Iuliana Anton consideră că învățatul este cheia succesului și că locul de muncă pe care îl avem trebuie să ni se potrivească ca o mănușă. A înființat Wantsome, Academia Prietenoasă de IT la Iași, în anul 2017 și și-a propus ca astfel să îi susțină pe toți cei care își doresc să facă o schimbare în carieră, prin reconversie profesională către IT.
Wantsome a ajuns în doar câțiva ani cea mai mare unitate de învățământ independent în IT din Nord-Estul României și în mod constant îi trec pragul persoane de toate vârstele în căutarea succesului. De la tineri curioși care vor să aprofundeze acest domeniu, până la persoane care deja au un loc de muncă, dar au nevoie de o meserie care să li se potrivească mai bine.
Cum a pornit Wantsome și care au fost primii români la care v-ați gândit că ar beneficia de pe urma acestui serviciu?
Ideea unei școli independente, de formare profesională în IT, cu ajutorul unor specialiști în industrie, a stat la copt aproape 3 ani de zile. Aveam deja și o companie de consultanță în HR, specializată pe zona IT, astfel m-am gândit în primul rând la specialiști în resurse umane cum eram eu și la managerii companiilor de outsourcing din Iași.
Cu toții avem nevoie de oameni foarte bine pregătiți la nivel tehnic, cu care să dezvoltăm echipe competente, care să facă orașul mai atractiv pentru investitori. Pentru a deveni angajabili, candidații au nevoie de experiență practică, de cunoștințe specifice și de încrederea că pot face față.
Apoi m-am gândit la prietenii minunați care lucrau în alte domenii și care, atrași de beneficiile și bunele practici din industrie, cochetau adesea cu ideea: Oare eu m-aș descurca? În momentul în care am deschis Wantsome, după foarte multe pregătiri și cântăriri, am simțit că am ales bine: am avut 120 de candidați pentru numai 3 grupe de testare a câte 20 de cursanți și o rată de angajare de 70%, aproape toată strânsă în urma reconversiei profesionale a absolvenților.
Care a fost cea mai importantă investiție pe care ați făcut-o? (Timp, bani, energie etc.)
În februarie 2020, am investit foarte mult din toate punctele de vedere, chiar 100% la capitolul energie. După ce pandemia a început să ne facă să petrecem mai mult timp acasă, am reușit să găsesc un răgaz astfel încât să analizez mai bine situația. Am realizat că pentru un antreprenor, în primii 5 ani de la lansare este normal ca toate acestea trei de mai sus să fie unul și același. Bineînțeles, la care putem adăuga și dragoste. Dacă nu te dedici total, nu poți crește. Mă bucură, în schimb, că am făcut toate aceste investiții în oameni, în vise împlinite și în creșterea încrederii că în România se poate face educație de calitate.
Cum ați spune că a influențat situația din 2020 strategia Wantsome și cum estimați că veți încheia anul?
Ne-am dat seama, încă din luna martie, că vom fi afectați de această pandemie și că este esențial să ne adaptăm. În primul rând, am mutat toate cursurile în online, pentru a-i proteja atât pe mentori, cât și pe cursanți. Vom continua să le ținem pe Zoom până când riscul de infectare va scădea considerabil.
Apoi am investit și mai mult în comunicare, față de 2019, fiindcă în situații de criză apar mai multe oportunități, iar acum am descoperit că putem oferi mentorat către toată țara – nu doar pentru Iași și București, unde aveam săli de curs. Mai mult, au venit către noi solicitări și din partea românilor angajați în străinătate, dornici să urmeze un curs IT online alături de noi.
Nu în ultimul rând, venim în întâmpinarea audienței cu mai multe beneficii, discount-uri, consultanță de specialitate și atenție. Acestea nu ar fi putut fi realizate fără eforturi mari din partea mentorilor și a întregii echipe Wantsome. Ne așteptăm să încheiem 2020 cam la nivelul lui 2019, iar apoi să nu ne mai gândim la el decât ca la o lecție de maturitate.
Cum vă împărțiți cele 24 de ore dintr-o zi între viața personală și viața profesională?
Sincer, nu știu cum și dacă le împart, însă încerc foarte mult să fiu acolo, pentru amândouă. În ochii mei, 24 de ore, împărțite în ședințe a câte 3 ore, de 2 ori pe săptămână, timp de o lună de zile pot însemna și valora un curs de Introducere în programare.
Încerc să mă bucur de fiecare moment petrecut cu familia, cum ar fi de diverse jumătăți de oră întinse pe o perioadă lungă de timp, în care râd cu poftă de câte o întâmplare de familie.
