Bianca Iuga s-a alăturat companiei Porsche Engineering România în urmă cu doi ani, în calitate de Working Student. A aplicat pentru un internship din dorința de a acumula experiență, iar mediul de lucru și echipa din care face parte au făcut-o să rămână alături de companie.
În prezent, Bianca este implicată într-un proiect care vizează dezvoltarea unui software, fiind responsabilă de coordonarea a trei procese, care implică gestionarea cerințelor de dezvoltare a software-ului, gestionarea fiecărei modificări care apare pe parcursul procesului de dezvoltare, dar și de colaborarea eficientă în cadrul echipei. Aceasta face parte și din comunitatea Ladies in Technology a Porsche Engineering România, unde coordonează un proiect cu scop educațional.
Bianca ne-a povestit despre experiența ei în cadrul companiei, cum face astfel încât să mențină o bună colaborare în interiorul echipei din care face parte, dar și despre proiectele și implicarea în comunitatea Ladies in Technology.
Bianca, ce te-a făcut să aplici pentru un internship în cadrul Porsche Engineering România? Cum a fost această experiență pentru tine?
În perioada masterului m-am gândit că este momentul oportun de a-mi începe cariera. Iar pentru a putea câștiga experiență în domeniul pe care mi l-am ales, dar și pentru a putea fi prezentă activ la programul de master, am hotărât să încep printr-un internship.
Facultatea avea parteneriate cu diferite companii și am avut astfel oportunitatea de a interacționa cu acestea, de a avea acces la ofertele lor. Porsche Engineering mi-a atras atenția prin programul pe care îl oferă, dar și prin modalitățile de selecție a candidaților. Pe lângă faptul că am considerat o provocare aplicarea pentru un internship la Porsche Engineering, m-a atras și prestanța de care se bucură compania și mi-am dorit să mă dezvolt în cadrul acesteia.
Ce te-a făcut să rămâi în companie după finalizarea internshipului? Ce te atrage la industria automotive?
Cel mai mult mi-au plăcut echipa din care am făcut parte și mediul de lucru.
Pe lângă faptul că am avut acces la informații, am avut sarcini diversificate care m-au pus în situația de a avansa continuu, de a ieși din zona de confort, am avut norocul să ajung într-un mediu în care munca în echipă a fost pusă pe primul loc, lucruri care m-au facut să-mi placă ceea ce fac și să vin zilnic cu drag la serviciu.
M-a atras faptul că totul este într-o continuă mișcare și evoluție, zilnic sunt provocări noi și zilnic trebuie să învăț lucruri noi. Iar toate acestea se întâmplă într-un mediu în care sunt susținută de management și colegi. Astfel, am simțit că îmi place ceea ce fac și că este mediul propice pentru mine în care să mă dezvolt, pentru că avem cu toții inovația în ADN-ul nostru, atât în Porsche Engineering România, cât și la nivel de Grup.
Cum a fost pentru tine începutul în industrie?
Pentru mine totul a fost nou, singurul lucru pe care îl știam era că nu va fi simplu.
Însă nu m-am gândit că mă voi integra așa ușor și că, până la urmă, totul se învață. Provocarea a fost să reușesc să am răbdare și, sincer, încă lucrez la asta.
Care este proiectul în care ești implicată acum? Cum arată o zi la birou pentru tine?
Proiectul din care fac parte acum este internațional, lucrez împreună cu echipe din Germania și Cehia la o componentă/aplicație software care asigură managementul termic predictiv pentru autovehiculele electrice. Cu alte cuvinte, este menit să asigure previziuni în ceea ce privește consumul de energie și optimizarea distribuției fluxului de căldură.
După cum am spus mai devreme, vin cu drag la serviciu și abia aștept să-mi încep ziua alături colegii de departament din cadrul PERO cu „cea mai importantă ședință”, în cafeneaua preferată de lângă birou.
