a fost publicat in Revista print The Woman (Moștenirea/Spring 2022).
Revista poate fi comandată de pe site-ul www.thewoman.ro (transportul este gratuit).
—
Editor: Mara Rusu