Paradox european: deși cumpără tehnologie inovativă, majoritatea cetățenilor preferă plățile în numerar

Banca Centrală Europeană a realizat un studiu pentru a vedea cât teren a câștigat digitalizarea sistemului de plăți în defavoarea clasicelor plăți cash. Plăţile în numerar au dominat piața anul trecut, cu aproximativ 79% din cheltuielile efectuate în zona euro potrivit studiului.

pos-credit-card-settlement-instead-of-cash-settlement-shopping_1359-1162

Desigur, defalcarea datelor în rândul celor 19 state membre ale zonei euro relevă câteva diferențe. Dacă în sudul Europei (Germania, Austria și Slovenia) plățile în numerar conduc detașat cu un procent de 80%, acestea scad aproape la jumătate, cu o pondere de 45%-54% în țări precum Olanda, Estonia și Finlanda.

hand-with-money_23-2147669546

Cercetarea mai arată că mulţi oameni nu îşi cunosc cu adevărat propriile obiceiuri de plată și că majoritatea au enumerat plăți cu valoare mare, dar au omis să treacă pe listă și plățile zilnice, care ar însuma aproximativ 15 euro, pentru consum. Un sfert dintre participanții la studiu au declarat că încă păstrează o parte din bani în casă, iar 20% dintre ei au notat și faptul că au deţinut o bancnotă de valoare mare (de 200-500 de euro) cu un an înainte de această cercetare.

woman-using-payment-terminal-on-cashier-desk_23-2147688729

Totuși, tendințele se pot schimba, mai spun cei de la Banca Centrală Europeană, deoarece  din datele adunate de ei a reieșit faptul că la capitolul plăți cu sistemul de card contactless, 81% din tranzacții au fost de sub 25 de euro, lucru care dă un mare potential creșterii acestui sistem. Olanda este lider la plățile cu acest sistem bancar.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.freepik.com