După care, îmi organizez toate activitățile pe care trebuie să le fac în ziua respectivă la serviciu, iar mai apoi intru în ședința de dimineața cu colegii, în care se transmit: informațiile noi, prioritățiile și sarcinile din cadrul proiectului. După care îmi continui activitatea care implică coordonarea a trei procese în cadrul proiectului, și anume gestionarea cerințelor de dezvoltare a software-ului, gestionarea fiecărei modificări și/sau probleme care apar pe parcursul procesului de dezvoltare și, nu în ultimul rând, o colaborare eficientă în cadrul echipei.
Practic, prin rezultatul muncii noastre, dorim să furnizăm servicii de cea mai înaltă calitate pentru a obține un produs final care are scopul de a asigura îmbunătățirea planificării rutelor, creșterea eficienței vehiculului, dar bineînțeles și îmbunătățirea confortului clienților/pasagerilor.
În prezent, ești responsabilă de menținerea unei colaborări eficiente în cadrul echipei din care faci parte. Care sunt regulile pe care le aplici?
Dat fiind faptul că avem personalități diferite, venim din medii și culturi diferite, cred că toleranța și comunicarea sunt foarte importante.
Pe lângă asta, cred că motivarea continuă joacă un rol important.
Și, nu în ultimul rând, cred că fiecare angajat, în funcție de personalitate, are anumite preferințe în ceea ce privește sarcinile care trebuie îndeplinite în cadrul echipei. Bineînțeles, lucrând în industria automotive, cu un scop clar definit al fiecărei echipe, activitățile sunt tehnice și bine stabilite, dar încercăm să ne împărțim sarcinile, astfel încât fiecare membru al echipei să lucreze cu plăcere și să simtă la sfârșitul zilei că a adus plus valoare și că ceea ce face este important.
Știm că faci parte și din comunitatea Ladies in Technology din cadrul companiei. Povestește-ne puțin despre aceasta.
Comunitatea Ladies in Technology s-a format având la bază misiunea de a susține și încuraja fetele și femeile în a excela în tehnologie, inginerie și științe. Comunitatea are scopuri multiple, printre care acela de a susține egalitatea de gen la locul de muncă, de a investi în educația femeilor pentru ca acestea să aibă succes și de a susține domeniul educației, în general.
Comunitatea este încă la început și este formată din 38 de colege din cadrul Porsche Engineering Romania, iar deocamdată dezvoltă două proiecte principale. Unul are scop educativ, iar celălalt de susținere a dezvoltării femeilor în companie, fiecare abordând teme diferite și având diverse activități.
Care este rolul tău în cadrul comunității?
Mă bucur să am oportunitatea să coordonez unul din proiectele din cadrul comunității.
Este un proiect de voluntariat care are scopul de a susține educația copiilor din Centrul de Plasament Jibou. Proiectul se desfășoară pe tot parcursul anului, iar lunar organizăm activități și evenimente cu obiectivul de a motiva copiii să evolueze dincolo de condiția lor actuală și de a descuraja abandonul școlar, dar și de a susține integrarea acestora în societate și de a le oferi sprijin pentru a începe o carieră.
Partenerul nostru principal este ONG-ul CERT, care ne ajută și susține pe tot parcursul proiectului. Iar la fiecare activitate se alătură și comunitatea de voluntari din cadrul companiei.
Am reușit să demarăm patru activități în a doua parte a anului trecut. Am două activități specifice în minte. Prima este cea în care am invitat copiii din cadrul centrului de plasament la sediul PERO pentru a vedea cu ce ne ocupăm, care este mediul nostru de lucru și practic care este activitatea noastră zilnică. Scopul din spatele acestui eveniment a fost de a-i motiva să-și depășească propria condiție și să realizeze că și ei pot să lucreze într-un mediu asemănător. Am fost foarte încântată de faptul că toți copiii au fost foarte receptivi și implicați pe tot parcursul zilei în toate activitățile pe care le-am avut împreună.
