Lifelong learning. Cum susținem o mentalitate de învățare continuă la nivel individual și organizațional | Raluca Neagu, CEO Skillab

Raluca Neagu este în prezent CEO Skillab România. La nivel internațional, Skillab contribuie, de peste 5 ani, la educaţia în domeniul afacerilor și la dezvoltarea profesională în 129 de țări. 

Compania facilitează dezvoltarea skill-urilor de business în mediul online, prin intermediul cursurilor predate de experți și oferă cursanților îndrumare și o selecție vastă de materiale în diverse arii business-related.

Skillab promovează două tipuri de învățare și anume: lifelong learning și continuous learning. Conceptul de lifelong learning face referire la dorința de a dobândi informații și de a dezvolta skill-uri noi, atât din motive personale, cât și profesionale, în timp ce continuous education se referă mai degrabă la un proces formal, având loc într-un context social și fiind motivat în numeroase cazuri de acesta. Distincția dintre acestea este explicată de Raluca: „Primul se referă la o decizie proprie de a nu te opri niciodată din dezvoltare profesională și personală, iar al doilea este facilitat de companii, care doresc ca angajații lor să se dezvolte în permanență și după ce obțin jobul respectiv”.

„Companiile acordă o prioritate angajării candidaților cu acest profil de lifelong learners”, ne declară Raluca.

În interviul de astăzi, Raluca ne-a oferit câteva perspective asupra educației în business, punctând distincția dintre aceste două concepte și ne-a vorbit despre Skillab: ce își propune compania, profilul cursanților și al lectorilor, ce poți învăța în urma participării la cursuri și despre ceea ce îți oferă experiența Skillab, dincolo de informațiile acumulate.

 

Cum arată educația de business din România, din unghiul CEO-ului unei academii de e-learning? 

 

Piața de business din România pare că se află în plin avânt de dezvoltare. În România se face educație de business de pe băncile facultății și este continuată prin programele de training oferite de companii, angajaților – în cele mai multe cazuri, aceste programe au fost incluse de câțiva ani în cultura organizațională a companiilor.

Cu toate acestea, suntem încă în faza de pionierat în ceea ce privește accesibilitatea informațiilor, cursurilor de perfecționare și schimbul de know-how între experți din aceeași arie de business. Până de curând, cursurile de dezvoltare erau văzute ca ceva ce se întâmplă, în mare parte, doar în mediul corporate sau în alt context instituționalizat. 

Odată cu globalizarea forței de muncă și ritmul alert al schimbărilor de la nivel economic, nevoia de a avea acces la programe de perfecționare a crescut considerabil.

E-learning-ul vine să suplinească această nevoie prin optimizarea mai multor aspecte care facilitează accesul la educație continuă:

-flexibilitate

-costuri scăzute față de un training tradițional

-oferirea unei perspective globale

-aplicabilitate

-posibilitatea de personalizare.

 

Care e cea mai mare preconcepție pe care românii o au despre educație? 

 

Cel mai des întâlnită preconcepție este probabil aceea că educația se încheie odată cu încheierea studiilor. Majoritatea oamenilor asociază învățarea cu educația formală la școală, colegiu, universitate etc. Ni se spune tuturor, de la o vârstă fragedă, că ar trebui să „primim o educație bună”.

Este adevărat că o educație formală și calificările obținute în urma acesteia sunt importante. Educația ne poate maximiza potențialul de a găsi locuri de muncă mai bune, de a câștiga mai mult și, poate, de a avea mai mult succes în carieră.

Cu toate acestea, „școlarizarea” este doar un tip de învățare. Există multe alte oportunități de a-ți dezvolta cunoștințele și de a dezvolta abilitățile de care ai nevoie de-a lungul vieții. Educația nu trebuie să se oprească la un context instituționalizat.

Skillab a luat naștere pentru a facilita următoarele două tipuri de învățare, lifelong learning și continuous learning. Primul se referă la o decizie proprie de a nu te opri niciodată din dezvoltare profesională și personală, iar al doilea este facilitat de companii, care doresc ca angajații lor să se dezvolte în permanență și după ce obțin jobul respectiv. 

 

Care este diferența dintre lifelong learning și continuous education și de ce e important să facem această distincție? 

 

“Lifelong learning” se referă la dorința voluntară și automotivată de dobândire de informații/skill-uri noi, atât din motive personale, cât și profesionale. Este practic o opțiune personală și autosusținută. 

“Continuous education” se referă la un proces formal, instituționalizat, care are loc într-un context social și este motivat și constrâns de multe ori de acesta (școală, instituții de învățământ, traininguri corporate). 

Deși de multe ori trecem printr-un proces de educare continuă, impus, să zicem, de compania în care lucrăm, sau de modificările continue specifice jobului în care activăm, nu înseamnă că ne regăsim și în categoria celor care au adoptat și integrat conceptul de lifelong learning. Acest concept nu se limitează unei anumite zone din viață (personal sau profesional), cum nu se limitează nici unei zone de business și nici nu se termină odată ce nu mai lucrăm în domeniul sau la compania respectivă. 

