Specialiștii Google studiază activitatea a mii de oameni de succes, care au propria pagina pe Wikipedia, întrebând-se ce au aceștia în comun și ce înseamnă să atingi acest nivel de performanță. Conform cercetărilor omului de știință Seth Stephens-Davidowitz, specialist Google, economist instruit de Harvard și autorul cărții „Everyone Lies”, în urma căutărilor pe internet se pot obține gândurile cele mai intime ale oamenilor.
Datele obținute în urma acestor cercetări pot fi valorificate pentru a afla lucruri specifice despre ceea ce fac oamenii, pentru a obține succesul. Iată ce a găsit specialistul:
Oamenii de succes cresc în apropierea centrelor universitare
Zona geografică joacă un rol important în crearea unei povești de succes, demnă de Wikipedia, în special atunci când totul se întâmplă în apropierea unui oraș înfloritor. De exemplu, Madison (Wisconsin), Berkeley (California), Chapel Hill (Carolina de Nord) și Ithaca (New York) au fost toate în top 3% din frecvența paginilor. În aceste orașe se află Universitatea din Madison (Wisconsin), Universitatea California (Berkeley), UNC Chapel Hill și Cornell.
Stephens-Davidowitz a descoperit că marile centre universitare creează condițiile propice pentru muzicieni de a deveni celebri: „Un copil dintr-un oraș de colegiu va fi expus marilor concerte, posturilor de radio atipice și chiar unor case de discuri independente” menționează acesta.
Adevăratele modele cresc în preajma marilor orașe
Se pare că oamenii au mult mai multe șanse să se realizeze profesional și să obțină succesul dacă se află în preajma unui oraș mare. Cei născuți în San Francisco, Los Angeles sau New York au printre cele mai mari șanse să-și creeze cariere proeminente, zonele urbane tinzând să prezinte mult mai multe modele de succes.
New York are cele mai multe șanse să producă jurnaliști notabili, Boston a adus cei mai mulți oameni de știință, iar Los Angeles a creat cei mai mulți actori, toate aceste date bazându-se numai pe cine s-a născut aici, nu și pe cine s-a mutat.
Orașele lor natale și locurile de origine conțin o diversitate culturală
Din zonele care conțin o proporție mai mare de imigranți s-au deosebit mai multe personalități notabile, decât din zonele omogene din punct de vedere cultural. Datele arată că cel puțin 13 dintre cei mai celebri 100 de copii au fost copii ai imigranților, potrivit proiectului Pantheon al MIT, care a folosit, de asemenea, date Wikipedia.
Nu contează cât de mult cheltuiesc statele pentru educație. Un lucru constatat este faptul că obținerea faimei nu se corelează cu gradul în care un oraș investește în educația locală: „Cheltuielile pe educație ajută copiii să ajungă la clasa de mijloc superioară” afirmă Seth Stephens-Davidowitz. „Nu e nevoie să-i ajuți să devină scriitori, artiști sau lideri în afaceri” completează acesta, reliefând faptul că multe dintre aceste modele, care au un succes uriaș, au urât școala, unii dintre aceștia alegând să renunțe la ea.
By Diana Arieșan – editor contributor The Woman
Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: commons.wikimedia.org, en.wikipedia.org, thebalance.com, kyoralhealthcoalition.org, dilekevim.com. Sursă articol: businessinsider.com