,,Tânăr absolvent caut job?” Sună cunoscut pentru aproape oricine. Totuși, pentru a intra pe un post e nevoie de mai mult decât bunăvoință și terminarea unor studii. Ai nevoie de educație, un proces care nu se termină niciodată…mai ales dacă vrei să schimbi domeniul de activitate.
Universitățile nu pregătesc oamenii pentru adevăratele provocări pe care le întâmpină la locul de muncă, nici chiar programele și termenii utilizați. Piața muncii este un loc imens, în care intri cu fruntea sus, gata să te lovești de toate pragurile ușilor.
Nici o problemă! Există o soluție pentru orice problemă și se găsește pe internet, pe Google. Generațiile mai tinere știu sigur de existența platformelor care pun la dispoziție cursuri online pentru aproape orice domeniu. Gratis, în unele cazuri.
Tutoriale, prezentări, studii de caz, cărți, articole și chiar evaluări certificate, toate te așteaptă pe aceste site-uri la orice oră din zi. Cele mai avansate cursuri îți pun la dispoziție sesiuni de evaluare pe email, Skype sau formulare de evaluare standard.
Programare, limbi străine, marketing, social media, public speaking, fizică sau matematică, economie, inginerie și multe altele se găsesc pe internet.
Quora
Unul dintre cele mai cunoscute site-uri pentru cursuri online din domenii ca programare, psihologie, marketing sau politică. Sunt disponibile cursuri online, secțiuni de forum, întrebări și răspunsuri, îți poți customiza profilul și news feed-ul în funcție de domeniile de care ești interesat.
Materialele disponibile pe platformă sunt foarte calitative și accesate de mulți oameni. Adesea, este folosit pentru a afla răspunsul la diferite întrebări, deoarece oamenii din comunitatea Quora sunt foarte informați și încearcă să ajute.
Udemy
Acest site este foarte bun pentru cei care sunt interesați de IT și domeniile sale conexe. Poți învăța foarte multe limbaje de programare, cum să faci aplicații, inclusiv design sau UI/UX, business și marketing. Cele mai multe cursuri sunt pe bani, începând de la 10-15$, unele fiind chiar gratis.
Dificultatea diferă în funcție de cursul și subdomeniul ales, însă există cursuri și pentru începători și pentru avansați.
Coursera
Aici sunt cursuri din aproape orice domeniu. Tehnic, științe sociale, arte, business sau limbi străine. De reținut că pe Coursera sunt și cursuri de la Universitățile de top din America. Un curs se întinde pe mai multe zile și la sfârșit poți primii un certificat.
Se pot programa zilele în care să urmezi cursurile ca să nu pierzi informația și să se sedimenteze mai bine. pe Coursera sunt chiar și cursuri din domeniul medicinei, disponibile în mai multe limbi internaționale. La fel, unele cursuri sunt gratis iar altele trebuie plătite.
Skillshare
Au peste 14.000 mii de cursuri pe site. Aici poți să fii chiar tu cel care îi învață pe alții. Din orice perspectivă te-ai afla, acest site este și pentru tine. Cursurile lor nu au acreditare însă se bazează pe interacționarea cu informațiile primite, mai precis prin realizarea de proiecte și exerciții, nu a lecturii.
Domeniile sunt foarte vaste printre care fashion, gătit, filme, muzică sau creație literară. Printre ,,profesorii” online se numără și Seth Godin sau Guy Kawasaki.
Udacity
Are certificări de la Google și atinge domenii ca Inteligența Artificială și oferă cursuri pentru angajații companiilor mari. Este printre cele mai bune site-uri care oferă cursuri pentru programare, mergând inclusiv pe domeniile noi și ascendente ca Realitate Virtuală și self driving cars.
Alte site-uri demne de menționat sunt:
- Duolingo – pentru învățarea limbilor străine (aplicație gratis pe Android și iOS)
- Ted Talk – o platformă cu video-urile de la majoritatea conferințelor Ted
- Google Books – o bibliotecă digitală plină cu cărți online din diferite domenii
- Forex Trading – pentru cei care vor să învețe cum să joace la bursă
Acum că ai aflat marele secret al oamenilor polivaleți, tot ce trebuie să faci este să îți investești timpul liber în educația ta.
By Cristiana Techereș
Surse foto: hipo.ro, buzzback.com, easyspace.com