Iar cea de-a doua activitate se numește Shoe Box. Aceasta a avut ca scop principal acela de a aduce bucurie copiiilor în Ajun de Crăciun. Mai mult de 70 de colegi au participat la acțiune și au pregătit cadouri pentru 102 copii, pentru a se asigura că aceștia sunt gata pentru sezonul rece din toate punctele de vedere.
Pentru anul 2023 avem deja în vedere o listă consistentă de activități și evenimente interesante pentru copii. Am început cu un „atelier de creație”, unde copiii au confecționat împreună cu colegele noastre diferite ornamente de Paște, după care acestea au fost cumpărate de colegii din cadrul PERO. În urma acestei acțiuni, sunt încântată să spun că s-a strâns o sumă considerabilă, cu ajutorul căreia copiii au reușit să meargă într-o excursie. Scopul acestei acțiuni a fost acela de a le arăta că prin munca lor pot să realizeze lucruri extraordinare, dar și acela de a ne împrieteni cu ei. Iar următoarea acțiune planificată pe lista noastră este aceea de a le oferi îndrumare și sprijin în a-și construi o carieră.
Este foarte important pentru noi ca proiectul să fie sustenabil, astfel încât să organizăm activități și evenimente cu copiii pe o perioadă cât mai lungă pe viitor. Iar eu cred că lucrul acesta este realizabil, ținând cont de entuziasmul și implicarea colegelor din cadrul comunității, dar și colegilor din cadrul companiei. Lucruri pe care le apreciez foarte mult și pentru care doresc să le mulțumesc.
În trecut, domeniile tehnologice erau atribuite în general bărbaților. Cum este situația în prezent? Care sunt, din punctul tău de vedere, calitățile esențiale pentru a activa în acest domeniu?
Este adevărat că și în prezent numărul predominant de angajați din cadrul companiei este reprezentat de bărbați, însă și numărul de femei este în continuă creștere. Pe lângă asta, tot mai multe femei se află în poziții cheie și au roluri importante, ceea ce denotă faptul că acceptarea femeilor în acest domeniu a crescut, dar și că suntem mult mai motivate și susținute să evoluăm.
Din punctul meu de vedere, pentru a activa și pentru a evolua în acest domeniu, indiferent dacă ești femeie sau bărbat, trebuie să fii deschis la nou, să fii într-o continuă dezvoltare, autodidact și flexibil. Și, bineînțeles, ca în orice alt domeniu, în spatele succesului se află multă muncă.
Ce ne poți spune despre Bianca, cea din timpul zilelor de weekend și a celor de vacanță?
Fiind destul de energică, îmi place să am diverse activități și în timpul weekend-urilor sau în vacanțe.
Două dintre pasiunile mele sunt modellingul și concursurile de miss/frumusețe, le practic de la 14 ani, ca hobby. Pentru că în timpul săptămânii nu îmi mai permite timpul să am astfel de activități, încerc să mă bucur de ele în weekend-uri sau în vacanțe.
O mare parte din zilele de concediu le petrec făcând parte din echipa de organizare a unui concurs internațional de frumusețe, concurs la care am reprezentat România ca participantă în urmă cu trei ani.
Tocuri sau flat shoes? – Iubesc tocurile, sunt obiectul meu vestimentar preferat
Podcastul preferat: nu am un podcast preferat
3 cuvinte care caracterizează echipa din care faci parte: de ajutor (supportive), ambițioasă, diversă
Ce te motivează? – Pe termen scurt, mă motivează când sunt subestimată și mi se spune că nu pot să fac un anumit lucru. Dar pe termen lung, mai ales în ceea ce privește locul de muncă, mă motivează să fiu susținută, să mi se ofere provocări noi și să-mi fie apreciate munca și efortul pe care le depun
Ce nu îți lipsește niciodată din geantă? – Sincer, niciodată nu îmi lipsește luciul de buze, am chiar mai multe mereu
–
Editor: