„Nu există un singur tip de energie; energia poate fi fizică, emoțională și spirituală.” | Interviu cu Claudia Buneci, Nutriționist & Health Coach

Claudia Buneci, nutriționist și health coach certificat de Institute for Integrative Nutrition și tehnician nutriționist, își ia sursa de energie din următoarele elemente: somnul, iubirea celor dragi, mâncarea bună, oamenii dragi și jobul său. Și ea, la fel ca fiecare dintre noi, a avut momente când pofta sa de viață nu a fost la fel de intensă. Încă mai are uneori. Dar își dă silința să nu rămână prea mult timp în aceeași stare. „Am observat că atunci când nivelurile mele de energie sunt mai scăzute cel mai mult mă încarcă să petrec timp doar eu cu mine”, ne-a împărtășit Claudia în această primă discuție purtată împreună.

Când petrece timp doar cu ea însăși iese afară, face o baie, un masaj, danseză… Se culcă mai devreme – în jurul orei 21:30 – timp de una-două zile. Dacă înțelege că are nevoie de o perioadă de cleansing fizic și emoțional, și-o planifică pentru zilele în care începe să se simtă mai bine. Apelează la diverse terapii – ca de exemplu, craniosacrală, reflexoterapie și altele.

Prietenele apar „în schemă” după ce sunt mai bine, și ele sunt o componentă foarte importantă din starea mea de bine.”

Ca parte a job-ului ei care-i aduce bunăstare în viață, Claudia susține femeile să atingă și să-și păstreze greutatea lor optimă, să aibă hormonii echilibrați, vitalitate și libido crescut după 40 de ani, la premenopauză, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Din acest rol, ne-a împărtășit mai multe despre importanța unor obiceiuri energizante pentru o viață sănătoasă – și cum putem să integrăm câteva astfel de obiceiuri în viața noastră de zi cu zi.

Ce rol joacă lichidele pe care le consumăm în asigurarea unei alimentații corecte?

Lichidele sunt foarte importante pentru sănătatea corpului nostru, fiind vitale pentru noi. Altfel spus, putem să supraviețuim mult mai mult fără mâncare decât putem să supraviețuim fără apă.

Care ai spune că este, în mod ideal, cantitatea zilnică de lichide necesară unui adult?

Cantitatea optimă de lichide este undeva între 35 și 45ml/kilogram corp. Pornind de aici apar diferite variațiuni în funcție de cât de multă mișcare facem. Dacă suntem bolnavi sau nu face, din nou, o diferență în acest sens. Anotimpul în care ne aflăm cântărește, la rândul său, semnificativ în cantitatea de lichide pe care o bem.

Din totalul lichidelor pe care le consumăm într-o singură zi, cel puțin jumătate ar trebui să fie apă de calitate. Dacă consumăm cafea sau sucuri acidulate în acest timp, cantitatea de apă pe care o consumăm ar trebui să fie crescută.

Care este procesul prin care le recomanzi clientelor care-ți trec pragul cabinetului să treacă astfel încât să reușească să transforme o dietă sănătoasă ținută la un moment dat într-un stil de viață sustenabil?

Aportul caloric adecvat înseamnă să mănânci cât ai nevoie azi, în mixul de macronutrienți și micornutrienți optim pentru tine.”

Procesul prin care trec femeile cu care lucrez este, în primul rând, unul de durată. Asta e ceea ce fac astfel încât schimbările pe care le facem împreună să se întâmple cu pași mărunți – asta fiind și ceea ce duce la un stil de viață sustenabil pe termen lung.

Primele schimbări pe care le facem împreună vizează modificarea obiceiurilor zilnice, dintre care menționez:

– Ce face când se trezește,

– Care este rutina sa de seară ca să aibă un somn odihnitor,

– Care este mișcarea potrivită pentru ea în acest moment,  

– Cum arată mesele pe care le consumă,

– Care sunt pașii pe care trebuie să-i facă pentru a se împrieteni cu propriul corp (relaxare, stretching, exerciții fizice și așa mai departe).

Ulterior facem tranziția înspre o perioadă de curățare care ia diverse forme în funcție de nevoile personalizate ale fiecăreia dintre femeile cu care ajung să lucrez.

Ultima etapă presupune o așezare într-un astfel de stil de viață.

Care sunt câteva dintre cele mai comune provocări pe care crezi că ar risca să le întâmpine în acest timp – și cum pot fi ele combătute?

Provocările care apar sunt mai ales la începutul procesului, când mintea se sperie de schimbare. Atunci apar apar blocaje de genul:

„Nu am timp pentru asta.”

„Oare funcționează cu adevărat ceea ce fac pentru corpul meu?”

„Chiar merită efortul?”

Dar pe măsură ce încep să se vadă rezultatele și reușesc să se simtă (mai) bine, mintea lor se liniștește și procesul devine mai ușor.

Nici perioada de curățare nu este neapărat foarte facilă pentru toată lumea. Dar dacă o femeie lucrează la ea însăși ca parte a unui program de grup și vede rezultatele tangibile ale celorlalte femei din grup, începe să capete încredere că noul stil de viață adoptat îi poate aduce și ei beneficii și mulțumiri pe termen lung. Astfel, provocările devin mult mai ușor de gestionat treptat.