Care credeți că sunt oportunitățile de care românii ar trebui să profite mai des? În IT, antreprenoriat și nu numai?
Cred foarte mult în educație, în colaborare și în puterea unui grup care își unește resursele. Sunt convinsă că dacă oamenii cu aceleași intenții sau antreprenorii din aceeași industrie aleg să construiască și să ceară lucruri împreună, le obțin mai ușor și toată lumea are de câștigat.
Care au fost (dacă au fost) prejudecățile pe care ați vrut să le spulberați când ați pornit la drum în antreprenoriat?
Pentru mine, fiecare pas făcut în antreprenoriat, mai ferm sau mai stângaci, a reprezentat reducerea la tăcere a unei prejudecăți. Totul e să te uiți pe unde mergi și să le înfrunți – una câte una. Însă, cea mai nimicită dintre prejudecăți, cu ajutorul mentorilor și mai ales a majorității cursanților care ne-au trecut pragul, a fost aceea că nu te poți angaja și face performanță în IT dacă nu ai absolvit o facultate de profil.
Care sunt cele mai importante lecții învățate în toți acești ani și ce ai vrea să știe și alte femei despre antreprenoriat?
Încerc să mă rezum doar la două lecții, care acum mi se par foarte importante și, deși, par opuse, se completează foarte bine. Prima lecție este cea a marketingului. Ca antreprenori români, suntem foarte bine formați să construim tehnic un produs sau un serviciu bun, chiar extraordinar. Unde avem pregătire puțină spre deloc este zona de vânzare. Aici am învățat că merită investită mai multă încredere în specialiști.
A doua lecție poate fi cea a smereniei – în engleză sună un pic mai bine și mai complet (humbleness). Cu cât înțelegem mai repede că avem puteri, resurse și cunoștințe limitate, cu atât mai ușor le depășim, lăsând mereu loc pentru ceva mai bun sau mai nou. Niciun client nemulțumit nu trebuie trecut cu vederea și nicio clipă petrecută în plus pentru a-l asculta nu e irosită.
Care ai spune că a fost cel mai dificil lucru la care să te adaptezi în 2020?
Zâmbetul sau chiar surâsul pe sub mască – expresie care oferă foarte mult feedback și ajută comunicarea. Însă, am învățat să zâmbesc cu ochii, mai bine decât o făceam înainte!
Ce-ți dorești de la următorii cinci ani? Unde vezi afacerea în 2025?
Îmi doresc, în primul rând, să ieșim sănătoși din pandemie, fizic, mental și cu lecțiile învățate. Să-mi văd băieții, acum amândoi în clasa a 8-a, mergând cu încredere în forțele lor la liceu și apoi la facultate, luând câte puțin din toate și luând maximul din ceea ce descoperă că le place cel mai mult. Vreau ca business-ul pe care îl construiesc să reprezinte o sursă de inspirație pentru ei, fie că vor alege drumul angajării sau al antreprenoriatului și le spun același lucru ca și viitorilor cursanți: nimic nu e imposibil când ai puțin curaj și ești dispus să depui mult efort.
Îmi mai doresc să găsesc timp și resurse pentru a crește comunitatea de learning Wantsome cu centre de studiu în mai multe orașe din țară, energie să aduc în cadrul programelor de mentorat intervenții inspiraționale cu cei mai tari IT-iști sau antreprenori IT din țară și din lume și susținere financiară să putem oferi cursuri gratuite celor dornici să învețe, dar care nu își pot permite.
Ce lucruri te inspiră în viața de zi cu zi și cum îți petreci timpul liber?
Găsesc foarte multă inspirație în oameni și în exemplele lor de curaj. Iar când sună telefonul și aflu că un absolvent s-a angajat – simt că plutesc. Îmi plac și lucrurile obișnuite, pe care uităm adesea să ni le oferim din plin: florile, excursiile, glumele bune, ieșirile la cafea sau la un pahar de vin delicios, iar în ultima vreme mi-am făcut curaj și pentru experiențe mai spectaculoase, cum ar fi săritul cu parașuta sau aparițiile în presă.
Care ai spune că sunt cei mai importanți factori în antreprenoriatul românesc?
Factorii care ar trebui să fie lepădați ar fi: nerăbdarea, lipsa de încredere în oameni sau în specialiști și impresia că ne pricepem la toate aspectele care țin de creșterea și susținerea unui business. Iar factorii de admirat sunt: curajul de a începe un business în România, determinarea de a lupta cu fiecare problemă în parte, rezistența de a lucra cu sistemul birocratic construit foarte anapoda, al statului și, la fel ca în IT, predispoziția continuă pentru învățare.