„Piața muncii în 2023 este o provocare” | Ioana Petrea, HR & Managing Partner RightFIT

Ioana Petrea a început să lucreze în HR încă din ultimul an de facultate şi a avut dintotdeauna idei atipice referitoare la procesul de recrutare, pe care a vrut mereu să îl reinventeze.

A început să muncească dorindu-și independență financiară, dar creativitatea și ideile diferite, legate de procesul de recrutare, pe care îi era greu să le implementeze ca angajat, au determinat-o să pună bazele propriului business. În urmă cu 14 ani, Ioana Petrea, deschidea prima agenție de recrutare. Acum, împreună cu partenerul ei de business, Mihai, conduce RightFIT, o agenție de HR bazată pe inovație și în care poate să realizeze procesul de recrutare exact cum își dorește, fără un efort de a convinge pe cineva de ideile sale.

A rămas alături de oameni și i-a ajutat să crească, inovând constant serviciile pe care le oferă. Cel mai recent pariu al său cu inovația este proiectul Borrow HR, dezvoltat în cadrul companiei sale, un serviciu prin care un manager poate închiria un HR pe durata procesului de recrutare. Deși are peste 14 ani experiență în domeniu, Ioana ne-a mărturisit că până și pentru ea este uneori complicat să recruteze și să aducă oameni potriviți în echipa ei.

Despre industria de HR și piața muncii în 2023, despre inovație în domeniul HR, despre antreprenoriat și sfaturi pentru un tânăr la început de drum, în interviu de astăzi.

 

Ioana, ai experiență bogată în industria de HR. Ce ai vrea să vezi mai mult în industria din care faci parte?

 

Mai multe campanii creative în procesele de recrutare, pornind de la anunțuri până la interviurile propriu-zise, mai multe companii care să asigure un spațiu de lucru pe placul angajaților, spațiu care să îi stimuleze și să le facă plăcere să vină la birou, tot mai multe soluții pentru angajații care au copii și pentru care reprezintă un factor de stres faptul că la ora x trebuie să plece, să ajungă la grădiniță, after etc., și mai multe companii care să aibă și să respecte un plan de carieră și evoluție pentru angajații lor.

 

Cum ai ales domeniul resurselor umane pentru cariera ta? Ce te-a determinat să începi să muncești încă din ultimul an de facultate?

 

Inițial am început să lucrez pentru că voiam să nu mai depind financiar doar de banii primiți de la părinții mei.

Ulterior, am ajuns să mă dedic zonei HR atunci când am realizat că pot pune în aplicare, în procesele de recrutare pe care le derulam, diverse jocuri și instrumente de testare pe care le învățasem în facultate și în cadrul formării de psihoterapie, iar apoi pentru că am început să mă joc cu conceptele și ideile și am început să și inovez destul de mult în zona asta. A început să îmi placă, iar acum nu mă mai văd făcând altceva.

 

După o perioadă de patru ani în domeniu, ai decis să pui bazele propriului business. Ce te-a făcut să îți dorești trecerea spre business? Care au fost primele lecții pe care le-a învățat antreprenorul Ioana?

 

Mi-am dorit să deschid o agenție de recrutare tocmai pentru că aveam foarte multe idei inovative și mă străduiam foarte mult să încerc să explic ideile mele angajatorului de atunci. Până primeam aprobarea să testez o idee, trecea foarte mult timp. Mi se părea că irosesc timpul, astfel încât am decis că vreau să îmi asum riscul de a face recrutarea fix așa cum o vizualizam eu, fără să mă mai străduiesc să conving pe nimeni că ideile mele sunt bune. Nici eu nu aveam de unde să știu că vor funcționa. Însă aveam o sete nebună de inovație și voiam să testez.

Am învățat foarte multe, odată deschis primul business. Dezvoltarea a fost pur organică, am pornit de la efectiv zero lei economii. Fiecare leu câștigat era reinvestit. Apoi lucrurile s-au schimbat odată cu deschiderea celei de-a doua agenții de recrutare.

 

De curând ați implementat în cadrul organizației un serviciu prin care un manager poate închiria un HR pe durata procesului de recrutare. Cum a pornit această idee și care sunt rezultatele până în acest moment?

 

Ideea mi-a venit în momentul în care vedeam companii care refuzau să recruteze prin agenții , chiar dacă ei veniseră către noi, pentru că li se părea prea mare costul (plata la success fee). Mi-am dat seama că acele firme își doreau un specialist pentru recrutare, dar cu un buget mai mic. Practic, le închiriem expertiza, ajutându-i să li se împlinească dorința de a derula procesul de recrutare cu un specialist, dar la un cost mult redus.

Sunt foarte mândră de acest serviciu, săptămâna trecută am închis un rol foarte nișat pentru o companie prin acest mod, clientul a găsit nu unul, ci doi candidați extrem de buni încât acum se gândește să îi angajeze pe ambii, și pentru că a funcționat de minune, rolul s-a închis în fix trei zile lucrătoare. Costul total pentru clientul meu este undeva în jurul a 1500 lei.

 

Care sunt industriile care au nevoie cel mai mult de aportul vostru? De unde vin cei mai mulți clienți?

 

Cei mai mulți clienți vin prin intermediul recomandărilor sau al evenimentelor de networking la care participăm. Clienții ideali pentru noi sunt companii mici și mijlocii, de până la 150 angajați, preferabil fără departament de HR intern deja existent.

