Pasqua Wines – o pasiune de familie

Istoria și tradiția:

 

O PASIUNE DE FAMILIE

Pasqua Wines este o cramă istorică din Veronese, deținută de familia Pasqua. Fondată în 1925, crama este recunoscută la nivel mondial ca producător și ambasador al prestigioaselor vinuri Veneto.

Ambiția companiei este de a duce în viitor experiența de vinificație pe care a dobândit-o de peste 100 de ani de istorie, cu coduri stilistice reînnoite. Acest lucru este posibil prin combinarea secolului de experiență și înțelegere profundă a potențialului terroir-ului Valpolicella cu inovația în stilul vinificației.

Crama este reprezentată în principal prin diferite expresii de Amarone și etichete reprezentative ale coastei de est a Lacului Garda, pana în zona Soave. Astăzi, alături de președintele Umberto, fiii săi Riccardo, director executiv, și Alessandro, președintele diviziei Pasqua USA, conduc afacerea. 

În ultimii cinci ani, Pasqua Vigneti e Cantine s-a remarcat prin numeroase activități de mecenat care implică artiști din medii și pregătiri diferite.

Prezentarea manifestului Casei Pasqua demonstrează că astăzi mai mult ca niciodată, compania își propune să fie un laborator de cercetare, un spațiu de discuție și dialog în care calitatea și creativitatea sunt cheia.

DE LA INSPIRAȚIE LA PROIECTE

Vinurile lor sunt un ansamblu de timp, compus din ieri, azi și mâine. Fiecare sticlă deține istoria lor, acele cunoștințe transmise din generație în generație, combinate cu privirea către viitor, transmisă în angajamentul lor de a produce vinuri menite să reziste în timp, exprimându-se din plin, maturându-se și evoluând.

Pasqua Wines crede că creativitatea conține sămânța urgenței care trebuie cultivată cu dragoste și grijă, la fel ca pământul. Istoria poate fi o trambulină către viitor, fiind posibil să păstreze și să inoveze în același timp. Dorința de a explora și atracția către viitor, combinate cu pasiunea pentru pământul lor, respectul pentru istoria de 100 de ani și know-how-ul transmis de la strămoși, le ghidează proiectele de la vie la cramă.

Vinurile pe care le produc sunt rodul generozității pământului nostru și al talentului omului. Din acest motiv, consideră toate formele de expresie creativă, cum ar fi arta, drept o sursă de inspirație și un spațiu de cercetare care, privit dintr-o perspectivă nouă, se transpune în proiectele lor.

Credit foto www.pasqua.it

 

Terroir și podgorie

 

1. POGORIA MONTE CALVARINA

Situată în partea cea mai de est a zonei Soave, această podgorie de 4,5 hectare, care ajunge la 600 de metri deasupra nivelului mării în partea cea mai înaltă, are o expunere sud-vest cu guyot (circa 5.000 de viță de vie la hectar) și pergola (3.500 de viță de vie la hectar) cultivare. Solul său, bazaltic eruptiv de origine vulcanică, oferă cele mai bune condiții pentru a garanta mineralitatea care caracterizează vinurile albe de mare calitate. În aceste parcele se cultivă Garganega, Pinot Bianco și Sauvignon.

 

2. POGORIA SAN FELICE

Plantată în 1993, podgoria San Felice se întinde pe zona din jurul sediului companiei, la nord-est de Verona, în zona viticolă Valpantena. Este vorba despre podgorii cu sol argilo-calcaros de origine aluvionară în care se cultivă soiurile Corvina, Rondinella, Croatina, Cabernet Sauvignon și Merlot.

 

3. POGORIA MIZZOLE

Plantat în diferite etape între 1980 și 1990, este situat în partea de est a Valpantenei, în cătunul Mizzole, care este străbătut de apele pârâului Fibbio. Valea este formată din numeroase adâncituri de munte și o alternanță de dealuri și câmpii care o fac foarte potrivită pentru cultivarea viței de vie. Soiurile de struguri cultivate sunt Corvina, Rondinella, Oseleta, Cabernet Sauvignon, Merlot.

 

4. POGORIA MONTEVEGRO

Montevegro, podgoria care dă viață „Mai dire Mai” Amarone, Valpolicella și Fear No Dark, are caracteristici care sunt practic perfecte pentru generarea de vinuri de înaltă calitate. Un deal la 350 de metri s.l.m. cu expunere pe toate părțile, se confruntă cu Val d’Illasi și Val di Mezzane cu lanțul Lessini în spate și un sol de origine bazaltică și calcaroasă pentru a garanta un conținut mineral optim.

 

5. POIA POIANO

Aceasta este o podgorie plantată în 2001, situată în partea de vest la începutul estului Valpolicella, lângă crama San Felice. În acest sol argilo-calcaros sunt cultivate soiuri de struguri Corvina, Rondinella, Croatina și Corvinone.

 

6. CASCINA S. VINCENZO

Podgoria de aproximativ 4 hectare este situată pe aceeași creasta cu Mizzole, la aproximativ 8 km nord și la o altitudine de 350 de metri deasupra nivelului mării, la intrarea în Valpantena. Acestea sunt viță de vie autohtonă de aproximativ 20 de ani care au fost întotdeauna cultivate organic. Solul este argilo-calcaros, tipic pentru zona Valpolicella. Partea argilosă depinde de transformarea rocilor din această zonă în care argila reține mineralele, făcându-le disponibile plantei. Amestecul de sol este cea mai buna combinatie pentru a da nastere unor produse de o mare eleganta si finete. Soiurile de struguri cultivate sunt Corvina, Corvinone, Rondinella.

 

Colecția de vinuri și producția

 

HEY FRENCH – You Could Have Made This But You Didn’t, BIANCO VENETO IGT, EDIȚIA III

VINIFICARE

Acest vin este cea mai puternică expresie a caracteristicilor podgoriilor de origine, situate în mai multe zone diferite de pe malul veronez al Muntelui Calvarina, în partea cea mai de est a denumirii Soave. Un amestec al celor mai bune recolte din ultimul deceniu (2019, 2018, 2020, 2017, 2016) selectate ca expresie maximă a podgoriei de-a lungul istoriei sale. Pentru fiecare an selectat, vinificarea strugurilor albi are loc cu macerare pe piele timp de aproximativ 10 ore. Ulterior, fermentația alcoolică este activată cu drojdii selectate la temperaturi scăzute. Urmează o fermentație malolactică parțială cu aproximativ 10% din produs în baricuri. Procesul continuă cu învechirea în lemn de a doua utilizare timp de aproximativ 6 luni. Apoi vinul este pus în rezervoare de oțel pentru o rafinare suplimentară.

NOTE DE DEGUSTARE

Un vin cu mare potential de invechire. Un efort stilistic menit să obțină o complexitate și o structură unice prin îmbinarea pricepută a diferitelor caracteristici reprezentate de diverse vintage-uri. Garganega confera vinului structura, prospetime si parfum cu note florale si mineralitate intensa, o expresie profunda a compozitiei solului de origine vulcanica. La degustare, exprimă arome variind de la mușețel, migdale și citrice până la note delicate de piper alb și fructe tropicale.

Alcool în volum 13,5%

Struguri/Amestec Garganega, Pinot Blanc și Sauvignon Blanc

Aciditate totală 5,48 g/l

Zona geografica podgoria Monte Calvarina zona Soave

Învechire Aproximativ 6 luni pe recoltă și apoi rafinare în rezervoare de oțel

Zahăr rezidual 1,45 g/l

PH 3,16

Premii

Ediția a III-a

James Suckling – 92 de puncte

Ediția a II-a

Falstaff Wein Guide Italien 2023 – 92 puncte

James Suckling – 92 de puncte

Wow! Concursul de vinuri italiene – Medalia de aur

Ediția I

Robert Parker Wine Advocate – 92 de puncte

Premiile Decanter World Wine – 91 de puncte

Annuario dei Migliori Vini Italiani 2020 Luca Maroni – 90 de puncte

Gambero Rosso 2020 – Due Bicchieri rossi

James Suckling – 92 de puncte

Mundus Vini – Best of Show Veneto alb

Jancis Robinson – 16,5 puncte

 

11 MINUTE – Rosé Trevenezie, Indicazione Geografica Tipica 2022

VINIFICARE

Un amestec fin creat din cele mai nobile soiuri autohtone precum Corvina și Trebbiano din Lugana și soiuri precum Syrah și Carmenère.

În 11 minute se extrage timpul de contact cu pielea de la care își ia numele, cele mai nobile calități ale strugurilor și nuanța ușor roz ce caracterizează acest vin. Odată obținut mustul, acesta este răcit și transferat într-un rezervor de oțel unde rămâne aproximativ 11 ore, timp necesar pentru decantarea părților mai solide. După ce se transferă din nou, mustul este inoculat cu drojdii selectate și începe fermentația. Intervalul de temperatură se menține între 13° și 16° C. În timpul fermentației se monitorizează zilnic starea drojdiilor din vin, precum și evoluția întregului proces metabolic. Odată ce fermentația alcoolică este încheiată, vinul rămâne în contact cu drojdia timp de aproximativ 3-4 luni. Vinul este apoi filtrat și îmbuteliat pentru a fi pe piață în ianuarie după recoltare.

