Locul privilegiat al CIOCOLATEI în civilizația modernă

Istoria ciocolatei a început pe coasta Pacificului, unde au fost descoperite urme de cacao în siturile arheologice Mokaya din Paso de la Amada, datând din 1900 î.e.n. În anul 1502, Cristofor Columb devine primul explorator care ia contact cu boabele de cacao, care, aduse în Europa, nu se bucură o atenție deosebită.

Locul privilegiat al ciocolatei în istorie

Spaniolii au reușit să îi îmbogățească aroma, prin adăugarea trestiei de zahăr, vaniliei și scorțișoarei. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a ciocolatei, miraculosul preparat fiind apreciat și servit cu precădere de către aristocrați.

Locul său privilegiat în civilizațiile moderne se datorează aromei sale inimitabile, transmise și adaptate de-a lungul timpului. În trecut, fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, având efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii, dar și un gust foarte plăcut.

ce-se-intampla-in-corp-dupa-ce-mananci-ciocolata

În secolul al XIX-lea s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, elvețianul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

În prezent, ciocolata cu lapte, praf sau condensat, este cel mai căutat sortiment. Ciocolata neagră, în schimb, numită și ciocolată amăruie, cu cacao și unt de cacao cu zahăr, este mult mai puțin apreciată de către consumatori, necesarul de zahăr depinzând de amăreala varietății de cacao utilizată. Ciocolata albă este produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome.

Efectele asupra sănătății

Deși ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată a fost dovedit ca fiind benefic pentru sistemul circulator. În ciuda beneficiilor posibile, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat.

image

Studii recente au arătat anumite beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie și cacao. Cacaua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici.

O treime din grăsimea ce se găsește în preparatele de ciocolată sunt grăsimi saturate, în special acidul stearic și o grăsime nesaturată, numită acid oleic. Rezultatele obținute în laboratoare dovedesc proprietăți anticancerigene ale flavonoidelor conținute în boabele de cacao.

Mars Incorporated, compania americană de dulciuri, cheltuiește anual sume considerabile pentru cercetarea asupra flavonoizilor. Compania se află în tratative cu o companie farmaceutică, pentru a scoate pe piață un medicament bazat pe flavonoizi sintetizați din boabele de cacao.

mars bars chocolate

Conform cercetărilor sponsorizate de Mars Inc., la Universitatea Harvard, Universitatea California și mai multe laboratoare de cercetare din Europa, medicamentele pe bază de cacao ar putea ajuta în tratamentul diabetului, demenței și a altor boli.

Proprietățile afrodiziace 

Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, componența de natură grasă și zaharoasă a ciocolatei inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei. În anul 2016 se estima că, în medie, un european sau american consumă aproximativ 5,2 kg de ciocolată pe an.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: eva.ro, refinery29.com, mmbiztoday.com. tamtriluc.com. Surse articol: historia, edition.cnn.com