Nora Niculescu: „Odată ce ai găsit ce îți place cu adevărat poți să muți și munții din loc.”

Nora Niculescu este modelul femeii moderne care și-a găsit pasiunea care o motivează în fiecare zi. Profesional Nora și-a descoperit pasiunea de doula și pentru a se perfecționa a urmat cursurile DONA – Doulas of North America în SUA, de unde a dobândit toate informațiile necesare pentru a asista nașterile și a fi un sprijin pentru noii părinți.

Mai mult decât atât este fondatoarea Cuibul Berzelor, psiholog, educator prenatal certificat Lamaze. Atunci când Nora și-a descoperit pasiunea de Doula, acest termen nu era foarte cunoscut în România, însă animată de dorința de a aduce o schimbare ea a înființat Asociația Doula România, pentru a crește vizibilitatea acestui domeniu, dar și pentru a educa.

Cum te-ai gândit să activezi într-un domeniu destul de dificil care acum 8 ani era nou în România?

Întotdeauna am simțit nevoia să fac ceva pentru sufletul meu, deși intelectual eram mulțumită, emoțional nu și atunci mi-am îndreptat atenția spre căutarea unei soluții.

Care au fost pașii, efectiv?

Inițial am început să lucrez cu copii între 6 luni și 8 ani ca psiholog, după care am lucrat în sfera marketingului și cu ajutorul unui prieten specialist, am clădit identitatea vizuală, numele și astfel a luat naștere brandul. Am colaborat cu specialiști și mi-am dorit să fiu prietena părinților, să fiu aproape de ei și să fiu persoana care să-i îndrume atunci când au mai mare nevoie, și nu doar să mă opresc la a livra informații. Din această dorință s-a născut și comunitatea Cuibul Berzelor.

IMG_4245

Ce subiecte abordați în Cuibul Berzelor?

Subiectele abordate în programul Cuibului sunt complexe, de la subiectul diversificării unde este un prilej extraordinar pentru părinți să adopte un stil de viață sănătos printr-un prim pas printr-o alimentația sănătoasă, la cursuri de prim ajutor ținute de medicii de la SMURD care fac referire la situații concrete și complexe, și nu în ultimul rând cursuri de parenting și de dezvoltare personală.

Care sunt cele mai mari provocări pentru o mamă din punctul de vedere a specialistului?

În primul rând, mamicile pot fi dezinformate sau pot acumula frici, dar și prejudecăți. În al doilea rând, perioada imediată după naștere poate fi una foarte stresantă, iar mamele pot fi copleșite de faptul că bebelușul depinde total de ele. De altfel, combinația între hormoni, somnul fragmentat, între existența sau absența sprijinului din partea partenerului, a familiei extinse și a prietenilor, duc inevitabil la apariția sau prevenția depresiei post-partum.

Care este cea mai mare provocare pentru tine ca specialist?

Îmi place atât de mult ceea ce fac, mă identific cu ceea ce fac încât nu simt neapărat provocările ci doar oportunități de a mă perfecționa în sfera mea de activitate.

Ce le-ai sugera femeilor care sunt la 20 de ani sau chiar celor de 30 – 40 de ani care își caută drumul, așa cum ai făcut tu în urmă cu câțiva ani?

Să nu înceteze să caute ce simt cu adevărat și să facă schimbarea indiferent de vârstă pentru că odată ce ai găsit ce îți place cu adevărat poți să muți și munții în loc.

Surse foto: Arhiva personală

Mădălina Hodorog, Rodica Topan