NOTE DE DEGUSTARE

Soiul Corvina, care domină procentual, a fost ales pentru aromele florale precum și pentru aciditatea semnificativă pe care o conferă vinului. Trebbiano aduce eleganță și un finisaj lung; Syrah conferă paharului note fine de fructe și condimente și, în final, Carmenère creează structură, asigurând stabilitate în timp. Acesta este un rosé proaspăt, învăluitor, cu un buchet intens și complex, creat pentru a însoți serile de primăvară sau de vară și nu numai.

Originea Lacul Garda

Struguri/Amestec Corvina 50% Trebbiano 25% Syrah 15% Carmenère 10%

Perioada de recoltare mijlocul lunii septembrie

Alcool în volum 12,5%

PH 3,18 Total

Aciditate 5,60 g/l

Zahăr rezidual 6,5 g/l

Premii

2021

Falstaff Wein Guide Italien 2023 – 91 puncte

Concours Mondial de Bruxelles 2022 – Medalie de Aur

James Suckling – 91 de puncte

The Asian Rosé Masters 2022 – Medalie de aur

2020

Evaluările vinurilor din SUA – 92 de puncte Medalie de aur

Falstaff Rosé Trophy 2021 – 92 de puncte

2019

Falstaff Rosé Trophy 2020 – 91 puncte Annuario dei Migliori Vini Italiani 2021 Luca Maroni – 91 puncte Decanter – 91 puncte

 

VALPOLICELLA, DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA SUPERIOR 2015

VINIFICARE

Strugurii sunt culeși manual cu o selecție atentă. Dupa presare usoara, fermentatia are loc la temperaturi controlate intre 20-22°C. Următorul pas este învechirea în butoaie de stejar francez de 500 de litri și butoaie de 225 de litri (în principal noi sau de a doua utilizare) timp de 18 luni.

NOTE DE DEGUSTARE

Acesta este un vin de descoperit care se dezvăluie treptat; auster la prima înghițitură dar apoi toată puterea și personalitatea lui iese în prim-plan. Intens și complex, elegant și eteric. La nas, ofera note de tutun, lemn de cedru, tufaris si note balsamice. La gust, este cald și intens cu arome de cireșe, cuișoare și cafea, taninuri foarte fine și rotunjite. Decisiv, cu aciditate ridicată și un final lung, de durată, cu note picante.

MAI DIRE MAI se naște din unirea experienței tradiționale a familiei Pasqua și a terroir-ului excepțional al podgoriei Montevegro: podgoria de 23 de hectare este situată pe vârful unui deal, la o altitudine de 350 de metri între Val. d’Illasi și Val di Mezzane, al căror sol este de origine bazaltică și calcaroasă, asigurând un conținut mineral optim. O linie iconică caracterizată prin eleganță, complexitate și gust unic

Origine podgoria Montevegro Val d’Illasi

Struguri/Amestec Corvina 50% Corvinone 30% Rondinella 10% Oseleta 10%

Alcool în volum 15%

PH 3,44

Aciditate totală 5,70 g/l

Zahăr rezidual 2,52 g/l

Premii

2015

Falstaff Wein Guide Italien 2023 – 90 de puncte

Annuario dei Migliori Vini Italiani 2021 Luca Maroni – 91 puncte

2013

Robert Parker – 91 de puncte

Jancis Robinson – 17 puncte

 

AMARONE DELLA VALPOLICELLA, DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA 2015

VINIFICARE

Strugurii sunt culeși manual și selectați cu atenție, apoi uscați în lăzi timp de 4 luni pentru a obține o concentrație mai mare de zahăr. După presare se efectuează o macerare de prefermentare la rece, în timp ce fermentația malolactică are loc în oțel la o temperatură controlată de 22-25°C timp de 40 de zile. Învechirea în butoaie de stejar francez (70% în baricuri de 225 litri și 30% în tonneaux de 500 litri, exclusiv lemn nou) durează 24 de luni.

