Nina Moldovan – Cei care își caută fericirea când își definesc succesul îmi par cei mai aproape de reușită

Nina Moldovan este CEO la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, primul parc tehnologic autentic din România.

În paralel, își manifestă interesul pentru O.N.G.-ul Spherik Accelerator Association, a cărui scop principal este susţinerea şi promovarea antreprenorilor români, dar și pentru City Travels, agenţia de turism în care este asociată din 2007.

Face parte și din AFA – Asociația Femeilor de Afaceri, care contribuie de peste 10 ani la consolidarea comunităţii de business locale.

Nina Moldovan a răspuns întrebărilor noastre, considerând că ”România este o țară care promovează mult femeia în diverse domenii în ultimii ani și acest lucru este de apreciat, întrucât acest echilibru duce treptat spre creșterea valorii în societate.

Nina Moldovan 2

 

The Woman: Cum arată în viziunea ta o persoană de succes?

Nina Moldovan: Cred că succesul ține de percepția personală și felul în care ți-ai definit așteptările, și mai ales, de ceea ce ești dispus să faci pentru a deveni și a avea ceea ce îți dorești.

Să te percepi tu ca o persoană de succes este cel mai important aspect, nu doar felul în care te privesc alții, căci un element de bază al succesului personal este autocunoașterea și dezvoltarea ta permanentă ca om.

Cei care își caută fericirea când își definesc succesul îmi par cei mai aproape de reușită, atât în viața personală cât și în cea profesională, căci în această căutare îți găsești activitățile, oamenii și jobul care îți fac plăcere, în care vei pune suflet, nu doar timp și efort, iar lucrul acesta se vede și rezultatele nu întârzie să apară.

 

Care consideri că sunt calitățile necesare unei femei de succes în România?

N M România este o țară care promovează mult femeia în diverse domenii în ultimii ani și acest lucru este de apreciat, întrucât acest echilibru duce treptat spre creșterea valorii în societate.

Cred că e nevoie de ambiție și perseverență, energie, dar și puțin idealism și neapărat integritate. Este important să avem încredere în noi și să nu ne pierdem feminitatea, să nu devenim blazate sau insensibile pe parcursul drumului, ci mai mult: să construim împreună cu cei ce ne sunt alături și să devenim mai buni.

Acest parcurs nu este prea facil și trebuie mereu să balansezi între elemenetele pro și contra și să acționezi astfel încât, ideal, să nu regreți niciodată o decizie luată. Pentru asta, în primul rând  trebuie să te cunoști foarte bine și apoi să fii conștient de complexitatea situațiilor și implicațiile ulterioare, să fii mereu o persoană foarte responsabilă.

 

Care sunt principiile după care te ghidezi în viață?

N M: Cred în colaborare, onestitate, educație și muncă.

Consider că a fi onest oferă destul spațiu de dezvoltare și transparența necesară de a folosi timpul în mod cât mai productiv. Trebuie să fii onest/(ă) mai întâi față de tine, dar și în relațiile cu cei din jur. Sunt sigură că investind în tine și în oamenii din jurul tău ai toate șansele să obții ce îți dorești căci vei fi și sprijinit.

 

Care este cea mai mare provocare pe care ai avut-o în cariera ta?

N M: Am avut parte de provocări diverse de-a lungul carierei mele. Dar ceea ce am considerat ca o mare provocare acum 10 ani, azi mi se pare atât de simplu. Experienţa este cea care îmi lipsea la 20 ani, dar aveam destul curaj şi inocenţă să cred că totul e posibil. Cred că adesea am acceptat provocări mari, de a mă implica în proiecte ambiţioase, tocmai pentru că nu mi-e teamă de multă muncă şi responsabilitate şi am considerat aceste provocări ca fiind reale şanse. Exact cum a fost și cazul proiectului Liberty Technology Park Cluj. Am făcut trecerea de la turism și HORECA la un parc tehnologic.

 

Ce te inspiră în viața de zi cu zi?

 

N M: Poveștile de success, dar mai ales puterea revenirii. Îmi place să ascult, văd, contribui pe cât pot la povești de succes ale oamenilor din jur și mă inspiră toți cei care știu să se “adune” după un eșec și merg înainte chiar mai determinați.

 

Ești implicată în asociația non-profit Spherik Accelerator Association pe care o coordonezi. De ce ai ales să susții și să promovezi antreprenorii români?

N M: Pentru că îmi plac poveștile de succes. Dar lăsând asta la o parte, cred că talent pool-ul actual de absolvenți și tineri profesioniști oferă o sursă importantă de start-up-uri și noi inițiative. Cred că este important să oferi mediul, dar și resursele pentru ca lucrurile să se întâmple pentru cei destul de dedicați să se implice. Cred că și ei contribuie la schimbarea pozitivă pe care ne-o dorim în societatea de azi.

Mă bucur să fac parte din Spherik Accelerator, dar mai ales mă bucur că am găsit oamenii entuziaști și dornici să se implice pentru a pune bazele acestei asociații și apoi pentru a dezvolta programe foarte complexe și competitive destinate antreprenorilor în devenire și nu numai.

 

Care sunt pașii pe care i-ai recomanda tinerilor antreprenori și pe care ar trebui să îi ia în considerare la începutul unei cariere?

N M: Dacă aș putea să revin în trecut cu siguranță aș profita de fiecare moment al acelor ani valoroși când poți învăța atât de repede și ușor. O educație cât mai bună și mai complexă este un atuu foarte important în viitoarea carieră.

Pe scurt: Să învețe. Să analizeze. Să greșească. Să testeze. Să aplice. Și să reitereze. Și apoi să cunoască lume, să fie receptivi și dedicați si motivați de rezultate calitativ superioare, dar mai ales să se cunoască bine cât mai repede, să știe ce îi motivează și ce își doresc, astfel încât decizia de a o urma o carieră sau de a înființa o afacere să fie în direcția împlinirii lor.