„Modul în care ne hrănim influențează foarte mult capacitatea noastră de a ne adapta și de a ne menține sănătoși, mai mult decât atât, ne asigură echilibrul emoțional”, Flavia Bădiță

Flavia Bădiță iubește sportul din copilărie și până în prezent. De-a lungul anilor, a practicat mai multe sporturi, printre care volei, înot și aerobic. În prezent, spune că iubește înotul din toate punctele de vedere, dar mai ales pentru beneficiile pe care le are asupra corpului și minții. Aceasta ne recomandă tuturor să practicăm atât înot, cât și orice alt sport care ne face plăcere, deoarece așa ne menținem sănătoși. 

 

Aș vrea să începem prin a ne spune câteva lucruri despre tine.

 

Mă numesc Flavia Bădiță, am 45 de ani și sunt născută în Sibiu, unul dintre cele mai frumoase orașe din Ardeal. În București am venit în urmă cu 19 ani, cu soțul meu, Cezar Bădiță. Împreună avem două fete minunate: Sonia și Teodora.

Cum a început pasiunea pentru sport și ce te-a determinat să faci din această pasiune o carieră?

Deși părinții mei nu au făcut sport, eu am început încă de mică să practic gimnastică apoi, pentru că eram prea înaltă, mi-a fost recomandat voleiul. Am muncit mult, cu pasiune, așadar mai întâi am fost selecționată în lotul de junioare, apoi în cel de senioare al echipei din Sibiu.

În 1994, am plecat la Brașov, unde timp de șapte ani am jucat în prima divizie a țării la volei și, în același timp, am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. În urma unei accidentări la umăr am fost nevoită să renunț și să mă întorc la gimnastică, care mi-a rămas la fel de dragă. Am început să predau aerobic în Brașov, iar când m-am mutat în București am continuat aici. În paralel am fost și profesor de educație fizică și sport, am predat atât la învățământul special, cât și la cel normal. În cei 23 de ani de carieră în care am îndrumat persoane de toate vârstele să facă mișcare, am reușit să schimb stiluri de viață, să creez o oarecare dependență de sport, datorită faptului că am înțeles impactul pe care îl are acesta asupra calității vieții noastre.

Pentru că soțul meu a făcut înot și este un adevărat maestru al sportului în această ramură, am decis să punem bazele unui club sportiv, mai exact Energy Club, al cărui președinte sunt în prezent. Odată cu trecerea timpului am pus mult accent pe acest proiect, alături de Cezar. Deoarece știu ce impact pozitiv poate avea înotul în dezvoltarea copiilor, am hotărât ca Sonia și Teodora să practice acest sport înainte de oricare altul. Astfel, am început să lucrez cu copiii, ajutându-i să își învingă temerile, i-am îndrumat cu răbdare în aventura lor din piscină.

Flavia Bădiță, antrenoare aerobic și înot 4

Pe lângă înot și aerobic, ce alte sporturi ai mai practicat? De asemenea, ce sport ți-ar fi plăcut să practici și poate nu ai reușit până acum?

 

Pe lângă volei, aerobic și înot, care mi-au marcat cariera, îmi place să îmi petrec timpul cu familia la ski iarna, iar vara să facem snorkeling, ciclism. Mi-aș dori foarte mult să practic săriturile de la înălțime. Acest vis îl am de foarte mult timp, însă nu am reușit să îl îndeplinesc până acum, dar sunt sigură că orice vis devine realitate mai repede sau mai târziu. 

 

Ce ne poți spune despre alimentația ta? Cât de importantă este alimentația pentru un sportiv și nu numai?

 

Modul în care ne hrănim influențează foarte mult capacitatea noastră de a ne adapta și de a ne menține sănătoși. Mai mult decât atât, ne asigură echilibrul emoțional. Cu o nutriție personalizată se poate îmbunătăți ascuțimea minții, starea sufletească, puterea de concentrare, performanțele fizice, calitatea somnului și rezistența la infecții.

 

Întotdeauna am acordat o mare importanță modului în care mă hrănesc sau cum îmi hrănesc copiii, de aceea mi-am educat fetele de mici în ceea ce privește valoarea nutritivă a alimentelor. Eu am o alimentație variată, bazată pe fructe și legume, carne „de la țară” și încerc pe cât de mult posibil să nu mănânc între mese și să nu sar peste micul dejun. 

Performanțele fizice maxime se obțin atunci când alimentăm organismul în mod corect, potrivit. Dieta corectă precum și suplimentele pot determina creșterea vitezei, a rezistenței și a forței, care la rândul lor pot realiza diferența între învingători și cei care pierd.

Ca instructor de înot și aerobic, care sunt principalele provocări de care te lovești? 

 

La clasele de aerobic cele mai mari provocări vin din lipsa de omogenitate a grupei. Uneori este necesar să adaptez programul și chiar să îl personalizez acolo unde era cazul, în funcție de cursantele prezente, astfel încât fiecare să își atingă nivelul maxim de efort și să aibă la finalul antrenamentului o stare de bine. 

La orele de inițiere înot, mai ales la copii, provocările sunt însuși temerile lor pe care eu cu răbdare și inspirație trebuie să le alung, trebuie să îi fac să se simtă cât mai confortabil în apă și să le câștig încrederea.

Care sunt recomandările tale pentru cei care își doresc să se apuce de sport, în particular de înot? 

 

Pentru cei care doresc să se apuce de sport, în special de înot, le recomand să își aleagă un instructor cu simț pedagogic, cu o experiență cât mai vastă în domeniu, cu cât mai multe recomandări și cu sportivi cât mai mulțumiți.

Ce sfat le-ai oferi viitorilor instructori de înot și aerobic?

Flavia Bădiță, antrenoare aerobic și înot 2

Viitorilor colegi le recomand să fie conectați în permanență la tot ce este nou în domeniu, să nu renunțe să corecteze execuțiile greșite ori de câte ori este nevoie și să nu uite că toate îndrumările oferite clienților își vor lăsa amprenta asupra sănătății lor și a stilului de viață.

În opinia ta, de ce ar trebui să se înscrie oamenii la cursuri de înot și/sau aerobic?

 

Pentru că înotul are cele mai complexe efecte asupra organismului, indiferent de vârstă, este recomandat ca fiecare persoană să știe să îl practice.

Înotul este sportul spre care ne trimit cei mai mulți specialiști din domeniul medical atât la copii, cât și la adulții de toate vârstele. Datorită impactului benefic pe care îl are asupra oamenilor din punct de vedere medical, dar și social, înotul este recomandat și copiilor cu dizabilități. 

Dacă practicăm înotul și/ sau aerobic se îmbunătățesc procesele de coordonare motrică, ligamentele se întăresc și devin mai flexibile, se fortifică mușchiul cardiac, capacitatea respiratorie crește datorită elasticității cutiei toracice, crește imunitatea datorită creșterii rezistenței la infecții. 

Cum îți găsești motivația? Care este sursa ta de inspirație?

 

Nu știu dacă pot spune că am o sursă de inspirație, dar când văd că prin ceea ce fac viața oamenilor se schimbă în bine sunt foarte motivată să continui. 

Cum arată o zi normală din viața ta?

 

O zi normală din viața mea nu are nimic deosebit, dar se împarte între obligațiile pe care le am față de familia mea și cursurile pe care le susțin în sala de aerobic sau la piscină.

Flavia Bădiță, antrenoare aerobic și înot 1

Ce îți place să faci în timpul liber?

 

În timpul meu liber prefer să vizionez un spectacol, să citesc sau dacă se poate să urc pe munte.