Romana Urmanczy, Designer vestimentar: „Ochiul meu și toate simțurile mele sunt într-o continuă căutare și contemplare a frumosului”

Romana Urmanczy este cea care a pus bazele Romana Couture, ocupându-se de crearea rochiilor de mireasă de peste 15 ani. Ceea ce a atras-o pe Romana la acest domeniu este chiar complexitatea acestuia, simțind că trebuie să ilustreze prin rochie tot ceea ce este viitoarea mireasă.

Fiecare creație are la bază o discuție detaliată cu viitoarea posesoare, multe întrebări adresate, iar una dintre întrebările care nu lipsește niciodată este „Ce cuvinte cheie ai vrea  atingi la nuntă?”, iar apoi Romana pornește de la aceste gânduri, mărturisindu-ne că procesul de creație este, pentru ea, cea mai frumoasă perioadă din an. În plus, Romana consideră că ineditul fiecăreia dintre creațiile sale este dat chiar de către mireasa care o poartă.

De ce a ales acest domeniu, complexitatea creării unei rochii de mireasă, de ce este nevoie dincolo de partea tehnică și o serie de sfaturi pentru viitoarele mirese sunt doar câteva dintre aspectele pe care Romana ni le-a împărtășit astăzi.

 

Romana povestește-ne puțin despre tine. Care este parcursul tău profesional și cum și când a apărut pasiunea pentru design vestimentar?

Cred mi-a fost dat am această pasiune pentru frumos, ochiul meu și toate simțurile mele sunt într-o continuă căutare și contemplare a frumosului, a mediului înconjurător, a creației.    

Deja de mai bine de 15 ani ocup de design de rochii de mireasă, este și rămâne o pasiune, un mod de exprimare al meu și sunt onorată am avut această șansa  dezvolt și fiu parte din această nișă.  

Romana Couture

Cum ai ales nișa asupra căreia să îți orientezi business-ul? De ce rochii de mireasă?

Probabil m-a atras complexitatea produsului, faptul nu este ușor de realizat și faptul fiind o ținută care în principiu, o porți doar o dată în viață, evident îți dorești cuprindă tot ceea ce tu ești.  

Apoi libertatea și creativitatea pe care ți-o conferă acest tip de produs. Mi-a plăcut și fim cunoscuți ca firmă ce crează doar rochii de mirese, cumva specializați pe asta. Până la urma dacă îți dezvolți la un potențial maxim un anumit domeniu, ai șansa de a-l stăpâni și a-l dirija mult mai competent.  

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romana G.Urmanczy Couture (@romana_couture)

Dacă ne gândim la o rochie de mireasă, primele cuvinte care ne vin de cele mai multe ori în minte sunt eleganță, rafinament, detalii, unicitate. Cât de greu este de realizat o astfel de rochie? Câte ore de muncă sunt necesare și care este cea mai dificilă etapă din tot procesul?

Eu nu înțeleg de ce unii dintre noi cu cât este mai complicat un lucru, cu atât mai mult ne motivăm și ne ambiționăm  îl realizăm.

Am spun și eu detaliile fac diferență, dar consider cel mai greu lucru este, de fapt, cum pui cap la cap toate detaliile, aici e „atingerea” creației. Când e bine te oprești? Când acel detaliu poate strica sau dimpotrivă aduce un mare plus?

Apoi rochiile ca timp de lucru oscilează de la 60h până la..200h . Imaginați ce înseamnă faci o compoziție de dantelă pe toată rochia, decupat, pus în ace, apoi o înseilezi, o studiezi fii sigur e potrivit, echilibrul este perfect, apoi coși cam două săptămâni atât broderia, cât și pietrele de pe ea, nu mai zic de prima parte când sunt alese materialele, este croită, asamblată. Aici trebuie amintesc atelierul nostru, doamnele pricepute care zi de zi se cufundă în știința și arta croitoriei.

View this post on Instagram

A post shared by Romana G.Urmanczy Couture (@romana_couture)

Acum că a început sezonul nunților este cu siguranță o perioadă foarte încărcată. Cum este pentru tine relaționarea cu viitoarele mirese? Care ai identificat tu ca fiind aspectul cel mai important pentru o colaborare eficientă?

