Noaptea Europeană a Muzeelor 2017 și la Cluj-Napoca

„ Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene” 

Audrey Azoulay, Ministrul Culturii și Comunicării din Franța

Primul weekend cu soare aduce la Cluj-Napoca, începând din această seară, un eveniment cultural important, atât la nivel național, cât și european, Noaptea Muzeelor. Acesta este inițiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat, în prezent, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, aflat anul acesta la a 13-a ediţie.

Noaptea-Muzeelor-2017-Cluj

Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi, însoțiți de prieteni și familii. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa începand din această seară.

În România, acest eveniment este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, care este membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum. Sunt organizate diferite circuite, în cele patru orașe candidate la titlul de Organizaţii culturale noi, dar si evenimente specifice, care se alătură în fiecare an: galerii de artă, spații non-formale și creative.

muzeul-farmaciei-cluj-subsol

Evenimente conexe, care au o dimensiune multidisciplinară și un impact deosebit pentru public, sunt derulate la nivel național, în majoritatea orașelor din țară: concerte, proiecţii, mapping, performing, ateliere experimentale sau  tururi de biciclete quiz-uri & questuri.

Unele dintre cele mai importante muzee își deschid porțile la Cluj-Napoca, începând cu ora 19, oferind vizitatorilor ocazia de a avea acces la cultura transilvăneană, chiar și dupaă miezul nopții: Vivariul UBB – „ Inaugurare spațiu expozițional nou”, Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai – Expoziția temporară ,,Universitatea din Cluj la răscruce de vremuri – momentul 12 mai”, Muzeul de Mineralogie UBB – „NESTEMATE – Pietre preţioase, pietre de podoabă” și Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – „Noaptea Muzeelor la MNIT”.

Bastionul_Bethlen_(Turnul_Croitorilor)_1

Muzeul de Artă Cluj-Napoca ne încântă cu „O noapte la Palat”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei cu o colecție de Istorie a Farmaciei – „Noaptea Muzeelor la Colecţia de Istorie a Farmaciei”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei cu o Noapte a Muzeelor în stil tradițional. O noutate pentru acest an este Muzeul Mobil Cluj și „Expoziția mobilă despre cutremure”, dar și evenimentul „Ordinul Basarabilor – străjer de noapte” de la Bastionul Croitorilor.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: clujmanifest.ro, commons.wikimedia.org, visitclujnapoca.ro, escapism.ro. Sursă articol: noapteamuzeelor.ro