Ligia Peters este psiholog clinician, psihoterapeut și neurochange trainer. S-a format profesional având la bază studii acreditate atât în țară, cât și în Statele Unite și Australia. Este mamă, soție și femeie, iubește viața și mai ales oamenii, astfel că pasiunea pentru psihologie trece dincolo de profesie și este mai degrabă o vocație. Abordează în practică evaluarea personalității și lucrează cu tehnici menite să identifice conflictele interne ce duc la un dezechilibru între dinamica sufletului și cea a minții.
În acest interviu, Ligia Peters ne ajută să înțelegem în ce constă consilierea psihologică, când știm că avem nevoie de ajutorul unui psiholog, cum ne poate ajuta acesta și mai ales care sunt cele mai întâlnite probleme cu care oamenii se confruntă atunci când merg la psiholog.
În ce constă consilierea psihologică și cum ne poate ajuta?
Consilierea psihologică este o intervenție de scurtă durată din sfera psihoterapiei ce se adresează persoanelor sănătoase din punct de vedere clinic care se află într-o situație de impas în ceea ce privește rezolvarea unor situații din sfera personală, profesională sau socială. Este o metodă care ajută la depășirea unor stări emoționale nedorite și a unor comportamente difuncționale.
Oamenii care se îndreaptă spre consiliere psihologică ies din sfera de patologizare a personalității și a comportamentului și solicită intervenția terapeutului în adresarea unei probleme specifice emoționale sau comportamentale. Probleme care le afectează viața de zi cu zi și în care se simt blocați fără a ști ce anume să facă pentru a avea acces mai bun la rezolvarea acestora, ce anume le-a cauzat, ce le menține și care ar fi un plan de acțiune în a le depăși.
Consilierea psihologică se bazează mai mult pe probleme și comportamente ce aparțin prezentului, pe dezvoltare personală, pe optimizarea stilului de viață, înțelegerea emoțiilor și depășirea blocajelor emoționale, pe gestionarea relațiilor disfunctionale din sfera personală, profesională și socială. Este o intervenție preventivă care are la bază toate tehnicile ce țin de psihoterapie, cât și de relația terapeutică, dar are o durată mult mai scurtă. Se focalizează pe ajutarea oamenilor să facă față mai bine problemelor pe care le întâmpină în viața de zi cu zi sau situațiilor pentru care nu găsesc resurse personale să le rezolve sau să le integreze într-un fel funcțional, fără a recurge la comportamente de evitare sau mecanisme funcționale de adaptare ce le-ar opri dezvoltarea optimă a vieții lor.
Scopul consilierii psihologice este de a oferi oamenilor posibilitatea de a explora, de a descoperi și clarifica moduri de a trăi, valorificandu-și resursele ceea ce duce la un sentiment de bine interior îndreptându-se spre o existență cât mai bună, o viață care le aduce satisfacții și îi eliberează de blocajele care îi pot ține pe loc fără să își dea seama. Creșterea stimei de sine, a identității și imaginii de sine precum și dezvoltarea asertivității personale, a cunoașterii de sine, înțelegerea și gestionarea conflictelor personale, familiale și sociale, managementul stresului sunt intervenții ce pot crea prin intermediul consilierii psihologice o autonomie mare a persoanei și o creștere în direcția dezvoltării personale.
Consilierea psihologică are rol de prevenție în primul rând, pentru a gestiona situații emoționale și conflicte, de a lua decizii optime, de a regla comportamente sau de a integra evenimente solicitante din punct de vedere emoțional. Are o durată mult mai scurtă decât o intervenție psihoterapeutică care are ca scop integrarea aspectelor ce țin mai mult de trecutul persoanei și de restructurarea personalității problematice.
Când știm că avem nevoie de un psiholog?
Mersul la terapie nu este niciodată un semn de slăbiciune, este o responsabilitate asupra noastră și a celor din jurul nostru pentru a putea avea o viață mult mai ușor de gestionat, relații personale de calitate, evoluție personală și reziliență în fața provocărilor vieții fără a ajunge să avem comportamente disfuncționale, de evitare sau adictive.
Este necesar să conștientizam că nu este nevoie să ajungem la terapie atunci când am atins pragul cel mai jos de suferință, într-o situație extrem de gravă mental și emoțional pentru a cere ajutor de specialitate. Cu cât mergem mai devreme la terapie și cu regularitate vom putea avea resursele consolidate să facem față multor provocări pe care în dinamica vieții moderne de zi cu zi, cu greu ne putem face timp de introspecție și de conștientizare.
Avem nevoie de terapie când ajungem să ne simțim copleșiți de viață, într-o situație în care resursele noastre personale parcă nu mai fac față vieții noastre, când nu mai găsim plăcere și bucurie în fiecare zi, când stările emoționale ne afectează funcționarea vieții, când relațiile personale nu mai pot fi gestionate, când trăim într-o stare constantă de teamă și nu ne mai putem controla emoțiile decât prin comportamente nocive de evitare.