Îmi place cred relaționarea este cheia, viitoarele mirese au nevoie știe sunt pe mâini bune, atât pe parte estetică, cât și pe parte tehnică. Mi-e foarte la îndemăna fiu acolo pentru ele mai ales stiu trec printr-o perioadă tumultoasă, cu multe decizii pe mai multe planuri.

Când am început lucrez în acest domeniu, pe lângă creativitate și competență, rapid am realizat este nevoie de seriozitate, exact ce ne place vedem la cel de lângă noi: un om parolist. Am zis, am făcut, am programat, m-am ținut de acea dată fixă. Lucrul bine făcut, sarcina dusă până la capăt, acestea sunt imperios necesare în domeniul rochiilor de mireasă.

Care sunt ultimele tendințe în ceea ce privește rochiile de mireasă? Care sunt cele mai căutate modele? Viitoarele mirese care îți calcă pragul sunt la curent cu ultimele tendințe? Corespund preferințele lor cu trendurile actuale?

Când vorbești despre tendințe/ trenduri în materie de rochii de mireasă, recunosc am o reținere.. Da, poți aprecia se reîntoarce corsetul cu rigurozitatea-i caracteristică sau tușele rigide ale taftului sunt din nou în trend, apoi transparența și tonul jucăuș al tulurilor este la mare căutare.    Noi toți vrem ne informăm cu privire la lucrurile acestea, dar de-a lungul anilor, am realizat pentru mine rochia de mireasă este mai mult decât atât.

rog citiți un mesaj de la una dintre miresele mele care mi-a descris de curând cum și-ar dori ea rochia de mireasă: „Nu am visat niciodată la un anumit stil… Am visat-o fluidă, dar nu foarte influențabilă. Adică știe ce are de făcut, cum cadă, nu se lase dusă de vânt oricum. Tema nunții sunt aripile. Și abia după ce ți-am zis vreau capa aia și te-am auzit cu aripile m-am gândit ce coincidența faină. Vreau ca rochia spună povestea unei femei hotărâte care a știut nu vrea trăiască degeaba, ci a vrut lase ceva în urmă. Ochi ațintiți spre Cer.   Cuvinte cheie: Aripi. Vânt. Curaj. Nebunie. Blândețe. Odihnă. Îmbrățișare. Văzduh. – M.

Ei bine, acum urmează îi creez rochia pornind de la aceste gânduri.

Romana Couture (2)

Cum alegem materialele, broderia sau croiala rochiei sau un model potrivit? Ce ar trebui să avem în vedere? Există niște reguli de bază?

Am spun câteva din întrebările pe care eu le pun ca ajut procesul de alegere și găsire a rochiei:

– Ai o zonă din corp pe care vrei o evidențiezi?

– Dorești o mai mare acoperire pe umeri/ brațe? Aici pot detalia spunând diagonalele obținute din croi sunt cele care înalță silueta, linia taliei este mai accentuată dacă punctul de plecare a volumului rochiei este mai de jos, broderia aplicată trebuie aibă un crescendo, voalul cu cât este așezat în partea de sus a creștetului capului este mai bine tot pentru a înălța silueta. volumele mari în partea de jos nu sunt indicate dacă viitorul mire este de talie mai mică. pliseurile la o primă vedere avantajează, dar de fapt ele ies în relief și daca privești din mai multe unghiuri vei vedea opusul.

– Cum alegem materialele? Întrebările ajutătoare sunt: ce cuvinte cheie ai vrea atingi la nuntă? Dacă vorbim despre romantic, atunci poate ar fi bine  îți alegi materiale vaporoase, voaluri, de exemplu dantela în defavoarea broderiei.

– Unde îți vei ține nunta? – Cum vrei apari la altar în fața lui?

Mie una, răspunsurile la aceste întrebări, îmi deschid ochii înțeleg ce își dorestie fiecare viitoare mireasă. nu uite fiecare din ele rochia este doar o componentă la întregul TOT ce se numește mireasă. Este bine fie aleasă ținând cont de asta. Machiajul, părul, buchetul, adrenalina, toate contribuie la imaginea finală, așa : less is more.   Andra Krista - Romana Couture (2)

Cu cât timp înaintea evenimentului ar trebui ca miresele să se preocupe de acest aspect?

Undeva înainte cu 6-8 luni este recomandat înceapă căutările. Evident sunt și mirese last minute care vin la noi în Showroom cu o lună înainte și își caută rochia, dar cel mai bine este o facă mai din timp. 

