Primele mașini de scris comerciale au fost introduse în anul 1874, dar au devenit obișnuite în birouri doar după mijlocul anilor 1880. Mașina de scris, considerată una dintre cele mai importante invenții ale lumii moderne, stă la baza procesului de comunicare, încă din secolul al XVIII-lea, devenind un instrument indispensabil, folosit pe scară largă de către scriitori, în birouri și pentru corespondența de afaceri, în case private.
Producătorii notabili de mașini de scris sunt: E. Remington și Sons, IBM, Imperial, Oliver Typewriter Company, Olivetti, Royal Typewriter Company, Smith Corona, Underwood Typewriter Company, Adler Typewriter Company și Olympia Werke.
Mașina de scris – baza procesului de comunicare
Prima mașină de scris, care a avut succes comercial, a fost inventată în 1868 de către americanii Christopher Latham Sholes, Frank Haven Hall, Carlos Glidden și Samuel W. Soule. Prototipul a fost realizat de mecanicul Matthias Schwalbach. Brevetul a fost vândut pentru 12.000 de dolari lui Densmore și lui Yost, care au încheiat un acord cu E. Remington și Sons pentru comercializarea mașinii ca Sholes and Glidden Type-Writer.
Remington a început producția primei mașini de scris în 1873. Până în jurul anului 1910, mașina de scris a ajuns la un design standardizat, chiar dacă au existat variații minore de la un producător la altul, majoritatea mașinilor de scris urmând același concept.
În conformitate cu standardele predate în școlile de secretariat, la mijlocul secolului al XX-lea, era necesar ca o scrisoare de afaceri să nu aibă greșeli și nici corecții vizibile. Precizia a fost apreciată la fel de mult ca viteza. Corecțiile au fost, desigur, necesare și au fost dezvoltate nenumărate metode. Metoda de ștergere tradițională a implicat utilizarea unei mașini speciale de ștergere, din cauciuc dur, care conținea un material abraziv.
Ornamente florale pentru femei
Atunci când Remington a început să comercializeze mașini de scris, compania a presupus că mașina nu ar fi folosită pentru compunere, ci pentru transcrierea dictării, și că persoana care scrie va fi o femeie. Mașina de scris Sholes & Glidden, din anii 1800, a avut ornamente florale.
În primul și al doilea război mondial, un număr tot mai mare de femei intrau în forța de muncă. În Statele Unite, acestea și-au început meseria ca dactilograf, job considerat ca fiind alegerea potrivită pentru femei, datorită prezenței vesele și comportamentului adecvat. Conform recensământului din anul 1900, 94,9% dintre stenografi și dactilografi au fost femei necăsătorite.
O revigorare a interesului pentru mașina de scris
Momentul de vârf al mașinii de scris a fost în anii 1950, iar sfârșitul popularității comerciale a acestora a început în anii 1970, când au fost introduse o serie de modele hibrid, care combină caracteristicile imprimantelor.
Deși dominarea crescândă a computerelor personale au înlocuit, în mare parte, mașinile de scris din Statele Unite, începând cu anul 2009, mașinile de scris au continuat să fie utilizate anumite agenții guvernamentale și instituții din SUA. Un utilizator destul de mare de mașini de scris este orașul New York.
În noiembrie 2012, fabrica Brother din Marea Britanie a fabricat ceea ce a pretins a fi ultima mașină de scris, produsă vreodată în Marea Britanie, mașina de scris fiind donată Muzeului Științelor din Londra. În America Latină și Africa, mașinile de scris mecanice sunt încă comune, deoarece pot fi utilizate fără energie electrică, Secolul al XXI-lea cunoscând o revigorare a interesului pentru mașini de scris, în rândul artiștilor.
Mark Twain a afirmat în autobiografia sa că a fost primul scriitor care a prezentat unui editor un manuscris tipărit, pentru Aventurile lui Tom Sawyer, din anul 1876. Însă, cercetările au demonstrat faptul că prima carte transmisă în formă tipărită a fost Viața pe Mississippi, în anul 1883, a aceluiași autor.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: yoda.ro, ziarulmetropolis.ro, mniq.ru, pinterest.com, theodysseyonline.com