„ A woman needs ropes and ropes of pearls.”
( Coco Chanel)
Perlele, simbol al bogăției, înțelepciunii, demnității și puterii, sunt extrem de rare. Perla a devenit o metaforă pentru ceva foarte fin, demn de admirat și foarte valoros, în Roma Antică, perlele fiind deosebit de prețuite de către aristocrați, care erau singurii care aveau dreptul să le poarte.
Descoperirea perlelor a fost dintotdeauna o îndeletnicire grea, realizată prin scufundare la mare adâncime. Produsă, de obicei, în interiorul stridiilor, perla este o combinație dintre carbonat de calciu, cristale și o substanță organică, proteică, numită „ conchin”. Perlele sălbatice au dimensiuni mici și neregulate, cele mari și sferice fiind extrem de rare.
Scoicile producătoare de perle pot fi întâlnite în Marea Roșie, Oceanele Indian, Pacific și Atlantic, cele mai valoroase perle naturale provenind din zona Bahrain și Golful Persic. Cea mai mare perlă naturală descoperită vreodată are un diametru de 238 mm și cântărește 6,4 kg. A fost descoperiă în Filipine, iar în anul 2006 a fost estimată la valoarea de 61,850,000 $.
Perlele naturale sau sălbatice
Iau naștere în momentul în care între cochilie și manta pătrunde un corp străin. Acesta irită mantaua, care începe să secrete sidef, prin celulele epiteliale, pentru a se proteja de o posibilă iritație. Acest proces poate dura între 10 și 20 de ani. Culoarea perlelor naturale poate varia de la alb, galben, roz, bleu sau verde până la argintiu, brun, gri închis sau negru.
Forma acestor perle, extrem de rare, depinde de forma corpului străin și poate fi aproape rotundă sau perfect rotundă, neregulată, aplatizată, sub formă de picatură sau bob de orez, dar și fantezie, atunci când mai multe perle se lipesc întâmplător una de alta.
Perlele naturale sunt căutate și pentru diversele lor efecte terapeutice. Prin măcinare, se obține pudra de perle, utilizată în industria farmaceutică, în compoziția diverselor creme, pentru îngrijirea pielii.
În medicina tradițională chineză se consideră că pudra de perle, o sursă naturală de minerale marine, hrănește pielea și încetinește procesul de îmbătrânire, prin îmbunătățirea metabolismului și menținerea nivelului de hidratare.
Perlele de cultură
Perlele de cultură sunt considerate tot perle naturale, create prin același proces ca perlele sălbatice, dar producția lor este indusă de către producători.
Majoritatea perlelor disponibile astăzi sunt de cultură. Creșterea perlelor de cultură se poate face în apă sărată și apă dulce, perlele de cultură cele mai scumpe fiind cele de apă sărată.
Perlele artificiale sau sintetice
Perlele artificiale sau sintetice sunt cele mai ieftine și ușor de identificat. Perlele artificiale sunt toate de exact aceeași mărime, ceea ce este imposibil în cazul perlelor naturale sau perlelor naturale de cultură. Cele care sunt confecționate din plastic și acoperite cu un strat subțire și lucios se pot identifica după imperfecțiunile de acoperire din jurul găurii perlei.
Perlele din sticlă sunt fabricate în totalitate mecanic. Acestea au un aspect complet diferit, ca formă și luciu. Cele mai renumite sunt perlele Swarovski, care sunt o imitație de perle, create cu ajutorul unui cristal Swarovski în centru. Perlele Swarovski sunt create în 30 de culori și nuanțe, iar straturile de acoperire, care au un aspect metalic, includ alamă antică, aur, bronz și cupru.
By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman
Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de 12 ani și autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.
Surse foto: gemstonebuzz.com, dave.lagoonislandpearls.ca, cadourisiperle.ro, pearlsonly.com, etsy.com, b2magazine.gr. Surse articol: internetstones.com, pearl-guide.com