Mersul la psiholog este o normalitate în foarte multe țări din lume. În România însă, psihologii sunt încă priviți cu o oarecare reticență, datorată faptului că există mai multe mituri și stereotipuri care nu ne lasă să pășim dincolo de barieră și să înțelegem ce înseamnă cu adevărat terapia în cabinetele de psihologie.
În primul rând, dacă mergi la psiholog nu înseamnă că ,,ești nebun”. A merge la psiholog înseamnă a face un prim pas spre rezolvarea problemelor tale. Poate fi vorba de un divorț, un deces, pierderea locului de muncă sau senzația că nu te răgăsești în cariera pe care o practici zilnic. Toate acestea și multe altele sunt subiecte care se pot trata prin ședințele cu psihologi. Aceștia ne ajută să depășim situația, să ne descătușăm și să vorbim despre ceea ce simțim, fără frica de a fi arătați cu degetul.
În al doilea rând, multe persoane cred că psihologul nu înțelege drama prin care trec și nu are cum să le ajute. Bineînțeles că înțelegerea dramei este foarte importantă, dar psihologul face mai mult decât atât. El caută să afle ce se ascunde în spatele unei probleme. La fel cum medicul te poate trata de boala de care suferi fără ca el la rândul lui să treacă prin asta, și psihologul te poate ajuta să îți depășești drama prin același mecanism.
Un alt mit este cel al faptului că prietenii pot egala rolul psihologului. Deși te poți simți mai apropiat de ei pentru că îi cunoști, aceștia nu vor trata lucrurile din punct de vedere obiectiv și nu te pot ajuta să treci peste probleme la fel de sănătos cum o poate face un specialist.
De asemenea, un aspect important este faptul că la psiholog nu mergi doar pentru a-ți expune problemele, ci și pentru a vorbi despre aspectele pozitive din viața ta. Mai simplu spus, psihologul te ajută să te clădești și reclădești ca persoană!
By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman
Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.
Sursă foto: www.freepik.com