Încă de la apariția sa, Barbie a fost propusă ca model pentru tinerele fete, întruchipând diferite meserii: astronaut, schior, instructor de aerobic, reporter de știri, veterinar, star rock, doctor, militar, pilot, jucător de baseball, scafandru, salvamar, pompier, inginer și multe altele.
Cercetările publicate sugerează că fetele trec adesea printr-o fază în care își urăsc păpușile Barbie, supunându-le unor pedepse. Una dintre criticile cele mai frecvente este că „ păpușa blondă din plastic transmite o imagine nerealistă a corpului tinerelor fete”, existând riscul ca fetele care încearcă să o imite să devină anorexice.
Un alt motiv care stă la baza acestor nemulțumiri constă în propunerea conceptului Barbie Baby-Sits, din 1963, care a venit cu o carte intitulată „Cum să scapi de greutate” și cu sfatul „ Nu mânca!”
Îmbrățișarea multiculturalismului
Plângerile indică, de asemenea, lipsa diversității, însă Compania Mattel a răspuns acestor critici, începând din 1980, când a produs păpuși hispanice și, mai târziu, modele din întreaga lume.
Cele mai dramatice evoluții din istoria Barbie au venit când a îmbrățișat multiculturalismul și a fost propusă într-o mare varietate de costume, culori ale părului și ale pielii. Prima păpușă africano-americana este considerată Christie, care a debutat în 1968, însă acest model de Barbie a fost lansat în anul 1980, având totuși caracteristici caucaziene.
În septembrie 2009, Mattel a introdus gama So In Style, care a avut ca scop crearea unei imagini mai realiste a femeilor de culoare, decât păpușile anterioare.
„ Matematica este grea!”
Teen Talk Barbie, lansată în vara anului 1992, a vorbit o serie de fraze, printre care „ Vom avea vreodată suficiente haine?” sau „ Îmi plac cumpărăturile!”. Fiecare păpușă a fost programată să spună patru dintre cele 270 de fraze posibile. Una dintre aceste 270 fraze a fost „ Matematica este grea!”. Aceasta a condus la critici din partea Asociației Americane a Femeilor din Universitate, însă Mattel a anunțat că Teen Talk Barbie nu va mai spune fraza și a oferit posibilitatea persoanelor care dețin o astfel de păpușă să își schimbe acest produs.
5 ani mai târziu, Mattel a prezentat Share a Smile Becky, o păpușă într-un scaun cu rotile roz, însă Kjersti Johnson, student la liceu de 17 ani din Tacoma, Washington, cu paralizie cerebrală, a subliniat că păpușa nu se va potrivi în liftul casei Barbie Dream House de 100 de dolari, așa că s-a anunțat adaptarea dimensiunilor casei.
În toamna anului 2003, Arabia Saudită a interzis vânzarea păpușilor Barbie, spunând că nu se conformează idealurilor islamului. În țările din Orientul Mijlociu există o păpușă alternativă, numită Fulla, concepută special pentru comunitatea islamică, care nu este produsă de Mattel Corporation.
Digital Barbie
Anul 2010 a marcat lansarea Barbie Video Girl, o păpușă Barbie cu o cameră video în piept, permițând înregistrarea, vizionarea și încărcarea clipurilor, de până la 30 de minute, pe un computer prin intermediul unui cablu USB. La 30 noiembrie 2010, FBI a emis un avertisment într-o notă privată, conform căreia păpușa ar putea fi folosită în scopuri nepotrivite și ilegale.
Încă de la începutul anului 2015, s-au pus semne de întrebare cu privire la o versiunea păpușii Hello Barbie. Aceasta putea purta conversații cu un copil, folosind tehnologia de recunoaștere a vocii. Păpușa transmitea date către ToyTalk. Potrivit Forbes: „ Fotografiile pot fi utilizate în scopul cercetării și dezvoltării, cum ar fi îmbunătățirea tehnologiei de recunoaștere a vocii și a algoritmilor de inteligență artificială.”
În anul 2009, Barbie a împlinit 50 de ani. Festivitățile aniversare au inclus un fashion show la New York, pentru săptămâna modei, evenimentul prezentând colecțiile a 50 de cunoscuți designeri, printre care Diane von Fürstenberg, Vera Wang, Calvin Klein, Bob Mackie și Christian Louboutin.
Deși cercetările arată că Barbie a avut un impact semnificativ asupra valorilor sociale, prin transmiterea caracteristicilor independenței feminine, prin multitudinea de accesorii și printr-un stil de viață idealizat, aceasta rămâne modelul nesfârșitelor controverse.
Surse foto: wbur.org, 114pembrokedotcom, flickr.com, viva.pl, reillytop10.com, newsweek.com