 

Cum arată, în opinia ta, piața muncii în 2023? Ce își doresc angajatorii?

 

Piața muncii în 2023 este o provocare. Ce pot spune este că există o disproporționalitate între cerere și ofertă, din punct de vedere salarial. Aici cred că provocarea principală este modalitatea prin care companiile și candidații vor găsi calea să „facă pace”.

 

Dar dacă vorbim despre viitorii angajați, ce contează cel mai mult pentru ei în alegerea jobului?

 

La acest moment contează banii. Salariul. Apoi, aș pune, chiar pe același loc cu banii, flexibilitatea privind prezența la birou. Pe locul doi ar fi flexibilitatea privind orele de lucru.

 

Care sunt, în mod concret, tehnicile pe care le aplicați în găsirea echilibrului între dorințele companiei și cele ale potențialului angajat? Au existat situații în care procesul de recrutare nu s-a finalizat conform așteptărilor, de o parte sau de cealaltă?

 

Da. Anul acesta am anulat două proiecte de recrutare pentru că pachetul salarial oferit de angajator era cu 40% sub piață pe industrie și localizare (provincie). Am căutat două luni oameni pentru aceste roluri și, deși am discutat și prezentat rapoarte întregi legate de așteptările salariale actuale ale candidaților, angajatorul nu a fost dispus să reajusteze bugetul, așa că am renunțat la proiect. Atunci când situația e inversă, dacă aplicanții au așteptări nerealiste, discutăm cu ei sau gândim un pachet de beneficii personalizat cu angajatorul.

Paradoxul este că, deși noi jucăm un rol de consultant în relație cu clienții noștri și mereu căutăm să îi ghidăm în luarea deciziei celei mai potrivite pentru compania lor, fără să îi influențăm în favoarea unui sau altui candidat, constatăm că unele firmele încă nu au încredere în agenții și consideră că dacă le propui să vadă și candidatul doi sau trei, ești intruziv.

 

Având în vedere că ești specializată în resurse umane, cum te raportezi la echipa ta, ca lider? Recrutarea sau retenția angajaților, unde simți că procesul este mai complicat pentru afacerea ta?

 

Pentru mine este foarte complicat să recrutez. Și da, îmi dau seama că sună hilar. Este extrem de dificil să găsesc un om bun pentru echipa mea, căci noi nu căutăm recrutorul tipic. Ne ia și până la trei luni de zile să găsim un om bun, atunci când ne extindem echipa. Cam așa a durat mereu. Dar nu îmi pare rău. Cine este alături de noi, este în spiritul misiunii și viziunii agenției.

 

Dacă ar fi să sumarizezi cei 14 ani de activitate în HR, care ar fi primele 3 sfaturi pe care le-ai oferi unui proaspăt absolvent de resurse umane, care se pregătește pentru viitoarea sa carieră?

 

Am o serie de sfaturi, pe care dacă le va respecta, o să îmi mulțumească mai târziu.

– HR-ul nu este un job 9-18. Ești HR și în speță recrutor, din secunda în care deschizi dimineața ochii, până te culci la loc, seara.

– Să își stimuleze mereu, dar mereu, creativitatea și să nu cadă în capcana rutinei și blazării profesionale. Magia se întâmplă în industria noastră atunci când îți dai voie să fii sau să rămâi creativ.

– Să nu uite că rolul de HR este un rol care trebuie musai să rămână unul obiectiv, reprezentând în egală măsură, atât interesele companiei angajatoare, cât și ale angajaților. Orice abatere de la această linie de mijloc va avea efecte cu impact puternic pe termen lung.

 

Cine este Ioana, când părăsește biroul? Cum arată ziua ta de sâmbătă, comparativ cu cea de marți?

 

Hahahaha, nu pot să îți spun. Aș putea spune că sâmbătă mă ocup de curățenie, citesc, gătesc și mă plimb, dar aș minți.

În weekend mă mănâncă tălpile și nu am stare să stau deloc acasă, caut mereu să fac câte ceva outdoor. Nu ratez nicio ocazie de a evada la mare, de a merge la dans, sau de a pleca într-un city break. Îmi place în schimb, să mă documentez mult despre social media și marketing și fac asta frecvent în weekenduri.

 

Un mit despre HR: „HR-ul nu te sună niciodată înapoi să îți dea feedback după interviu”.

Explicația: Replica de tipul „te sunăm noi” – și apelul nu mai vine niciodată este o glumă proastă la adresa profesioniștilor din HR. Sigur, mai există scăpări. Nu e nimic perfect. Însă nu e corect să generalizăm.

Cel mai important lucru pe care l-ai învățat în carieră:Follow your dreams, not boyfriends”. Mă felicit pentru că mi-am urmat visurile.

Tocuri sau flat shoes?Clar, tocuri. Am și un blog denumit cumva cu HR pe tocuri, nu vă zic însă numele, scriu sub pseudonim acolo. 

Destinația favorită pentru vacanță: Dream place – Bali, pentru că nu am ajuns, încă. Favorita, dintre cele vizitate deja, este ORICE, dar în SUA să fie.

Cartea de pe noptieră: „TED Talks. Ghidul oficial pentru vorbitul în public”. Pentru că am emoții pentru octombrie.

 

Editor: