Malala Yousafzai este eleva de origine pakistaneză, care a devenit un simbol global al luptei pentru apărarea dreptului la educație al fetelor. Aceasta este cunoscută, la nivel internațional, pentru activitatea pe care o desfășoară, cu scopul rezolvării problemelor educației și ale societății islamice, în special discriminarea femeii.
În anul 2009, la doar 11 ani, Malala a început să dezvăluie problemele cu care se confruntau fetele de origine islamică, printr-un blog pentru BBC. Aceasta a folosit un pseudonim, pentru publicarea jurnalului, în care descria viaţa sub regimul taliban.
În anul 2010, cotidianul „The New York Times” a realizat un documentar, în care este abordat acest subiect, Malala Yousafzai devenind personajul principal. Doi ani mai târziu, pentru că a încălcat interdicția dictată de talibani, potrivit căreia fetele nu trebuie meargă la școală, Malala a devenit ținta și victima unui atentat. Pe când tânăra se întorcea de la școală, autobuzul în care se afla a fost oprit de către talibani.
Asupra fetei s-a deschis focul, iar Malala a fost rănită grav, dar a supraviețuit. În urma tentativei de asasinat, aceasta a devenit mai hotărâtă să lupte pentru dreptul femeilor la educație. La aproape un an după atac, Malala a fost invitată să vorbească în cadrul adunării ONU, unde a afirmat: „Au crezut că ne vor reduce la tăcere, dar s-au înşelat. Din acea tăcere s-au ridicat mii de voci”.
În anul 2013 a lansat cartea intitulată „Eu sunt Malala, fata care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată în cap”, în care spune povestea luptei pe care o duce:
„The extremists are afraid of books and pens, the power of education frightens them. They are afraid of women (…) Our men think earning money and ordering around others is where power lies. They don’t think power is in the hands of the woman who takes care of everyone all day long, and gives birth to their children.”
În urma activității sale, Malala Yousafzai a fost situată printre primii cei 100 de oameni ai lumii, de către publicația „Time”, iar la 10 octombrie 2014 i se decernează Premiul Nobel pentru Pace, pe care îl primește împreună cu Kailash Satyarthi.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse Foto: catapult.org, abc-news.com, 9jaflave.blogspot.com