Mâncăm prea multă carne? Tehnologia inovatoare ne oferă alternative

Deși oamenii din întreaga lume consumă o medie de 75 kg de carne, pe persoană, într-un an, în unele părți ale lumii consumul este chiar mai mare. Australienii sunt cei mai mari consumatori de carne, urmați de americani. În țările în curs de dezvoltare, consumul este mult mai mic, datorită costului cărnii, dar și datorită normelor culturale.

Impactul asupra mediului

La sfârșitul anului trecut, carnea prelucrată era clasificată de către Organizația Mondială a Sănătății, alături de fumat,  drept una dintre cauzele cancerului, impactul consumului de carne asupra mediului fiind considerabil. Se estimează faptul creșterea rumegătoarelor domestice duce la eliberarea a 100 milioane de tone de metan în atmosferă, anual, carnea de vită fiind deosebit de dăunătoare, deoarece necesită de 28 ori mai mult teren, pentru a se produce, decât carnea de porc sau pui, de 11 ori mai multă apă și are ca rezultat de cinci ori mai multe emisii de încălzire a climei.

Juicy steak medium rare beef with spices and grilled vegetables.

Un alt studiu sugerează că trecerea către o dietă bazată pe plante ar putea reduce emisiile legate de alimente cu un procent aflat între 29-70%. Imaginați-vă, în schimb, o lume în care chiar și cel mai fidel vegan poate să se hrănească cu un burger de vită, fără a-și trăda principiile. Știința a făcut din acest scenariu o realitate, datorită unei tehnologii inovatoare care produce carne reală, din celulele animalelor.

„Carnea curată” și știința din spatele ei

Memphis Meats, compania susținută de Bill Gates și Richard Branson, dezvoltă un proces care creează carne de vită, pui și rață, fără a fi nevoie de sacrificarea animalelor. Nu numai că această tehnologie nouă garantează bunăstarea animalelor, ci oferă și o soluție la problemele de sănătate ale oamenilor. Cu alte companii care investesc în tehnologie, această „carne curată” ar putea fi în curând disponibilă pe piață.

meat2

Produsele timpurii au fost costisitoare, primul burger de carne curată costa în jur de 330.000 de dolari în 2013. Dar Memphis Meats produce acum o carne curată pentru 40 de dolari/gram. Scopul final este ca aceasta să fie mai ieftină decât cel mai puțin costisitor pui, produs convențional. Carnea curată este produsă prin utilizarea unei mici probe din celule animale, care se regenerează în afara animalului, în tancurile mari de oțel.

Finanțarea viitorului cărnii curate

Metoda Memphis Meats de producție „curată” de carne necesită doar o zecime din apă și o sutime din terenul utilizat, în prezent, pentru creșterea animalelor. Procesul revoluționar a câștigat deja grupurile care luptă pentru drepturile animalelor, iar PETA a apreciat tehnologia cărnii curate, pentru potențialul său de a salva viețile a miliarde de animale, în fiecare an.

Food safety concept

Această „carne curată” cauzează o mare agitație în rândul comunității de business, căci marile corporații doresc să investească în tehnologie. Memphis Meats a atras, până acum, 22 de milioane de dolari, majoritatea finanțărilor provenind de la investitori, inclusiv Gates, Branson și Cargill Inc, una dintre cele mai mari companii agricole din lume. Între timp, o serie de alte companii, cum ar fi Mosa Meat și SuperMeat, concurează pentru a fi primii care aduc carne curată consumatorilor.

By Diana Arieșan – editor contributor The Woman

Processed with MOLDIV

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: medium.com, askdoctork.com, cookforyourlife.org, mindmegette.hu, figtreegrove.com.au. Sursă articol: weforum.org