Putem spune că am integrat procesul de învățare continuă abia atunci când ne dorim în permanență dobândirea de skill-uri și cunoștințe noi pe o zonă cât mai extinsă din viața noastră și facem eforturi susținute pentru a le obține.

 

Operăm într-un context economic foarte impredictibil și volatil. De ce este importantă o schimbare de paradigmă în educația de business? Care este miza? 

 

Schimbarea de paradigmă în educația de business nu este necesară doar în contextul impredictibil și volatil, ci și având în vedere ritmul accelerat în care se petrec schimbări majore pe toate zonele de business. De la contexte mondiale imprevizibile (vezi război, pandemie), până la viteza de globalizare a pieței de muncă. Miza, pentru business-uri, este aceea de a fi relevant sau nu, de a avea succes sau nu. 

Companiile din România au înțeles, cu siguranță, importanța dezvoltării angajaților și majoritatea o fac deja de ani buni, prin programe de training. În contextul actual însă, învățarea în mediul corporate devine mai mult decât doar dezvoltarea angajaților.

Într-un mediu de afaceri și economic în continuă schimbare, tot mai multe companii progresive și cu o creștere mare acordă, de asemenea, o prioritate angajării de cursanți cu profil de “lifelong learners”; oameni care adoptă cu ușurință noi abilități și tehnologii, care sunt obișnuiți și determinați să își dezvolte baza de cunoștințe, să absoarbă rapid informații noi, dar și să acționeze rapid pe ceea ce învață.

 

Ce este de făcut în cazul companiilor care, deși se implică în pregătirea angajaților, se confruntă cu lipsa de interes a unora dintre ei? 

 

Pe lângă recrutarea oamenilor cu profil de ”lifelong learners”, toate companiile ar trebui să integreze conceptul de învățare continuă în cultura organizațională. Totodată, este esențială calibrarea corectă a abilităților și identificarea potențialului angajaților, în așa fel încât atunci când sunt integrați într-un program de dezvoltare să fie cel potrivit fiecăruia. Astfel, interesul lor pentru acel subiect vine firesc și este motivat de dorința personală de perfecționare pe aria respectivă de activitate. 

Această combinație câștigătoare de angajare a oamenilor care își doresc dezvoltarea și promovarea unei culturi a învățării continue, pe lângă o bază de principii și valori de bază solide, permite companiilor, de multe ori, să continue să gândească și să acționeze înaintea concurenței, pentru a crea, în final, o valoare mai mare pentru clienți și pentru a fi relevanți pe piață.

 

Care e rolul Skillab în peisajul larg al educației de business? Ce aduce în plus?

 

Skillab se concentrează pe transpunerea informațiilor teoretice în practică, pe know-how dobândit de la experți de top în domeniile în care activează și pe crearea unei rețele de networking profesional.

Trebuie menționat că toate cursurile din portofoliul Skillab au la bază principiul de 40% teorie și 60% exerciții practice și studii de caz. Vrem ca studenții noștri să plece de la curs cu mai mult decât informație – vrem ca aceștia să dobândească skill-uri noi, bune practici sau chiar portofolii pe care le pot folosi la următoarele interviuri de angajare.

Lectorii noștri nu sunt doar traineri, ci sunt practicieni cu experiență vastă în domeniu, care activează în companii de top din România și care sunt conectați la  cele mai recente trenduri din domeniile lor prin prisma muncii pe care o desfășoară. Sunt oameni care au ajuns în punctul în care se simt pregătiți să inspire un nou val de profesioniști, care la rândul lor să facă performanță în domeniile alese.

Nu în ultimul rând, Skillab facilitează crearea de comunități de business. Cursanții noștri sunt conectați prin intermediul grupurilor special create atât cu lectorul, cât și unii cu ceilalți, cu scopul de a împărtăși din experiența proprie, de a dezbate subiecte “hot”, de a afla bune practici din același domeniu și, nu în ultimul rand, de a-și crea oportunități de business sau carieră.

Raluca Neagu - CEO Skillab x THE WOMAN2

 

Cum construiești o companie pentru care educația e filosofie de business? Cum se regăsesc acestea în conceptul Skillab?

 

Încurajezi curiozitatea și dorința oamenilor de a se dezvolta. Investești și recompensezi formarea, ajuți angajații să-și consolideze și să-și certifice abilitățile nou dobândite prin crearea unui mediu de lucru care să încurajeze, printre altele, învățarea colaborativă, împărtășirea cunoștințelor și abilităților dobândite până atunci. 

Skillab asta oferă practic – un mediu de dezvoltare în care fiecare individ poate să descopere noi pasiuni sau înclinații în zona profesională, să-și perfecționeze setul de skill-uri pe care deja îl are, să afle din experiența altor profesioniști cele mai bune practici din domeniul în care își dorește să se dezvolte și să împărtășească, la rândul său, din experiența și cunoștințele dobândite cu ceilalți membri ai comunității. 

Skillab nu este doar o platformă de cursuri de business. Este o platformă care facilitează, pe lângă învățarea continuă, și apartenența la o comunitate de business centrată pe aceleași valori: performanță de top, dezvoltare continuă, accesibilitatea la informații.

 

Care e profilul cursanților Skillab? Cine sunt oamenii care învață lucruri care, de multe ori, nici nu există în programa vreunei facultăți?

 

Cursanții noștri sunt tocmai acești lifelong learners despre care vorbeam mai devreme. Sunt profesioniști din toate domeniile, aflați în orice etapă a dezvoltării, oameni dispuși și deschiși la schimbare, cu acea mentalitate constantă de învățăcel, flexibili și adaptabili, curioși și deschiși la a învăța în cât mai multe moduri și dispuși  să-i învețe și pe alții.

Studenții noștri vin din toate ariile de business și sunt în căutare de skill-uri noi și know-how specific, care să vină în completarea experienței lor de până acum, sau care doresc să își schimbe cu totul domeniul de activitate și au nevoie de un boost de cunoștințe teoretice aplicate practic. 

 

Câte cursuri sunt în portofoliul Skillab până acum și pe ce zone de business doriți să vă axați până la finalul anului?

 

La mai puțin de un an de la lansarea primelor cursuri, avem în portofoliu peste 20 de cursuri – o parte dintre acestea au avut loc deja și au ajutat peste 1.000 de oameni să își dezvolte skill-urile, iar altele sunt în pregătire și sunt lansate lunar.

Ca zone de business, am reușit deja să acoperim Marketing și PR, HR și Recrutare, Financiar și Business și Administrare (aici am cuprins cele trei cursuri de Project Management și Product Management). De asemenea, am lansat și primul nostru curs de soft skills, acela de Leadership pentru femei.

Până la finalul anului ne-am propus să continuăm dezvoltarea pe zonele de business menționate mai sus, dar să lansăm și cursuri pentru dezvoltarea oamenilor din poziții C-level.

 Raluca Neagu - CEO Skillab x THE WOMAN1

Cum ți-ai descrie stilul de leadership? Care sunt acele câteva reguli după care te ghidezi în calitate de CEO?

 

Cred că este dificil să încadrezi stilul de leadership în niște standarde, să-i pui o etichetă sau să îl generalizezi. Tocmai pentru că autenticitatea individuală este esențială în crearea unui mediu de lucru care să favorizeze și să optimizeze dezvoltarea unui business de success. 

Personal, cred că stilul de leadership trebuie adaptat atât în funcție de moment sau proiect, cât și în funcție de oamenii cu care lucrezi. Fiecare dintre noi reacționăm diferit în anumite situații, lucrăm mai bine în anumite condiții, avem punctele noastre forte sau lucruri pe care ar trebui să le îmbunătățim.

Un lider ar trebui să fie conștient de toate aceste aspecte și să fie capabil să faciliteze un mediu de lucru personalizat pe cât posibil la nevoile diferite ale oamenilor din echipă, astfel încât fiecare să își atingă potențialul maxim și apoi să iasă din zona de confort.

Nici după reguli stricte nu mă dau în vânt când vine vorba de job-ul meu, dar îmi place sa cred ca am inspirat pe ici pe colo prin exemplu și am reușit sa creez medii de lucru plăcute, în care oamenii se simt confortabil să fie creativi și inovatori, în care comunicarea este principalul pilon al comunității de la birou, în care efortul și munca eficientă sunt recompensate și greșelile sunt văzute ca lecții din care învățăm în permanență și în care dorința de perfecționare nu încetează niciodată.

Toate ar trebui combinate pentru o rețetă de succes, dar fără a crea un tipar. Pe termen lung, tiparele generează obiceiuri, iar acestea devin nesănătoase pentru echipe și medii de lucru. Dacă aștepți de la oamenii tăi performanță și inovare, aceste valori trebuie să pornească de la tine.

 

Povestește-ne câte ceva despre Raluca în afara biroului. Care sunt pasiunile tale? Ce faci atunci când ai timp liber?

 

Raluca din afara biroului nu este foarte diferită de cea de la birou, în sensul în care atât la birou, cât și în viața personală, drive-ul de a descoperi lucruri noi, de a-mi extinde orizonturile constant este același în ambele medii. 

Îmi plac mult hike-urile, excursiile în natură, iar recent am descoperit mountain bike-ul și parapanta și abia aștept să vină sezonul rece să descopăr și mai mult snowboard-ul. Toate acestea când nu organizez mașinuțele în garaj, colorez cărți cu povești sau cânt toate cântecelele de copii de pe YouTube cu băiețelul meu.

 

Editor:

2021 TW MARA RUSU