De Ziua Educației, vă vorbim despre lansarea unui proiect inedit, Proiectul Educațional ,,Aripi”, inițiat de Grădinița cu Program Prelungit ,,Lumea Copiilor” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Federația Română de Canotaj.
Scopul proiectului reprezintă crearea de materiale didactice pentru copii, de care vor beneficia gratuit preșcolarii din 15 grădinițe de stat din Cluj-Napoca, Gherla, Turda, Câmpia Turzii și mediul rural din județul Cluj.
Coordonatoarele proiectului sunt Niculina Nealcoș, Director la Grădinița cu P.P. ,,Lumea Copiilor” din Cluj-Napoca, Diana Codrean Gordan și Diana Turcu, profesori pentru învățământul preșcolar la aceeași instituție. Echipa proiectului, alături de designeri, au creat o carte de 130 de pagini cu păsări, fotografiate în mediul lor de viață, descrise în versuri, pe înțelesul copiilor. Fiecare carte va fi însoțită de câte un set de 10 planșe cu mamifere, pentru Domeniul Științe, care pot fi folosite la Cunoașterea Mediului și nu numai, de fiecare din instituțiile implicate.
,,Încă din momentul în care mi-a scris Diana Turcu am acceptat. Mi se pare o idee foarte bună, un proiect de suflet, în special pentru că sunt copilași implicați, care cu siguranță vor fi bucuroși să redescopere lumea animalelor. Iar noi, care suntem atât părinți, cât și fotografi, cunoaștem importanța unor astfel de materiale, susținem fotografia, cultura și am lucrat cu plăcere la compoziția cărții și a planșelor.” ne-a dezvălui Camelia Terec, care alături de Sergiu Terec și Radu Arieșan (copertă) s-au ocupat de desginul grafic al materialelor.

Fotografiile au fost oferite de canotorul Sergiu Bejan, care anul acesta, alături de Marius Cozmiuc, a devenit campion european și campion mondial. Cei doi sportivi au făcut istorie, la finalul lunii septembrie, devenind primii canotori români, campioni mondiali în proba masculină de dublu rame.
Sergiu Vasile Bejan se declară un iubitor al faunei și florei. În timpul liber, canotorul realizează fotografii cu peisaje și animale surprinse în mediu lor de viață, fiind un promotor al educației, motiv care stă la baza implicării sale în acest proiect, dedicat preșcolarilor.
,, Mi-aș dori ca cei mici să aibă sufletele pădurii aproape de ei. Să se bucure de aceste imagini la fel cum am făcut-o eu, de fiecare dată când le-am întâlnit.” ne spune canotorul, pasionat de fotografie.

Proiectul va fi lansat Vineri, 21 Octombrie 2022, la Casino – Centru de Cultură Urbană, în cadrul unui eveniment, unde va fi prezentă echipa proiectului, alături de Sergiu Bejan. Cu această ocazie, Asociația Art Mirror va realiza o expoziție, unde participanții se vor bucura de fotografiile cu mamifere, dar vor avea și ocazia de a răsfoi cartea cu păsări.
,,Am hotărât să susținem acest proiect, deoarece este axat pe educație, are un concept aparte, care face o fuziune între sport, natură și educație. Acestea sunt obiective și valori pe care toți organizatorii acestui eveniment le împărtărtășesc.” ne-a spun Cristina Simion Cantemir, Directorul Asociației Art Mirror.

Deoarece sponsorizarea obținută până în acest moment susține doar o parte din proiect, organizatorii evenimentului vor oferi încă 100 de cărți, semnate de canotorul Sergiu Bejan. Fiecare carte va fi oferită pe bază donației de 150 lei, suma obținută contribuind la continuarea și finalizarea cu succes a proiectului educațional.
Gazda evenimentului este Nicu Bendea, care de asemenea este cadru didactic la baza meseriei. Evenimentul se adresează celor care își doresc să susțină demersurile cu sens, în scop educațional, iubitorilor de fotografie, celor care își doresc să afle lucruri noi despre mamiferele și păsările din România, dar și iubitorilor canotajului, un sport cu rezultate excepționale obținute de sportivii noștri pe drumul performanței, început încă din adolescență.
Sursă foto – Arhivă personală Sergiu Bejan