#pentrufemeiledinștiință: „Nu există o conexiune puternică între cercetare, industrie, media şi populație.” | Iulia Antohe, cercetător științific

Iulia Antohe este cercetător științific gradul III, în cadrul Institutului pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației (INFLPR), Măgurele și este una dintre câștigătoarele celei de-a XIII-a ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, la Secțiunea „Științe Fizice”.

Scopul proiectului pentru care a primit finanțare este de a dezvolta şi utiliza un senzor plasmonic cu fibră optică pentru detecția rapidă și sensibilă a alergenului alunei Ara h 1 din produsele alimentare. Rezultatele acestei cercetări deschid ușa către detecția automată, sensibilă şi la fața locului a alergenilor în general, având ca țintă finală oferirea de alimente mai sigure şi de calitate consumatorilor.

Mai multe despre cercetarea și activitatea Iuliei, despre importanța și necesitatea unor astfel de burse acordate domeniului cercetării și despre calitățile unui bun cercetător, în interviul următor.

 

Iulia, cum te-ai descrie pentru cineva care nu te cunoaște? Cum arată munca ta de zi cu zi?

 

Sunt o tânără cercetătoare muncitoare şi foarte motivată, din domeniul științelor fizice, pasionată de ceea ce fac și dornică să acumulez cât mai multe cunoștințe pentru a mă perfecționa în acest domeniu. Munca mea de zi cu zi implică în cea mai mare parte activități de cercetare în laborator, apoi prelucrarea şi interpretarea rezultatelor obținute şi, nu în ultimul rând, diseminarea acestora prin intermediul articolelor științifice, conferințelor sau evenimentelor care implică atât un public specializat, cât şi unul general. 

De asemenea, particip la activități de popularizare a științei şi de formare a tinerilor precum: „Școala Altfel”, „Noaptea Cercetătorilor”, stagii de practică și coordonare a lucrărilor de licență şi de dizertație a studenților, din ţară şi străinătate. Mai mult, particip de câte ori am ocazia la competiții de proiecte de cercetare, pentru a obține finanțarea de care am nevoie pentru a îmi continua munca şi a atinge maturitatea profesională pe care mi-o doresc.  

 

Cum ai primit vestea câștigării unei burse în cadrul programului L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”? Care este proiectul pentru care ai primit finanțare?

 

Tema proiectului pentru care am primit finanțare este de a dezvolta şi utiliza un senzor plasmonic cu fibră optică pentru detecția rapidă și sensibilă a alergenilor din produsele alimentare, având ca obiectiv final o etichetare corespunzătoare a alimentelor, promovarea alimentelor sigure pentru consum și, implicit, o viață mai sănătoasă a consumatorului.

Vestea câștigării  bursei private în cadrul programului L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”, cu acest proiect de actualitate şi extrem de important pentru mine, m-a bucurat enorm. Am fost cuprinsă de un amalgam de sentimente greu de pus în cuvinte, eram în același timp fericită, surprinsă şi entuziasmată.

 

Cum te ajută finanțarea, în mod concret? Ce urmează în cercetările tale?

 

Această bursă privată îmi oferă posibilitatea de a continua munca de cercetare şi de a progresa în acest domeniu. Mă ajută să achiziționez compușii şi materialele de care am nevoie pentru partea experimentală, dar şi să diseminez rezultatele care vor fi obținute prin intermediul articolelor științifice open acces sau prin participări la diverse conferințe internaționale relevante.

Urmează să îmi fac un plan al activităților de cercetare pe care le voi desfășura anul acesta şi să îl pun în aplicare cât mai repede. Îmi doresc, în principal, ca până la sfârșitul anului să îmbunătățesc şi mai mult performanțele sistemului de detecție cu fibră optică, să lucrez la partea de software pentru achiziții de date cu scopul de a fi mai accesibilă şi, nu în ultimul rând, să evidențiez potențialul acestui dispozitiv din punct de vedere aplicativ pentru sectorul de securitate şi siguranță alimentară.

 

Cum vezi tu importanța unor astfel de burse de susținere?

 

Din păcate, cercetarea științifică din Romania este subfinanțată, deși ar trebui, din punctul meu de vedere, să fie o prioritate. Orice tip de finanțare privată sau publică este foarte importantă pentru un tânăr cercetător deoarece îi oferă siguranța că poate avansa cu proiectul său de cercetare, neîntrerupt şi neconstrâns de partea financiară, motivându-l astfel şi mai mult să facă performanță în domeniul său de activitate.

Pentru mine, bursa privată L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” înseamnă, pe lângă susținerea financiară, şi vizibilitate, deschidere de noi colaborări, găsirea de soluții reale pentru probleme actuale, precum şi creșterea încrederii în mine.

 

De multe ori, acest domeniu al cercetării nu este foarte mediatizat și eforturile cercetătorilor nu sunt apreciate la adevărata lor valoare. Simți că ar trebuie să existe mai multă susținere pe partea acesta, mai ales dacă vorbim de femeile cercetător?

 

Într-adevăr, tot ce ține de partea de cercetare nu este suficient mediatizat şi, din această cauză, publicul larg nu are acces la informații concrete despre rezultatele noastre de cercetare care ar putea să le îmbunătățească calitatea vieții.

Consider că eforturile cercetătorilor nu sunt apreciate la adevărata lor valoare pentru că aceste rezultate rămân în continuare la nivel de laborator, iar publicul nu află despre ele deoarece nu există o conexiune puternică între cercetare, industrie, media şi populație. Ar fi de ajutor să conștientizăm că prin empatie, cu încredere unii în ceilalți şi lucrând în echipă vom putea progresa. În acest sens, în ultimii ani, s-a văzut totuși o îmbunătățire datorită faptului că rezultatele noastre au ajuns la publicul general, prin organizarea unor şcoli de vară sau sesiuni de practică în laborator, prin diverse evenimente şi cursuri adresate tinerilor.

De exemplu, câștigarea acestui premiu prestigios și a bursei L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” cu siguranță va contribui la creșterea vizibilității muncii mele de cercetare, precum şi la accesul oamenilor la acest gen de informație. 

 

Ce ai sfătui pe cineva care dorește să urmeze o carieră în domeniul cercetării? Care sunt acele „reguli” de care ar trebui să țină cont?

 

Indiferent de cariera aleasă, sfatul meu ar fi să lucreze cu pasiune, determinare şi să își mențină dorința de autodepășire în fiecare zi. În ceea ce privește cercetarea, e important să poți adăuga răbdarea, capacitatea de a lucra în echipă, abilitatea de a-ţi pune tot timpul întrebări şi, nu în ultimul rând, sprijinul necondiționat al familiei. 

Despre Programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” 

Cercetarea și știința reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Încă de atunci, L’Oréal și-a dedicat energia pentru susținerea și promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.  

Programul L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” se adresează, la nivel național, cercetătoarelor cu vârsta de maximum 40 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi derulează programe de cercetare în țara noastră. 

Programul național de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. 

 

Editor: