Raluca Țuțuianu este bioinginer medical, doctor în Biologie și cercetător științific în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” al Academiei Române din București. Aceasta este una dintre câștigătoarele din acest an a burselor private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, la secțiunea „Științele Vieții”.
De-a lungul timpului, cercetările Ralucăi au vizat tratamentul glioblastomului și vindecarea rănilor pielii, iar în prezent, aceasta realizează o cercetare privind tratamentul rănilor cronice asociate diabetului, cercetare care va merge mai departe cu ajutorul acestei burse. Vindecarea rănilor cutanate prin intermediul medicinei regenerative reprezintă una din principalele direcții de cercetare la acest moment, numărul persoanelor cu diabet fiind în continuă creștere, la nivel mondial.
Am stat de vorbă cu Raluca despre munca sa de zi cu zi și proiectele sale. Ne-a povestit experiența bursei private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, accentuând importanța unor astfel de inițiative în domeniul cercetării, prea puțin cunoscut și susținut la noi în țară.
Raluca, spune-ne câte ceva despre tine. Cine este cercetătorul Raluca Țuțuianu?
Cercetătorul Raluca Țuțuianu este rezultatul interacțiunilor mele cu oamenii extraordinari pe
care i-am întâlnit de-a lungul anilor de formare, începând din școală generală, liceu, facultate,
și acum, în cadrul laboratoarelor din țară și străinătate.
Cum ai ales bioingineria medicală? Ce te-a atras la acest domeniu? Care sunt proiectele tale de până acum?
Mi-a fost foarte greu să aleg între științele biologice și cele exacte, mai ales fizică și chimie, așa că atunci când am auzit de acest domeniu interdisciplinar m-am hotărât imediat că este ceea ce mi se potrivește.
Până în prezent, am avut oportunitatea să lucrez la dezvoltarea de nanoparticule și matrici poroase pentru diverse aplicații precum tratamentul glioblastomului și vindecarea rănilor pielii, iar în ultimii ani am combinat inovațiile din domeniul biomaterialelor cu proprietățile regenerative ale unor celule.
Povestește-ne despre cercetarea ta din prezent.
În momentul de față, încerc să optimizez condițiile de cultură ale unui tip de celule cu proprietăți regenerative pentru a potența acțiunea acestora în tratamentul rănilor cronice asociate diabetului. Mai exact, este vorba de cultivarea celulelor în sistem tridimensional și stimularea lor cu diverși compuși, astfel încât factorii secretați de către aceste celule să stimuleze procesele biologice relevante pentru rezolvarea leziunilor cutanate greu vindecabile.
Ce ai simțit când ai aflat vestea câștigării unei burse în cadrul L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”? La ce te ajută concret aceasta în realizarea cercetărilor tale?
Bucurie, entuziasm și puțină anxietate. Aceasta din urmă cred că o resimte orice persoană care lucrează în cercetare – este vorba de acel risc ca ipotezele tale să nu fie confirmate, dar și în acest caz (nefericit la o primă vedere), rezultatele sunt de fapt premisele pentru următoarele experimente.
Concret, această bursă îmi oferă suportul material pentru a îmi continua cercetările, prin achiziția consumabilelor necesare (cercetarea în domeniul biomedical fiind foarte costisitoare), precum și de a disemina rezultatele cu ajutorul participării la diverse conferințe de specialitate.
De ce sunt, în opinia ta, atât de importante astfel de burse, care susțin cercetătorii? De unde consideri că ar trebui să existe mai multă susținere?
Consider că acest tip de finanțare, mai ales atunci când este oferită periodic, cum este cazul bursei L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, reprezintă singura șansă a unui cercetător de a-și continua activitatea în sistemul public. Suportul de la bugetul de stat, prin concursurile de proiecte, este greu de anticipat în general și, prin urmare, astfel de competiții organizate de companii pot face o mare diferență în vederea continuării activității experimentale a unui cercetător.
Te-ai simțit vreodată defavorizată în domeniul cercetării? Consideri că ar trebui să existe o expunere mai mare a femeilor cercetător la noi în țară?
Am avut oportunitatea să mă formez sub îndrumarea unor femei extraordinare din institutul
în care lucrez. Prin urmare, nu m-am simțit vreodată defavorizată, dimpotrivă, am beneficiat
de înțelegere și de mult sprijin.
Am fost, însă, adeseori surprinsă de reacțiile unor anumite persoane în momentul în care am
menționat că lucrez în cercetare, reacții precum „nu știam că se face cercetare în România”.
Eu cred, și împreună cu mine, toți cei care își petrec weekend-urile în laborator și renunță la
serile cu prietenii pentru a finaliza încă un experiment, că și în Romania se poate face
cercetare și că, în ciuda unui buget infim, dar cu generozitatea unor organizații, putem
contribui la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
Despre Programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”
Cercetarea și știința reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Încă de atunci, L’Oréal și-a dedicat energia pentru susținerea și promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.
Programul L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” se adresează, la nivel național, cercetătoarelor cu vârsta de maximum 40 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi derulează programe de cercetare în țara noastră.
Programul național de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință.
–
Editor: