Mediul înconjurător suferă tot mai mult din cauza intervenției umane. Poluarea a atins cote îngrijorătoare, iar acum este timpul să ne gândim la soluții. Una dintre aceste soluții este și mașina electrică, o invenție extrem de elegantă și de utilă, care va contribui foarte mult la protejarea naturii.
Tot mai multe țări din lume aleg să implementeze programe de informare și chiar legi cu privire la mașinile diesel sau pe benzină, plănuind să le interzică în viitor.
Marea Britanie s-a angajat în acest proiect spunând că ia în calcul interzicerea vânzărilor de autovehicule diesel și benzină până în 2040. Până atunci însă, țara plănuiește să impună restricții dure asupra celor mai poluante vehicule diesel, chiar din 2020. Totodată, Marea Britanie a aprobat și un pachet de trei miliarde de lire sterline pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din ţară.
Mai mult decât atât și președintele Franței, Emmanuel Macron, în primele sale zile de mandate a anunţat că va opri vânzările de maşini diesel şi pe benzină până în 2040, cu scopul de a promova maşinile electrice. Ideea francezilor este să ofere stimulete proprietarilor de vehicule pentru a înlocui maşinile pe motoare diesel fabricate înainte de 1997 şi cele pe benzină fabricate înainte de 2021 cu automobile care poluează mai puţin.
Care sunt beneficiile? Sectorul transporturilor însumă 14% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Trecerea la mașinile electrice ar scădea cu mult efectul acestor emisii și ar curăța aerul. Ultimele statistici, din 2016, estimau că peste două milioane de mașini electrice circulau la acel moment la nivel mondial. În 2005 erau înregistrat puțin peste o mie de astfel de autovehicule.
În Uniunea Europeană, doar 0,6% dintre noile înmatriculări au fost făcute pentru mașini electrice, dar Bloomberg estimează că până la pragul din 2040, propus de marii lideri, 54% dintre noile mașini vândute vor fi electice.
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursă foto: www.freepik.com