Peeling-ul, secretul unui ten frumos

Peeling-ul este unul dintre subiectele tabu atunci când vine vorba de îngrijirea facială. Pentru că există o serie de mituri care planează asupra acestui aspect, expertul Active Beauty Care, Tania Bodocan, ne oferă câteva sfaturi esențiale despre ce tip de peeling să alegem, ne împărtășește care este momentul potrivit pentru a recurge la un astfel de tratament și cum putem prelungi efectele sale pentru cât mai mult timp.

De ce este important peeling-ul pentru ten?

Peeling-ul este procedura cea mai des întâlnită în tratamentele cosmetice și este una dintre cele mai eficiente metode de îmbunătățire a condiției tenului. Folosit corect și adaptat tipului de ten, poate deveni un instrument magic” în rezolvarea unor multitudini de probleme estetice; de la linii și riduri fine, hiperpigmentație, textura rugoasă lipsită de elasticitate, până la condiții complexe precum acneea și tenul gras. De beneficiile peeling-ului se pot bucura atât femeile, cât și bărbații.

The Woman Magazine_Active Beauty Care

Peeling-ul cosmetic se realizează printr-un proces de exfoliere a celulelor pielii din stratul superior și se efectuează prin diferite metode, cele mai comune fiind mecanic (gomaj) sau chimic prin dizolvarea celulelor din stratul superficial al pielii. Rolul primar al procesului de peeling este desfacerea materialului intercelular și îndepărtarea celulelor moarte, este un puternic stimulator pentru reînnoirea celulară, accelerează sinteza de colagen, un component esențial pentru elasticitate și tonus ferm, reduce liniile fine și petele pigmentare. De asemenea, peeling-ul ajută la pregătirea tenului pentru o mai bună absorbție a ingredientelor necesare pielii, reînnoiește și conferă tenului un aspect luminos și catifelat.

Peeling-ul chimic este periculos pentru ten?

Absolut deloc, atâta timp cât este folosit corect. Peeling-ul chimic reprezintă o categorie de formule cosmetice sub forma de soluție activă care variază în amestecuri, proporții și concentrații de agenți cheie, de exemplu acizii alfa și beta hidroxi, azelaic și tricloracetic. Există mai multe tipuri de peelinguri chimice și acestea se diferențiază prin profunzimea acțiunii asupra pielii precum și prin durata procesului de vindecare post tratament. Peelingurile profunde se realizează numai de medicul dermatolog, iar procedurile de nivel mediu și superficial se pot face în centrele de estetica.

The Woman Magazine_Active Beauty Care 2

De la ce vârstă este indicată folosirea peeling-ului?

Tratamentul pe baza de peeling nu trebuie hotărât în funcție de vârstă, ci de condiția tenului și problemele pe care dorim să le rezolvăm cu ajutorul lui. Fiecare tip de ten necesită tratamente diferite care se schimbă odată cu vârsta și stilul de viață.  De exemplu, pentru tinerii care în adolescență se confruntă cu un ten problematic (acnee juvenilă sau avansată), peeling-ul va trata problemele caracteristice acneei. Pentru tenurile +30, peeling-ul ne ajută să păstram un aspect echilibrat, frumos și sănătos, previne apariția ridurilor fine și a semnelor de hiperpigmentație. Pentru tenurile +45, peeling-ul are rol important în stimularea reînnoirii celulare și păstrarea unui ten care îmbătrânește elegant și frumos (age gracefully).

Cum știm ce tip de peeling este recomandat pentru tenul nostru?

În alegerea tipului de peeling nu trebuie să ne ghidăm după numele brandului sau după o poză interesantă aparută în spațiul social media, aspect valabil pentru toate produsele cosmetice în general, dar mai cu seamă când este vorba de peelinguri. Pielea noastră este un organ viu și este important să avem grijă de ea; prin consultarea unui specialist, clientul are oportunitatea să înțeleagă ce tip de peeling poate folosi la domiciliu, în funcție de metoda de aplicare, ingredientele active și condiția tenului.

Există anotimpul peelingurilor?

Anotimpul peelingurilor poate fi considerat tot anul, însă este foarte important să se țină cont de tipul exfoliantului care se aplică, precum și de condiția tenului. Lunile de toamnă și iarnă reprezintă perioada cea mai recomandată pentru peelingurile chimice profesionale care pătrund mai adânc în piele. Când aceste peelinguri se fac în ședințe de 3-4 proceduri la clinică, au un efect mai puternic și se pot rezolva, astfel, mai multe probleme estetice influențând notabil calitatea pielii. Pentru sezonul cald de primavară-vară, recomand să se folosească peelinguri enzimatice pe bază de acid lactic extras din brânză sau bromalină, o enzimă extrasă din ananas.

The Woman Magazine_Active Beauty Care 1

Un peeling mai concentrat este mai eficient?

Din experiență, este important să avem în vedere atât rezultatele obținute, cât și efectele secundare care pot rezulta în urma unui tratament de peeling. Peelingurile cosmetice acționează la nivelul superficial al pielii, iar șocul resimțit este unul minor, fără efecte negative, scopul lui este să stimuleze procesele naturale de regenerare cutanată. Un peeling chimic mediu sau profund va penetra mult mai adânc în piele, dar nu este obligatoriu mai eficient decât o serie de tratamente de peeling cosmetic, realizate correct, care vor acționa asupra tenului în mod progresiv și cu acțiune vizibilă.

Peeling-ul este un tratament care se poate face și pe corp?

Sigur ca da, este recomandată folosirea unui peeling corporal. Acesta elimină stratul de celule moarte, purifică și oxigenează pielea, pregătind-o pentru tratamentul care urmează, fie că vorbim de hidratare, tratament anticelulitic sau de fermitate. Trebuie menționat faptul că peeling-ul corporal nu este indicat persoanelor care au probleme grave dermatologice.

The Woman Magazine_Active Beauty Care4

Cum putem prelungi rezultatele obținute în urma peeling-ului profesional pentru cât mai mult timp?

Tratamentele efectuate la clinică reprezintă un pas esențial în rezolvarea problemelor tenului, dar pentru a păstra rezultatele obținute se impune folosirea în rutina de îngrijire la domiciliu a produselor recomandate de specialistul estetician. Cel mai important sfat pe care îl pot da este folosirea zilnică a cremei cu SPF, acest produs este obligatoriu pentru un ten sănătos și frumos.

Peeling la domiciliu, da? Nu? Și dacă da, când?

Peelingurile faciale formulate special pentru îngrijirea la domiciliu, completează și prelungesc rezultatele obținute în urma tratamentelor profesionale efectuate în salon sau clinică.  Aceste formule sigure” pot fi folosite și acasă, fără perioade de downtime” incluse în rutina de îngrijire, prin metode diferite de aplicare (pudră, cremă sau gel) și în funcție de necesitățile fiecarui tip de ten și a stilului de viață, la recomandarea avizată a cosmeticienei.

By Tania Bodocan, Active Beauty Care

Sursă foto: Active Beauty Care