#pentrufemeiledinștiință: „Sursa dăruirii pe care un cercetător o pune în activitate ar trebui să fie direct legată de nevoile oamenilor.” | Elena Milanesi, cercetător științific

Elena Milanesi este cercetător științific gradul II, în cadrul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș” București și este una dintre câștigătoarele bursei L’Oréal – Unesco „Pentru Femeile din Știință”.

Cu ajutorul bursei, aceasta va putea aprofunda rezultatele valoroase obținute în proiectul REDBRAIN, care a identificat în sângele pacienților, cu forme incipiente de boală Alzheimer, biomarkeri asociați inflamației și stresului oxidativ, care pot fi testați neinvaziv, printr-o metodă accesibilă. Pentru că în cazul acestei boli, procesele patologice apar înainte de apariția simptomelor, punerea unui diagnostic timpuriu devine o prioritate pentru începerea terapiei și limitarea progresiei bolii.

Elena ne-a vorbit despre parcursul ei în domeniul cercetării, cum arată viața unui cercetător și despre ceea ce o motivează. Ne-a împărtășit rezultatele studiilor sale și cum acestea vor merge mai departe, cu ajutorul bursei obținute.

 

Elena, povestește-ne despre cariera ta de cercetător de până acum. Cum ai ales acest drum? Care au fost cele mai importante proiecte de până acum?

 

Experiența mea în cercetare a început în Italia, ca studentă la Facultatea de Medicină din Brescia, specializarea Biotehnologii Medicale. Pe parcursul perioadelor de licență, master și doctorat am participat la mai multe studii preclinice și clinice axate pe genetica degenerării lobare fronto-temporale, tulburare depresivă, depresie rezistentă la tratament, ADHD și schizofrenie. 

În 2008, am obținut o bursă de 4 ani pentru studii doctorale în „Genetică moleculară aplicată la științe medicale”, în cadrul Facultății de Medicină din Brescia. 

În 2013, am câștigat bursa Shabbetai Donnolo pentru cooperarea bilaterală între Italia și Israel în știință și tehnologie și am lucrat 2 ani ca cercetător postdoctoral la Facultatea de Medicină Sackler, Universitatea Tel-Aviv.

În ianuarie 2016, am fost angajată în Italia ca cercetător la Unitatea de Genetică Centrului de Cercetare Clinică IRCCS San Giovanni di Dio, unde mi-am continuat timp de un an cercetările în domeniul psihiatriei. 

În septembrie 2017, m-am mutat în România cu familia mea, ca cercetător postdoctoral, expert în biologie moleculară în Proiectul European REDBRAIN, implementat în Institutul Național de Patologie „Victor Babeș”, București.

Referitor la drumul ales, pot spune că am fost întotdeauna un copil curios și cu dorință de cunoaștere. În ultimul an de liceu, când m-am gândit mai aplicat la ceea ce aș vrea să realizez, mi-am dat seama că cea mai bună opțiune pentru mine ar fi cercetarea și că astfel, „întrebările” vor sta mereu la baza activității mele. Cu cât ne întrebăm mai mult, cu atât descoperim mai mult. Pentru mine, cel mai important lucru este să potrivesc întrebarea cu răspunsul adecvat, iar acest răspuns este acela care corespunde nevoilor semenilor noștri. 

Consider că realitatea trebuie să ne inspire în cercetare, iar sursa din care derivă dăruirea pe care un cercetător o pune în activitate să fie direct legată de nevoile oamenilor, înainte de cariera personală. Cred că este necesar să ne gândim mereu că în spatele fiecărei probe analizate în laborator stă un om care suferă și, împreună cu el, există o familie și o societate care trebuie să-l sprijine, mai ales în boala Alzheimer.

 

Ce presupune proiectul tău actual?

 

În cadrul proiectului cu care am câștigat bursa L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” (continuarea proiectului REDBRAIN P37_732) mi-am propus să identific fragmente mici de ARN (microRNA) în sângele pacienților aflați în stadii incipiente de Alzheimer, cu scopul de a descoperi noi biomarkeri de diagnostic precoce, noi mecanisme ale bolii și noi ținte terapeutice.

În boala Alzheimer, procesele patologice apar cu mult timp înainte de apariția simptomelor. De aceea, diagnosticarea timpurie a bolii este o prioritate pentru inițierea rapidă a terapiei și limitarea progresiei bolii. Metodele actuale de diagnostic sunt costisitoare, invazive și neplăcute pentru populația în vârstă, cu atât mai vulnerabilă.

 

Cum te-a găsit vestea câștigării la secțiunea „Științele Vieții” în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”. Ce reprezintă această reușită pentru tine?

 

Am fost foarte surprinsă să câștig acest premiu într-o țară care m-a găzduit și, totodată, foarte mulțumită să constat că știința nu are frontiere. Pentru mine, este o încununare a tuturor eforturilor și un impuls incredibil de a merge mai departe. 

 

Cum va ajuta bursa proiectul tău? Ce urmează?

 

Bursa îmi va permite să continui proiectul REDBRAIN, cel care m-a și adus în România. Îmi doresc cu siguranță să ating stadiul de transfer tehnologic și, astfel, rezultatele cercetării să ajungă din laborator la patul bolnavului. 

 

Cum arată o zi din viața unui cercetător? 

 

Este o profesie sau, mai bine zis, o pasiune foarte solicitantă, mai ales că mi-am dorit să am o familie. În mod cert, de multe ori în viața unui cercetător nu există delimitări între zi și noapte. Deși, personal, a fost greu să schimb țara, mediul și chiar cultura, pot spune că în ciuda tuturor eforturilor mari și a sacrificiilor făcute, mă simt împlinită și fericită că am ales acest drum.

 

Ce ai sfătui un cercetător la început de drum? Cu ce „arme” ar trebui să se „înarmeze” pentru o viitoare carieră în domeniu?

 

Sfatul meu este să caute „întrebarea” într-un domeniu care îl pasionează. Doar acolo va găsi resursele necesare, având în vedere că cercetarea presupune curiozitate, imaginație, perseverență, dăruire și putere de muncă. Cercetarea nu este o meserie, este o vocație, o misiune. 

 

Despre Programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” 

Cercetarea și știința reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Încă de atunci, L’Oréal și-a dedicat energia pentru susținerea și promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.  

Programul L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” se adresează, la nivel național, cercetătoarelor cu vârsta de maximum 40 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi derulează programe de cercetare în țara noastră. 

Programul național de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință. 

 

Editor: