Linda Stănescu, ARTelier: O pictură, nu își va pierde niciodată valoarea în timp, ci și-o va crește o dată cu dezvoltarea artistică a pictorului

“The constant pressure to do everything faster means we race through life instead of actually living it. When you use the SLOW gear, everything falls into place. You connect more, create more, focus more and achieve more. You become more.” Sunt vorbele lui Carl Honore care a fost prezent, pe 29 iunie, și pe scena TEDx Cluj.

 

Dar, ce este „SLOW Movement”

Reprezintă un fel de revoluție culturală, o reacție la motto-ul „mai repede înseamnă, întotdeauna, mai bine.” 

 

Parte componentă a acestui trend este și ceea ce numim slow fashion.

Hainele slow fashion sunt produse în serii mici, cu un design anume care iese din mulțime ceea ce le face să fie diferite și unice. Sunt de multe ori lucrate manual, în mici ateliere, sau fabrici „fair trade”. 

 

Oamenii care lucrează în Slow Fashion o fac din și cu pasiune, sunt extrem de creativi, inovatori chiar!

 

Astfel de persoane sunt și fetele de la ARTelier de pictură: Linda Stănescu și Alexandra Ioniță. Despre ele am aflat grație proiectului #UPcycledARTistic – colectia Freedom – cea mai colorată și plină de atitudine colecție de jeanși din România. 

Proiectul este o colecție sustenabilă de jeanși pre-loved, care se încadrează în tendințele actuale de slow fashion, întrucât principiul colectiei de jeans este reutilizarea denimului prin crearea de noi obiecte vestimentare. (Ca idee, la producția denimului, se folosesc sute de tone de apă, care devine ulterior nepotabilă și foarte uzată; în condițiile în care pe Glob, problemele legate de apa potabilă sunt în creștere rapidă și continuă).

 

Ce face ARTelier?

Colectează /achiziționează jeansi uzați sau rămași pe rafturile magazinelor, reinventându-i, dându-le o nouă față. În caz contrar, ei ar ajunge la gunoi sau ar fi reintroduși în procesul tehnologic, repoluând prin aplicarea de metode neprietenoase cu mediul. 

 

artelier thewoman

Denimul este un material foarte rezistent, putând fi purtat ani de zile chiar fără a se degrada. De aceea, el se poate transforma și retransforma în piese de vestimentație. Și pentru că majoritatea femeilor au în garderoba lor piese de jeans, de diferite forme si culori, această variantă de a le reda o față plină de culoare cu desene unice este excelentă.

“Le oferim o bucată de artă la purtător. Fiind pictați manual, ei devin piese unicat sau în ediție limitată. M-am folosit de experiența mea de 10 ani ca artist vizual, ca să creez imagini și tablouri în miniatură pe piciorul pantalonului.

Am trecut prin multe experimente artistice pe diferite materiale. Iubesc pictura pe sticlă și pe textilele groase. Vopselele folosite sunt rezistente la spălat. Nu necesită o îngrijire dificilă pentru a nu se degrada pictura.

 

ARTelier există de 10 ani, prin mine. Inițial a fost numele sub care mă semnam pe lucrări. Mereu am știut că voi gasi o echipă cu care să rezonez, de aceea nu m-am semnat niciodată cu numele.” Linda Stanescu, artist vizual și fondator ARTelier.

Ca entitate juridica, start-up-ul are 3 ani pe care îi împlinește chiar acum, în Iulie. Nu a urcat rapid datorită experimentelor prin care un artist trebuie să treacă ca să găsească ideea.

“La noi, au fost jeansii preloved și dorința de a ne implica în schimbarea mentalități de fashion. Ne dorim să contribuim la noua direcție de fashion conștient și să arătăm lumii că hainele nu sunt făcute să fie purtate doar un sezon, doar cât dureaza trendul.

Iar o pictură, nu își va pierde niciodată valoarea în timp, ci și-o va crește o dată cu dezvoltarea artistică a pictorului. Și de ce nu, o poți decupa din jeans și transforma mai departe într-un tablou ce va decora spațiul de locuit. Iată cât de sustenabil poate deveni un simplu obiect vestimentar, lucrat dintr-un material rezistent în timp!”

 

Linda o are alături pe Alexandra Ioniță – Business Manager care afirmă, cu zâmbetul pe buze: 

“Exuberanța și originalitatea Lindei m-au convins să plec din lumea publicității și să mă alătur ARTelier. Mi-am dorit mult să fac parte dintr-un proiect cu o cauză puternică în spate, care să îmi împlinească nevoia de a crea frumos. Sunt convinsă că, pas cu pas, vom reuși să transformăm lumea din jurul nostru într-una mai bună.”

 

#UPcycledARTistic – colectia Freedom a fost lansat pe 14 iunie, la București, în cadrul unui eveniment plin de culoare la care au participat designeri români, stiliști și promoteri ai fashion-ului sustenabil.

Piesa specială a colecției a fost rochia creată de designerul vestimentar Ava Precub, pentru a veni în întregirea ideii de reutilizare a denimului. O rochie simplă, urbană, lucrată integral din material denim provenit din vechi jeansi scoși din circuitul comercial. O piesă originală și colorată, întregită de pictura manuală cu maci roșii. 

ava rochia maci rosii artelier the woman

 

Pe mine mă bucură astfel de inițiative care ajută la conturarea unei lumi mai bune și am încredere că trendul în această direcție va fi unul ascendent. Există cercetări în domeniu care estimează că „până în anul 2033, hainele second hand vor reprezenta aproximativ o treime din garderobe.”

Iar ceea spunea acum câtva timp Emma Watson este foarte adevărat!

„Din poziția de consumatori avem puterea de a schimba lumea prin atenția pe care o acordăm fiecărei decizii de cumpărare.”

Sunteți gata să vă alăturați acestei mișcări globale? Eu sunt!

Material realizat de către Gabriela Blaga

gabriela blaga the woman

Gabriela Blaga este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development, community management, „legător de oameni”. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud.

Trainer și coach în formare, solopreneur, a „ieșit” din corporație pentru a se dedica „creșterii armonioase” a oamenilor mici și mari.