Nina Moldovan: lecții învățate în 15 ani ca manager

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Nina Moldovan și-a început cariera în industria turismului în 2002, pentru ca cinci ani mai târziu să devină Managing Partner al unei agenții de turism specializate pe servicii corporate. În 2013 a inaugurat, din postura de CEO, Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din România, proiect pe care îl manageriază cu succes: anul trecut, revista Forbes l-a declarat cel mai inovator proiect din provincie. Este implicată și în Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, a cărei misiune este crearea unui mediu propice pentru obținerea excelenței în business.

„De fiecare dată, în experiența managerială de 15 ani, am ales să mă implic în start-up-uri, proiecte care să îmi permită o contribuție personală valoroasă. Pentru mine, relația de încredere este cea mai importantă: să cred în oamenii cu care lucrez, să cred în proiectul pe care îl dezvolt” – principiul care stă la baza filosofiei profesionale a Ninei Moldovan.

Ea prezintă pentru The Woman câteva lecții importante învățate ca manager, care-i pot ajuta pe cei aflați la începutul unei cariere de business.

  • Rămâi pozitiv, dar spune lucrurilor pe nume

Este foarte important să transmiți mesaje de încurajare echipei și să o motivezi. La fel de important este și să atragi atenția asupra lucrurilor care nu merg, pentru că o echipă poate rezolva mai bine problemele decât o singură persoană. Așadar, nu lua asupra ta vina, ci caută rezolvarea împreună cu echipa ta.

  • Comunicare în echipă: încurajează-i să-ți spună problemele

Promovează comunicarea bi-direcțională. Așa cum tu le spui celor din echipă când ceva nu merge, la fel învață-i și pe ei să-ți spună problemele pe care le văd, chiar dacă nu țin de departamentul lor sau nu au și o soluție pentru ele. Vei avea mai mulți ochi și mai multe minți care să se gândească la soluții.

  • Ascultă-ți intuiția

Intuiția devine tot mai puternică pe măsură ce o folosești, iar experiența o confirmă. De fiecare dată când am ignorat ce-am intuit la primul contact cu o persoană sau o propunere și am acționat altfel, am greșit. Luați-vă timp să analizați bine lucrurile atunci când intuiția vă semnalizează ceva, chiar dacă la prima vedere nu e susținută de un element rațional.

  • Stai cu ochii pe „the big picture”

Nu te pierde în detalii, nu te focaliza doar pe acțiuni mici ori pe rezultate imediate. Fă-ți timp să verifici periodic că ești pe drumul cel bun către viziunea pe care ți-ai creat-o. Dezvoltă-ți gândirea strategică de business, asumă-ți rolul de a vedea riscurile și oportunitățile, rămâi conectat cu tot ceea ce se întâmplă în jurul tău – sunt calități de bază ale unui manager de top.

  • Nu uita obiectivele personale; păstrează-ți psihicul sănătos

E cea mai mare provocare! Orice se întâmplă în companie este pe umerii tăi – problemele angajaților, ale investitorilor și ale clienților devin responsabilitatea ta, iar acest lucru te poate copleși. Învață să nu iei lucrurile prea personal și să îți accesezi latura pragmatică ori de câte ori aceste chestiuni tind să te copleșească. Antrenează-ți psihicul și ai grijă de el!