Furia permanentă, retragerea socială, nemulțumirea asupra vieții, lipsa relațiilor personale, certuri și conflicte frecvente, stări de anxietate, lipsa somnului, creșterea sau scăderea apetitului, oboseala, situațiile stresante, evenimentele cu o încărcătură emoțională intensă cum ar fi pierderea unei persoane dragi, divorțul, pierderea serviciului, nemulțumire față de propria persoană, lipsa valorii de sine, relațiile personale dificile, gânduri foarte pesimiste, frica de viitor, fobii ce afectează viața de zi cu zi, lipsa placerii și bucuriei, închiderea emoțională, lipsa optimismului, adictiile, un diagnostic grav de sănătate, tristețea prelungită, sunt doar câteva din semnele care prevestesc o stare mentală foarte fragilă și pentru care este necesar și benefic pentru oameni să solicite o programare la terapie.
Foarte multe dintre problemele noastre pe plan emoțional, de familie sau profesional ne depășesc capacitatea de a le gestiona și resursele ne sunt limitate de multe ori din cauza stresului și al dinamicii societății moderne în continuă schimbare și găsim rar timp pentru a conștientiza ce este cu adevărat benefic pentru sănătatea noastră mentală.
Multe dintre aceste probleme cum ar fi anxietatea, depresia, fobiile, stresul, evenimente cu impact emoțional intens trebuie să fie lăsate pe mâna unui specialist pentru a ne îndruma spre o rezolvare cât mai eficientă a lor și a ne susține capacitatea de a le face față și de a avea o viață armonioasă.
Cum știm că am găsit ajutorul potrivit?
Câteodată ne vine foarte greu să cerem ajutor când este vorba despre problemele noastre personale și emoționale de aceea când vine vorba de terapie este foarte important să alegem persoana, terapeutul alături de care ne simțim în siguranță, în fața căruia ne putem deschide și putem să fim noi înșine și sinceri. Terapeutul trebuie în primul rând să creeze un spațiu în care te poți simți liber să spui ce gândești, fără să te simți în niciun fel judecat, să te ajute să crești și să te vindeci, fără critici sau rușine. Aceasta așteptare este una dintre cele mai importante atunci când alegem să mergem la terapie.
Un alt aspect important este acela al competențelor profesionale ale terapeutului. Acesta trebuie să aibă experiență și abilitățile necesare pentru a vă susține în procesul terapeutic. Fiecare terapeut are o anumită școală în care s-a format pe lângă specializarea de bază de psihologie și o anumită expertiză în legătură cu o anume arie de interes pe care a aprofundat-o, fie că este vorba de adulți, adolescenți, copii, adicții, dependențe, fobii, depresie, samd. Căutați cât mai multe informații despre terapeut și întrebați-l direct care este formarea pe care o are, fie că este una de tipul cognitiv comportamentală, care are protocoale validate științific pe anumite afecțiuni cum ar fi: depresia, anxietatea, tulburarea de stres postraumatic și care are la baza relația dintre gânduri, emoții și comportament, fie că este o formare într-o terapie de profunzime cum ar fi cele din sfera psihanalizei care sondează mai mult trecutul persoanei sau o terapie integralistă sau experențială. Este recomandat să îi cereți terapeutului să vă explice care este formarea pe care o are și cum vă poate ajuta în problema pe care o aveți.
Alianța terapeutică este unul dintre cei mai buni predictori ai unei terapii reușite. Terapeutul trebuie să vă creeze cadrul pentru a vă simți înțeles, validat, susținut și încurajat pentru a depăși dificultățile și a vă ajuta să vă atingeți obiectivele. Relația de terapie nu este o relație de prietenie, este o relație de suport și oglindire, de introspecție și este necesar să aveți toate aceste criterii pentru a vă bucura de beneficiile terapiei. Este important să puneți întrebări despre abordarea și competența terapeutului și să mergeți spre alt terapeut dacă simțiți că nu vă puteți deschide și avea un spațiu de creștere în care să nu vă simțiți judecați. O parte din terapeuți pot oferi o sesiune de descoperire gratuită, de cunoaștere și apoi să decideți dacă veți lucra împreună.
Dacă terapia a funcționat pentru un prieten, nu înseamnă că același terapeut va fi potrivit și pentru propria persoană. Este o decizie personală și este recomandat să vorbim cu mai mulți terapeuți înainte de a decide începerea unei terapii. Un terapeut potrivit pentru tine va fi acela cu care simți că poți trece prin dificultățile tale împreună, care te susține și îți înțelege obiectivele, este dedicat și competent pentru problema ta, îți arată acceptare și compasiune, te provoacă și te ajuta să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă care aduce valoare vieții tale, îți cere feed back după fiecare sesiune și simți o schimbare în bine în dinamica vieții tale față de când ai început terapia.