NOTE DE DEGUSTARE

Un vin de mare concentrare, structura, eleganta si putere. Încă tânăr, dar cu o mare personalitate. Nasul dezvăluie arome intense de tufiș, cireș, lemn de cedru, cacao și note de piele. Gustul este cald și bogat, învăluitor și complex, cu note de fructe negre coapte, cuișoare, ciocolată neagră și moca. Un vin de o complexitate și prospețime remarcabile, și datorită acidității sale notabile. Taninurile sunt ferme, dar elegante, cu un final fermecător și persistent.

MAI DIRE MAI se naște din întâlnirea dintre experiența tradițională a familiei Pasqua și terroir-ul excepțional al podgoriei Montevegro: podgoria de 23 de hectare este situată pe vârful unui deal la o altitudine de 350 de metri între Val. d’Illasi și Val di Mezzane, caracterizate printr-un sol argilos și calcaros la origine, asigurând un conținut mineral optim. O linie iconică caracterizată prin eleganță, complexitate și gust unic.

Zona geografică Vigneto Montevegro

Struguri/Amestec Corvina 65% Corvinone 15% Rondinella 10% Oseleta 10%

Maturat in butoaie 24 luni

Alcool în volum 16,5%

Aciditate totală 6,21 g/l

PH 3,65

Zahăr rezidual 2,02 g/l

Premii

Premiul WineHunter 2022 – Aur

James Suckling – 91 de puncte

I Vini di Veronelli 2023 – 93 de puncte

Annuario dei Migliori Vini Italiani 2023 Luca Maroni – 93 puncte

Gambero Rosso 2023 – Tre Bicchieri

Wow! Concursul de vinuri italiene 2022 – Medalia de aur

 

LUI’ CABERNET SAUVIGNON VENETO, INDICAZIONE GEOGRAFICA TIPICA 2018

VINIFICARE

50% din strugurii Cabernet Sauvignon sunt parțial uscați și apoi amestecați cu Corvina și restul de Cabernet. După o fermentare lentă în rezervoare de oțel la o temperatură controlată între 22-26°C timp de 40 de zile, are loc o scurtă macerare pe piele. Odată ce fermentația malolactică a fost încheiată, vinul este învechit timp de 12 luni în butoaie de stejar francez de la Hennessy. Aceste butoaie prăjite puternice au 10 ani și au fost folosite pentru a produce băuturi spirtoase excelente precum XO, Napoleon III, Paradis.

NOTE DE DEGUSTARE

Bogată, cărnoasă și complexă la palat, cu straturi de fructe negre. Folosirea butoaielor creează note pe nas de vanilie bourbon din insulele La Reunion, foarte dulci, dar delicate – cremă de baba’ și note de mascarpone cu rom, migdale, ierburi oficiale, legume uscate, fân. Taninuri foarte moi și catifelate, senzație de gură și postgust de nucă de cocos, vanilie, fructe uscate, cu un final foarte lung și note ușoare de fum.

ASOCIAMENTE MANCARE

Excelent cu carne roșie, grătar, rață și vânat.

Numele LUí provine de la o pasăre mică care trăiește în regiunile Cognac și Veneto. Poezia de pe etichetă este Catullus II sau „Vrabie, deliciul special al fetei mele” (Il passerotto di Lesbia) de Catullus.

Origine Dealuri de origine marină din regiunea Veneto

Alcool 15,5%

Soi de struguri/Amestec Cabernet Sauvignon 80%, Corvina 20%,

PH 3,47

Aciditate totală 5,93 g/l

Învechire 12 luni în butoaie de coniac

Zahăr rezidual 4,56 g/l

 

Recunoașterea internațională

 

New York, 7 noiembrie 2023 – Pasqua Wines, principală vinărie și ambasador pentru vinurile Amarone della Valpolicella și Veneto din întreaga lume, a primit prestigiosul titlu de „Inovatorul anului” de către revista Wine Enthusiast, ca parte a publicației anuale Premiile Wine Star.

Premiul evidențiază contribuțiile remarcabile ale Pasqua Wines în lumea vinului, stabilindu-i drept pionieri în industria vinului, atât în ​​podgorii, cât și pe piață. Angajamentul necruțător al lui Pasqua față de progresele în stilurile lor de vinificație îi deosebește de ceilalți, deoarece caută în mod constant să-și perfecționeze tehnicile prin cercetări și experimente continue. Împreună cu vinurile de înaltă calitate, abordarea lor unică și de succes în marketing și comunicare, a poziționat strategic compania pe piețele cheie, inclusiv Statele Unite și Asia.

De asemenea, Pasqua Wines s-a regăsit printre cele 5 finaliste ale secțiunii „Crama europeană a anului”.

 

Credite foto: Claudiu Morar, George Catalina

Credit foto copertă: Grape to Glass