Ne putem modela creierul? – Despre cartea „Creierul lui Buddha”

Prima dată am auzit despre „Creierul lui Buddha”, cartea medicilor Rick Hanson și Richard Mendius, în vara anului 2014, în cadrul unui retreat de mindfulness.

Buddha-I

Ambii pornesc în sinteza lucrării Dr. Hanson & Dr. Medius, de la ceea ce spunea Dalai Lama: „Creierul este un organ care învață. Neuropsihologia ne învață că ne putem antrena creierul asemenea unui mușchi. Putem asimila în mod conștient binele și frumosul, ne putem influență pozitiv creierul, să învingem negativismul.

În „Creierul lui Buddha – Neurostiința fericirii, iubirii și înțelepciunii”, cei doi autori combină, armonios, învățăturile clasice buddhiste cu descoperirile revoluționare din domeniul neuroștiinței. Cartea este o invitație la o înțelegere mai bună a modului în care funcționează mintea, iar practicile prezentate ne pot susține „să construim adevărate circuite de bunătate și stare de bine, clipă de clipă, persoană cu persoană și relație cu relație.” (Dr. Daniel J. Siegel)

photo-1511281537728-02c4768597cf

Pentru a înțelege și asimila informațiile prezentate de către cei doi specialiști (Rick – neuropsiholog, Richard – neurolog) nu ne sunt necesare cunoștințe de neurologie, psihologie sau medicină, ci, doar, aș zice deschiderea spre a “îmbrățișa” ideea principala a cărții:

când vă modificați creierul, vă modificați și viață. 

În plus, „modificările majore din creierul multor persoane ar putea conduce lumea într-o direcție mai bună.” Și, fie vorba-ntre noi chiar avem nevoie de o lume mai bună, în care compasiunea, etică, bunăvoința, recunoștință să fie cultivate de cât mai multe persoane.

photo-1523962750361-854db2704dca

Volumul este structurat în patru părți, respectiv:

– Cauzele suferinței

– Fericirea

– Dragostea

– Înțelepciunea, având  anexă câteva rânduri în care acupuncturistul Jan Hanson ne vorbește despre „neurochimia nutrițională“.

Câteva dintre citatele care marchează fiecare capitol:

– Principalele activități ale creierului sunt supuse schimbărilor. (Marvin L. Minsky)

– Originea compasiunii este compasiunea față de sine. (Pema Chodron)

– Fericirea se rezumă la capacitatea de a alege între disconfortul de a fi conștient de suferințele mentale și disconfortul de a te lasă dominat de ele. (Yongey Mingyur Rinpoche)

– Este bine  va însușiți binele deoarece astfel se creează emoții pozitive, cu numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.

– Fă tot ce poți, cu tot ce ai, în timpul pe care-l ai, în locul unde te afli. (Nkosi Johnson)

– Compasiunea înseamnă dorința  nicio ființă  nu sufere, bunătatea este dorința  toate ființele  fie fericite.

Surse foto: unsplash.com

By Gabriela Blaga – Colaborator The Woman

g

Gabriela este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development și community management. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort.

Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud. Combină, cu succes coordonarea de proiecte cu activități de training, generând și menținând relații de business pe termen lung.

Din februarie 2017,  este antreprenor social, fondatoarea Asociației S.O.S. Endometrioza, care are ca obiectiv major creșterea nivelului de conștientizare asupra acestei afecțiuni feminine în România. Îi place să scrie și să împărtășească din propriile experiențe.