Nancy Reagan, de la actrița hollywoodiană la autoarea morală a încheierii Războiului Rece

Nancy Reagan reprezintă figura emblematică hollywoodiană, care a reușit să construiască un echilibru între cariera de actriță și viața personală, devenind soția lui Ronald Reagan în 1952, pe care l-a cunoscut pe platourile de filmare.

Fiind una dintre cele mai puternice și influente femei din istorie, Nancy Reagan este considerată de către analiștii politici ca fiind autoarea morală a încheierii Războiului Rece, contribuind la construirea legăturii solide pe plan politic a soțului ei cu Mihail Gorbaciov, președinte al URSS.

Grație temperamentului său, se presupune ca reușea să influențeze, în mod indirect toate deciziile soțului său, reprezentând principalul sprijinul al carierei politice a celui de-al 40-lea președinte al Statelor Unite. Născută sub numele de Nancy Davis, la New York, în 1921, fiica actriței Edith Luckett s-a îndreptat spre actorie, impresionând prin modul de a juca, chiar dacă rolurile sale de femeie casnică și mamă responsabilă nu au fost foarte importante.

Reprezentativ pentru Prima Doamna este faptul că era pasionată de modă și frumos, sub toate formele sale, demonstrându-și calitățile în repetate rânduri în organizarea diferitelor evenimente desfășurate la Casa Albă. Aceasta a contribuit la redecorarea Casei Albe, care se afla în paragină, a fost pasionată de modă și de creațiile designerilor celebri, preferatul său fiind Oscar de la Renta, iar de la culoarea sa preferată, roșu, a rămas numele nuanței Reagan Red.

Un alt lucru care a facut-o specială este modul în care, în America anilor 80`, a inițiat campanii anti-drog și anti-alcool, care au avut o contribuție benefică în combaterea acestor dependențe. Nancy Reagan a fost Prima Doamna a Statelor Unite între 1981 și 1989, iar viața ei nu a fost ferită de evenimente nefericite. În anul 1981 a avut loc o tentativă eșuată de asasinat a soțului ei, iar în 1984 a fost diagnosticată cu cancer mamar și a rămas fără sânul stâng.

Împărtășirea publică a experienței a contribuit serios la prevenția bolii, îndemnând femeile să își facă mamografii în mod regulat. În 1994 soțul său a fost diagnosticat cu Alzheimer, iar o altă contribuție importantă s-a înfăptuit prin sprijinirea cercetărilor în acest domeniu. Iubirea celor doi a durat mai bine de jumătate de secol, până când Ronald a murit, la 81 de ani, în 2004, dupa 10 ani în care Nancy a avut grijă de el și s-a informat constant asupra bolii.

Dovada legăturii puternice a cuplului prezidențial rămâne prin publicarea volumul de memorii al Primei Doamne „My turn”, în care descria viața minunată alături de soțul său, „Ronnie”. Nancy Reagan s-a stins din viață la 6 martie 2016, la vârsta de 94 de ani, la Los Angeles, în Bel Air, cauza morții fiind congestia cardiacă. Imaginea sa continuă să rămână un model de inspirație până în prezent.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.