Pantofii Stiletto, o expresie a modei și a feminității

Pantofii Stiletto, pantofii cu toc înalt și subțire, sunt cunoscuți și sub denumirea de pantofi cu toc cui. Denumirea de stiletto se referă la tocul pantofilor, provine din limba italiană și înseamnă „stilet”, „pumnal”. Denumirea a fost utilizată pentru prima dată în anii 1930.

În general, pantofii stiletto au tocul de o înălțime care variază între 2,5 cm și 25 cm. Diametrul tocului, în cel mai apropiat punct de sol, este de mai puțin de un centimetru. Un lucru esențial, care merită punctat, este faptul că nu orice pantof cu toc înalt poate fi considerat stiletto.

2

Alături de înălțimea și dimensiunea tocului, adevăratul toc stiletto este confecționat, în general, dintr-un interior care conține o tijă metalică sau un aliaj solid, din oțel. În prezent, datorită producerii în masă, metalul este adeseori înlocuit cu o tijă interioară, finisată doar cu metal.

Dovezi fotografice, care atestă existența acestui tip de pantofi, apar pentru prima oară în anii 1940, când au fost observați la solista Mistinguett. Acești pantofi au fost creați de către designerul Andre Perugia, care a confecționat pantofi încă din anul 1906. Deși pantofii stiletto au stârnit controverse, atitudinea față de aceștia s-a schimbat de-a lungul anilor, devenind un nucleu al stilului și un pretext, care continuă să dea strălucire serialelor pentru femei.

SJP Collection (2)

Revenirea acestui tip de pantofi a avut loc în anii 1950, datorită designerului Roger Vivier, care a utilizat noi metode tehnologice și diverse aliaje metalice în interiorul tocului, pentru a oferi mai multă stabilitate. Astfel, a reușit să obțină un toc mai subțire. Deși Vivier este designer, el este recunoscut, în principal, datorită tocului stiletto.

La începutul anilor 1960, pantofii stiletto au dobândit o nouă formă, în momentul în care vârful pantofilor a devenit alungit, asemenea tocului. Dacă până atunci, denumirea de „stiletto” făcea referire doar la toc, acum această denumire începe să se aplice întregului pantof.

O nouă versiune a acestor pantofi a venit în atenție în 1974, datorită designerului Manolo Blahnik. Acesta și-a denumit noul model de toc „cui”. La începutul anilor 1980, pantofii au reînceput să-și recapete forma originală reprezentativă pentru tocul stiletto.

Blue-Manolo-Blahnik

Deși în anii 1990, moda pantofilor stiletto a dispărut, după anul 2000, tocul stiletto a revenit în trend. Astfel, femeile de pretutindeni au început să poarte acest tip de pantofi, la diverse ocazii, accesorizând îmbrăcăminte de tip office, dar și ținutele casual.

Pantofii stiletto sunt, în special, apreciați datorită calității sale de a obține iluzia unei siluete mai suple, a unui picior mai lung și mai subțire. Numeroase femei aleg să poarte acest tip de pantofi pentru a obține o ținută cât mai feminină și elegantă, oferind un plus de stil întregului outfit.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: ilovelasvegasmagazine.blogspot.ro, adsoftheworld.com, blingtomax.com, cdn.thedailybeast.com. 

Surse articol: dexonline.ro, Bergstein, Rachelle – Women from the Ankle Down. The Story of Shoes and How They Define Us.