Monica Novac este designer de interior, iar călătoria ei pe acest drum a început odată cu momentul în care și-a achiziționat casa unde locuiește astăzi. Bucuria de a împărtăși cu ceilalți ceea ce face zi de zi a făcut-o să nu se mai poată opri și astfel a reușit să strângă pe Instagram o comunitate de peste 20.000 de oameni.
Monica ne-a împărtășit din experiența ei, vorbindu-ne despre home deco și social media, importanța simțului estetic și câteva reguli pentru amenajarea cu bun gust.
Monica, povestește-ne despre parcursul tău profesional. Cum și de ce ai ajuns la design interior?
Parcursul meu profesional e similar cu cel al multor altora, more or less, nu e nimic ieșit din comun, însă nu cred că aș fi reușit niciodată să trăiesc bucuria designului dacă nu aș fi început să o împărtășesc cu alții prin intermediul Instagramului.
Odată cu achiziția casei în care locuiesc și pe care am ținut neapărat să o decorez eu însămi, am început să postez pe Instagram imagini cu progresul pe care îl făceam din punct de vedere al designului de interior. Și odată ce am început nu m-am mai putut opri nici până în ziua de astăzi.
Abordezi conceptul de DIY. Care sunt motivele pentru care susții un astfel de concept?
Munca cu mâinile, a face ceva cu mâinile tale mi se pare o activitate extrem de awarding. În plus, acestea sunt momente în care mintea (destul de agitată în restul timpului) se concentrează pe un singur lucru, e ca un fel de meditație, un timp cu tine însuți.
Călătorești destul de mult. Cu ce te ajută aceste experiențe în domeniul „home decor”? Care este destinația ta preferată din punct de vedere al designului interior?
Copenhaga este (evident) orașul meu preferat, îmi plac oamenii, magazinele frumos aranjate cu obiecte de decor și accesorii exact pe stilul meu, ori de câte ori ajung acolo îmi umplu bateriile cu energie și inspirație. Este imposibil să nu te îmbogățești din punct de vedere al experienței atunci când trăiești într-un mediu focusat pe estetică și pe designul de interior dus la rang de artă.
Consideri că designul interior se învață sau trebuie să existe o predispoziție spre această parte artistică? De ce?
Cred că predispoziția este baza, în sensul în care trebuie să fii atras de acest domeniu, iar pe această bază, dacă vrei să fii un adevărat profesionist, trebuie să adaugi cărămizi de educație, studiu și multă practică.
Ai început să ai colaborări cu branduri de design interior. Din propria ta experiență, de ce consideri că astfel de branduri apelează la creatori de conținut la început de drum?
Probabil pentru că se străduiesc mai mult și au rezultate mai de calitate. În sensul în care, fiind la început și neputându-se baza pe un număr mare de followeri, trebuie să se diferențieze printr-o calitate mai bună a execuțiilor.
În plus, acești microinfluenceri, așa cum este și cazul meu, sunt specializați pe o nișă iar, lumea îi urmărește pentru inspirație din zona respectivă. Pentru brandurile care activează exact în acel domeniu este cumva firesc să se asocieze cu acești influenceri.
Pe de cealaltă parte, cum vezi tu acest aspect al colaborărilor? Ai un set de reguli atunci când închei o colaborare?
Eu, destul de devreme am început să lucrez prin intermediul unei agenții care m-a ajutat mult cu filtrarea solicitărilor și harțogăria aferentă fiecărei colaborări (căci, da, fiecare colaborare se face pe bază de contract și cu plata taxelor aferente).
Pe lângă acest lucru, desigur, îmi place să primesc un brief cât mai clar și, desigur, țin foarte mult la integritatea mea și la păstrarea imaginii pe care am construit-o, acesta fiind și motivul pentru care am spus și „nu” anumitor solicitări.
Care sunt, din punctul tău de vedere, beneficiile de a avea un dormitor, birou sau orice alt spațiu pe care îl folosești aranjat într-un mod estetic?
Un spațiu aranjat cât mai estetic și care ține într-o oarecare măsură cont de gusturile celui care îl folosește ne influențează foarte mult starea de spirit.
Care ar fi câteva reguli de bază pentru ca o încăpere să devină mai frumoasă?
Cred că totul pornește de la paleta de culori și de cât de unitară e utilizarea obiectelor cu care se decorează. Pe de altă parte, frumosul e discutabil, e subiectiv, însă foarte important este cultivarea gusturilor și a simțului estetic.
Ești adepta schimbărilor din punct de vedere al amenajării casei sau consideri că ar trebui să investim pe termen lung? De ce?
Sunt anumite obiecte care e indicat să fie utilizate pe un termen mai îndelungat (până la urmă e vorba și de sustenabilitate) și aici trebuie acordată mare atenție alegerii lor, astfel încât să nu se demodeze după 4-5 ani.
Pe de altă parte, accesoriile și obiectele de decor pot fi schimbate mai des, nu neapărat (sau nu mereu) prin achiziția de obiecte noi, ci pur și simplu prin mutarea unui obiect dintr-o încăpere în alta, punerea sa într-o altă lumină sau într-o combinație nouă cu alte obiecte.
Când vine vorba de amenajarea casei, cei mai mulți preferă să o facă de unii singuri și nu doresc să apeleze la un specialist. Care consideri că sunt motivele din spatele acestei decizii?
Este alegerea fiecăruia, desigur. De cele mai multe ori cred că este vorba despre bugetul limitat pe care îl au la dispoziție, iar alteori cred că este vorba și despre modul în care sunt obișnuiți să abordeze amenajarea unei case, dacă cercul lor de prieteni sau familia și-a decorat pe cont propriu, cel mai probabil așa vor alege și ei să decoreze (dar nu e o regulă).
Așa cum am mai spus, gusturile trebuie cultivate, estetica și frumosul ar trebui studiate ca materii încă din clasele primare.
Cu ce fel de oameni te înconjori zi de zi? – Nu prea mai e cazul, de când cu pandemia.
Stilul de design interior preferat: scandinav
Ce te inspiră: totul
Combinația de culori preferată: alb+gri+negru+auriu
Note to self: Design matters!
Mai multă inspirație găsiți pe contul de Instagram al Monicăi.
–
Editor: