Noi, femeile, contribuim în mod continuu la formarea noastră profesională şi dezvoltarea carierei, în domeniile care simţim că ne caracterizează şi unde reuşim să transmitem ce este mai frumos şi benefic în noi. Chiar dacă imaginea generală şi specifică a femeii este creionată deseori prin sensibilitate şi emoţie creativă, de cele mai multe ori nimic nu trădează puterea fantastică ce se află la baza imperiului clădit cu atâta muncă şi sacrificii.
Pe Leotina am cunoscut-o prin prisma statutului de mamă, o femeie de un rar echilibru, care a oferit şi continuă să ofere copilului său sprijinul necondiţionat, prin prezenţa activă în viaţa sa şi sprijinirea tuturor activităţilor în care acesta este implicat. Am folosit cuvântul „ rar” ca un atribut, ce nu îl mai regăsesc în prezentul acesta galopant, care ne limitează calitatea vieţii la meeting-uri şi deadline-uri.
Absolventă a Facultății de Studii Europene, Leontina Todea este unul dintre antreprenorii clujeni care şi-a clădit afacerea de la bază, a studiat şi a cântărit oportunităţile, iniţierea profesională fiind ca bucătar, nebănuind ceea ce urma să îi ofere viaţa.
Acum deţine o afacere care îi ocupă mult timp, fiind proprietara magazinului de piese auto și utilaje agricole CAR AUTO, un business care nu demult putea fi asociat doar cu figura masculină a antreprenorului şi prin care a dovedit că femeia de carieră, care îşi propune un scop bine stabilit, reuşeşte să exceleze în orice domeniu.
Când ai realizat că îţi doreşti propria afacere?
Nu pot spune că mi-am dorit iniţial. Am primit o propunere din partea fratelui meu şi mi s-a părut o idee bună, fără să stau pe gânduri. Deseori mă ghidez după principiul că în viaţă nu e nimic întâmplător, cred că aşa a fost să fie şi am fost norocoasă.
Cum se împacă statutul de antreprenor cu cel de mamă și soție ?
Se împacă foarte bine, având în vedere faptul că nu depind de un program. Reuşesc să fac tot ce îmi propun, mă ocup şi de afacere, retrăiesc copilăria alături de fetiţa mea şi particip la activităţile ei, când mi se permite, desigur. Soţul mă ajută şi el, mai ales acasă cu fetiţa, o duce şi o aduce de la şcoală şi se ocupă de ea.
Care este secretul unei afaceri de succes în acest domeniu, care este considerat atipic pentru o femeie?
Cred că cel mai important lucru este reprezentat de seriozitatea şi respectul cu care îţi tratezi clienţii. Faptul că am studiat economia încă din liceu, consolidându-mi studiile în facultate, a contribuit foarte mult ca bază a experienţei pe care am acumulat-o prin munca efectivă, în relaţionarea cu furnizorii şi în creşterea treptată a afacerii.
Care este idealul profesional spre care tinzi?
Probabul că noi toţi tindem către un ideal, pe parcursul vieţii, însă idealul meu, ca femeie de carieră, cred ca a fost atins. Ceea ce am acum îmi oferă foarte multe satisfacţii pe plan profesional şi nu numai.
Dacă ai putea să te caracterizezi în trei cuvinte, care ar fi acelea?
Dacă aş putea să mă caracterizez, cred ca aş face-o prin: SOCIABILĂ, MODESTĂ şi OPTIMISTĂ.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse Foto: www.autabechyne.cz, www.zastavki.com