Chiar și pentru a ne preocupa de alimentația noastră zilnică, precum și pentru a face mișcare și nu numai, avem nevoie de energie. Ce ne indică despre noi înșine momentele în care simțim că avem resurse limitate de energie?

„Dacă oboseala apare la finalul zilei, fără să fie vorba despre extenuare, ea este firească.”

Oboseala poate să aibă drept cauză peste 30 de tipuri de dezechilibre din corp. Iată câteva exemple:

– Funcționarea deficitară a suprarenalelor (excesul și, apoi, deficiența de cortizol),

– Lipsa de nutrienți din corp,

– Absorbția deficitară a nutrienților în corp,

– Mitocondrie in freeze,

– Probleme la nivelul ficatului,

– Probleme de tiroidă și așa mai departe.

Fiindcă aceste cauze pot fi multiple, este recomandat ca fiecare persoană care încearcă să-și regleze nivelurile de energie, să aibă un plan personalizat pe care să-l urmeze în procesul prin care trece.

Cum putem să acționăm imediat pentru a ne crește resursele de energie?

Există câteva modalități la îndemână prin care putem să ne creștem resursele de energie pe parcursul zilei, și anume:

– Să ne luăm câteva momente de pauză de-a lungul zilei.

– Să ieșim afară, la plimbare, mai ales dimineața.

– Să mâncăm mese cu adevărat hrănitoare.

– Să bem un smoothie cu super alimente.

– Să facem sport afară, în aer liber.

Să dormim suficient, astfel încât să reușim să ne susținem corpul.

Să identificăm cu exactitate care sunt ariile din viața noastră în care pierdem resurse de energie, și să investim în recalibrarea părților respective.

Care sunt cele mai importante aspecte ale vieții noastre care cântăresc mult în menținerea unui nivel ridicat al energiei noastre zilnice?

Există mai multe tipuri de energie. Putem vorbi despre energie fizică, emoțională și spirituală. Așadar, analizarea nivelului de energie se întinde pe diverse paliere.

Ca să-ți maximizezi șansele de a te bucura de un nivel de energie crescut, este important să:

– Trăiești în concordanță cu valorile personale (atât în viața ta personală, precum și în cea profesională).

– Să practici activități care-ți hrănesc sufletul – să faci cât mai mult din hobby-urile pe care le iei, să ieși cu prieteni și să-ți menții vie curiozitatea.

– Să te hrănești corect și să faci mișcare conform nevoilor tale individuale.

– Să iei pauze mai mici peste zi, precum și pauze mai mari la intervale regulate de timp.

Cum ne dăm seama atunci când ne bucurăm de un nivel ridicat de energie?

Dac-ar fi să suprind cele câteva aspecte care definesc, pe scurt, o persoană care are energie aș spune că:

– Se trezește energică și simte energie de-a lungul zilei.

– Are posibilitatea să se concentreze pe anumite subiecte și să-și păstreze concentrarea perioade mai lungi de timp.

– Reușește să fie așezată și să simtă liniște în corp.

– Reușește să doarmă bine.

– Are poftă de viață.

Ce înseamnă un aport caloric adecvat:

Aportul caloric adecvat înseamnă să mănânci cât ai nevoie azi, în mixul de macronutrienti și micornutrienți optim pentru tine.

Azi poți să ai nevoie de 2200 de calorii (pentru că te-ai mișcat destul sau pentru că ești înainte de menstruație și așa mai departe), iar peste câteva zile poți avea nevoie de doar 1500 calorii.

De altfel, nu este recomandat ca femeile să coboare sub 1400 calorii/zi, deoarece își poate periclita ciclicitatea, care este un semn vital.

În mod ideal, câte mese ar trebui să aibă un adult într-o zi:

Există adulți care pot să se descurce foarte bine cu o masă echilibrata pe zi și, în același timp, mai există persoane care au nevoie de trei mese și două gustări pe zi din varii motive, precum: persoana respectivă alăptează, este însărcinată, sau poate trece printr-o perioada în care încearcă să-și regleze relația proprie cu mesele.

Dacă aș încerca să dau o recomandare valabilă pentru cele mai multe femei aflate la mijlocul vieții, fiindcă acesta este segmentul pe care îl cunosc cel mai bine, aș putea să mă hazardez să spun că un fasting de tip 8 (ore în care mâncăm) cu 16 (ore în care nu mâncăm) ar putea fi o variantă larg acceptată.

Prima masă ar putea să înceapă în jurul orei 10:00, cu un prânz care să fie în jurul orei 14 și o cină luată în jurul orei 19 (cu sau fără gustare, în funcție de cât de consistente sunt mesele luate între timp).

Dar este important de reținut că acest răspuns arată diferit în funcție de fiecare persoană în parte, de nevoile și de putințele ei specifice.

Câteva suplimente alimentare care ne pot ajuta în menținerea unui nivel ridicat de energie:

Și suplimentele alimentare care ne pot ajuta în menținerea unui nivel ridicat de energie diferă foarte mult în funcție de care este problema din corp din cauza căreia nu avem energie.

Dar cele pe care le pot menționa ca fiind utile pentru nivelul nostru general de energie includ:

– Coenzima Q-10,

– Turmericul,

– PQQ,

– D-riboza,

– Complexul de B-uri,

– Vitamina D,

– Guarana,

– Cruciferele,

– NAC,

– ALA și altele.

_

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Ioana Dodan, Olga Sîrbu