Este foarte important de reținut că alegerea terapeutului potrivit și continuarea procesului terapeutic este o decizie personală ținând cont de aceste aspecte importante: siguranță, competență, confidențialitate, validare, normalizare și provocare de creștere personală.
Când nu mai avem nevoie de psiholog?
Fiecare terapeut își dorește ca pacienții lui să aibă un parcurs cât mai bun în rezolvarea dificultăților pentru care se prezintă la terapie, asta înseamnă că ei pot beneficia de susținere nelimitată din partea terapeutului lor, dar durata procesului terapeutic nu este condiționată de terapeut, ci de intervalul de timp necesar fiecăruia să își preia autonomia asupra rezolvării problemei pentru care a solicitat suport terapeutic. Asta mai ales pentru că viața se desfășoară în afara orei de terapie, iar vizita la terapeut te pregătește pentru a gestiona cât mai bine emoțiile, gândurile și comportamentul în afara cadrului terapeutic.
Odată atinse obiectivele terapeutice inițiale, se face o evaluare a situației inițiale și a celei în care problema cu care a venit este spre remitere, iar apoi se stabilește o frecvență mai redusă și o monitorizare pe termen lung. În definitiv, nu terapeutul hotărăște cât să stai în terapie și nici când nu mai ai nevoie de terapie, el îți poate face un plan pe un anumit număr de ședințe și îți poate sugera o frecvență și o durată de timp pentru terapie, dar tu ești cel care vei simți o îmbunătățire a stării tale sub supraveghere terapeutică. Este important să se facă o monitorizare a stării inițiale, a stării pe care dorești să o obții și să fie setat un cadru de timp pentru rezolvarea ei. Pentru asta este important să discuți cu terapeutul tău, în general oamenii stau în terapie în funcție de problemele pe care vor să le rezolve și în raport cu disponibilitatea lor de a se angaja activ în tot ceea ce înseamnă responsabilizarea în afara ședințelor de terapie în atingerea obiectivelor.
De regulă sunt persoane care vor să vină doar o singură dată în terapie să clarifice anumite aspecte din viața lor, pentru aceasta există formări specializate în ‘Single Session Therapy’, competența de care dispun și eu în urma formării din Anglia. Apoi sunt protocoale pentru terapia cognitiv comportamentală care pot dura între o lună și șase luni în funcție de frecvența ședințelor și de problemele cu care se prezintă oamenii în terapie. Sunt și terapii care pot dura o perioadă îndelungată de timp, mai ales terapiile psihodinamice.
În urma unui proces terapeutic a cărui durată nu este importantă de multe ori, cum ne simțim în viața de zi cu zi este cu adevărat important și anume cu un sentiment de autonomie și speranță, cu bucuria vieții și un sentiment de autorealizare și apartenență, încrezători în viitor și bucuroși pentru tot ce ne oferă viața, relații mai bune cu cei apropiați, o încredere mai mare în forțele proprii, o perspectivă pozitivă a provocărilor ce pot apărea, sentiment de bine fizic și mulțumire sufletească, dorința de a realiza mult mai multe lucruri, de a învăța și progresa, de a fi bine centrat în propria persoană, de a accepta ce nu poate fi schimbat și de merge mai departe cu noi direcții.
Ce tipologii de oameni vă cer ajutorul și care sunt cele mai mari probleme cu care aceștia se confruntă?
Viața din mediul urban are multe provocări pe toate aspectele. Ritmul nostru de viață s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, presiunea societății este foarte mare, atât pe plan profesional cât și personal, valorile ajung să fie într-o continuă schimbare și resursele noastre de a face față schimbărilor constante destul de mici, mai ales că vin și pe multe vulnerabilități din perioada copilăriei și a adolescenței. Timpul a devenit o resursă foarte prețioasă și din ce în ce mai puțin alocată pentru noi, ceea ce duce la o îndepărtare și o lipsă de conexiune cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Pe fondul acestor vulnerabilități oamenii ajung să aibă din ce în ce mai multe neliniști și preocupări pentru sănătatea lor mentală pentru că le este foarte greu să își gestioneze emoțiile și gândurile.
Problemele de anxietate ajung să fie din ce în ce mai frecvente în rândul oamenilor care solicită ajutor în terapie și asta este un lucru pe care terapia îl poate gestiona în aproape toate cazurile și tipologiile de personalitate ale oamenilor. Anxietatea poate lua multe forme, de la teama de viitor până la comportamente de evitare disfuncționale cum ar fii adicțiile de tot felul, alcool, droguri, mâncat compulsiv, pornografie.
Lipsa încrederii în sine este iar o problemă foarte întâlnită la toate categoriile de oameni care vin în terapie, ei nu au fost învățați ce înseamnă să ai o stima de sine sănătoasă, o imagine de sine bună și o încredere în valorile lor. Sunt foarte mulți oameni care se simt copleșiți de viață lor și nu își mai găsesc motivația să meargă mai departe din cauza unor evenimente din trecut care au lăsat urme pentru psihicul lor și nu mai pot trăi în prezent, fiind captivii celor întâmplate în trecut și așa se poate instala depresia care este una dintre cele mai urâte forme din spectrul sănătății mintale. Partea bună este că terapia poate ajuta la remiterea acestor probleme prin protocoale validate științific în majoritatea cazurilor, adică odată ce ai unul dintre aceste diagnostice șansele ca să îți recapeți funcționalitatea vieții prin terapie sunt foarte mari.
Stresul sau evenimentele stresante care au impact traumatic asupra oamenilor sunt și ele de actualitate în rândul nostru și o gestionare precară a lor poate duce la o viață aproape greu de gestionat. Oamenii se simt tot mai singuri și izolați social cu toate că sunt înconjurați de familie, colegi sau prieteni. Ei vin în terapie din dorința de a învăța cum să se conecteze autentic și să poată clădi relații funcționale în prezent.
Ca și procent pe sexe în terapie, în ultimii ani din ce în ce mai mulți bărbați sunt interesați de acest aspect al cunoașterii de sine și de a rezolva problemele care le afectează viață și îi împiedică să își realizeze adevăratul potențial personal. Cei mai dornici de terapie au ajuns să fie chiar adolescenții care se confruntă cu multe neliniști la început de drum, de la încredere în sine la anxietate socială, adicții și găsirea unui drum cu sens pentru viitor. Rata divorțurilor a crescut alarmant în rândul populației urbane și nu numai, iar acest nou aspect de gestionare a noii situații familiale și personale este un factor foarte mare de stres, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Terapia te ajută să te conectezi la resursele tale personale, la calitățile și punctele tale forte că să poți să gestionezi mai bine situațiile prin care treci și să faci față vulnerabilitatilor care îți slăbesc reziliența la integrarea trecutului și la speranța unui viitor fericit.
Când oamenii sunt captivi în trecut cu gândurile, uită să vadă prezentul și viitorul pare să fie proiectat în funcție de trecut. Este bine să înțelegem cu toții că mintea nu face diferență între imaginație, gândurile pe care noi le avem despre trecut și viitor și ceea ce se întâmplă cu adevărat în realitate. Gândurile sunt limbajul minții și emoțiile limbajul corpului, iar lipsa de conștientizare a ceea ce gândim și simțim ne destabilizează din punct de vedere psihologic coroborat cu vulnerabilitatea stresului și a stilului de viață haotic care ne afectează pe mulți dintre noi.
Cum reușiți ca psiholog să vă mențineți sănătatea mintală, ținând cont de faptul că interacționați cu foarte multe persoane?
S-a discutat mult în ultimul timp despre acest subiect al terapeuților care datorită profesiei pe care o au pot ajunge să întâmpine pe termen lung dificultăți în a menține un echilibru sănătos între autoreglarea mentală proprie și coreglarea de care au nevoie pacienții din partea terapeutului căruia îi solicită terapie. Printre cele mai întâlnite provocări ale psihologilor pot enumera orele târzii de lucru, inconsistența unui program de lucru, practica izolată și multe ore petrecute singuri cu pacienții în cabinet, tensiunea emoțională care îi poate face vulnerabili și poate cauza un anumit grad de deteriorare emoțională.
Menținerea echilibrului dintre minte, suflet și corp este cea mai bună soluție pentru a te putea bucura de orice ai alege să faci în viața ta. Pentru mine un stil de viață armonios și disciplinat în care îmbin ceea ce este util cu ceea ce este plăcut mă ajută în profesia de psiholog și în viața personală. Sportul este o constantă în viața mea din totdeauna, iar practicarea zilnică a diferitelor forme de mișcare în aer liber ajută la menținerea echilibrului între gânduri și emoții și corp. Practica meditativă prin exerciții de respirație și prin relaxare corporală sau monitorizarea gândurilor sau chiar imagerie dirijată au adus multe beneficii care se simt la nivel mental printr-o detensionare cognitivă de care avem cu toții nevoie, o pauză de la fluxul gândurilor și o centrare către interior.
Să fii în contact cu tine și să ții cont de nevoile tale emoționale și fiziologice este cea mai bună metodă de prevenție care este la îndemâna noastră și putem începe oricând să o folosim, iar rezultatele vor depăși cu mult așteptările noastre și vom simți o armonie și o bucurie foarte mare a vieții.