Romana Couture

Fiecare sezon nou vine cu așteptări și cu dorințele clientelor de a vedea colecții noi. De unde te inspiri atunci când începi schițele pentru o nouă colecție? Sunt designeri la nivel internațional pe care îi urmărești sau la care te raportezi?

Da, întradevăr noile colecții sunt cele mai așteptate, este o oarecare presiune te reinventezi, autodepășești, fii cu un pas înainte față de tine, cel de anul trecut.

Cu multe luni înainte de lansarea unei noi colecții caut hotărăsc direcția pe care vreau o dau. Uneori folosesc de o temă, anul acesta am avut influența și amprenta grecească, #greekmytholgy. Alteori las influențată de timpurile pe care le trăim, a fost anul pandemic în care rochiile au devenit mai puțin sofisticate, atâta timp cât în rândul nostru, al tuturor, prioritățiile s-au schimbat, am considerat o abordare mai naturală, mai nestudiată, mai pură, ca fiind mai potrivită.

Apoi începe procesul de creație, se întinde pe o durată de câteva luni, pot spune este cea mai frumoasa perioadă din an, toată ziua sunt în atelier alături de colegele mele, găsești multă concentrare, implicare, cuvintele sunt puține, îndemănare, optimizăm tipare, muncă și iar muncă. Ne place. Cum spuneam, sunt lunile în care simt ca peștele în apă.

Dacă spunem rochii de mireasă, ne gândim automat la culoarea alb, dar poate nu ar trebui să ne limităm doar la asta. Care sunt preferințele clientelor în general? Merg pe curentul clasic sau vin cu idei noi, mai nonconformiste?

Alb. Închizi ochii și vezi frumoasa mireasă îmbrăcată în alb. Apoi îmbrățișezi culorile de pământ: crem, bej, alb lapte, argint, somon, cais, gri, plămâniu.

Râd când chiar noi vrem obținem nuanțe nedefinite și apoi tot noi nu reușim răspundem la întrebarea: „ce nuanță este rochia?”. Nonconformismul se regasete mai repede în croi decât în culoare.

Care a fost cea mai inedită creație a ta? Povestește-ne puțin despre ea.

Aș putea vorbi despre o ținută verde crud, accesorizată cu o pereche de teniși Nike, ori despre o alta făcută dintr-un in topit înfășurată doar pe trupul miresei, despre o trenă detașabilă de 5 m, le putem numi inedite, dar ineditul îl dau ele, miresele, de multe ori surprind cum urcă pe câte un munte unde numai alpiniștii ajung și acolo în bătaia vântului aruncă rochia pe ele și se lasă pozate. Recent una din miresele noastre a avut nunta la Lacul Como.

Romana Couture

Cum ai defini stilul tău de creație în câteva cuvinte: 

Rafinament, eleganță, acuratețe la detalii, sunt create într-o manieră complexă, dar simplă chiar daca sună paradoxal.

 

Flat shoes sau tocuri? – Flats forever.

Designerul tău de fashion favorit: Dior, Zac Posen, Stephane Rolland, Jerry Lorenzo, Jacquemuse.

Care este desertul tău preferat? – Mousse de ciocolată.

O amintire care îți încălzește sufletul: cred provocarea de a face rochia de mireasă a fiicei mele, apoi a nurorii mele, acestea au fost niște momente pe care nu am le uit, nu spun atunci când croiam materialul rugam, pentru viitorul lor, pentru căsnicie și apoi iar trezeam la realitate și concentram fac rochia perfectă. Nu stiu, așa sunt eu, dau valoare fiecărui moment din viață. La fel caut dau valoare fiecărui om de lângă mine, dar emoția pe care o ai când creezi rochia de mireasa pentru copilul tău..e notabilă.

Krista + Dani

Nore to self: A note to myself? nu uit visez! Trecutul și ce am cumulat până azi sunt lecțiile din care pot învață, prezentul este un dar. Am primit ziua de azi și bucur de ea, DAR e musai nu uit visez, pentru de acolo îmi vine motivația merg mai departe.

 

Credit Foto: Andra Krista Photo, Laura Bâlc, Adrian Trifa, Radu Benjamin 

 

Editor:

DIANA BOBOIA THE WOMAN EDITOR 2021-01