De la bucătăria de acasă la un business de peste 1 milion de euro. Povestea Anei Maria Kerekes, Anyta Cooking

Ana Maria Kerekes este cofetar, creator de conținut, antreprenor și personajul principal al poveștii Anyta Cooking.

Pasionată de gătit încă din copilărie, când pregătea dulciuri pentru verii săi sau o surprindea pe bunica cu un cuptor plin de pâine, Ana Maria este cea care a dezvoltat, pornind cu foarte puține resurse o comunitate de peste 2 milioane de utilizatori în social media. A început prin a posta videoclipuri cu rețete pe Youtube, fiind încurajată de soțul care i-a devenit mai târziu cameraman, editor și partener în business, iar astăzi Anyta Cooking numără un studio, un magazin și un site care comercializează de la ingrediente și rețete până la ustensile, accesorii și cursuri pentru cofetărie, fiind un business cu o cifră de afaceri care a depășit un milion de euro.

Ana Maria ne-a lăsat să o cunoaștem mai bine, povestindu-ne astăzi despre Anyta Cooking încă din perioada de început. Ne-a împărtășit experiențele prin care a trecut și care au contribuit la ceea ce este ea astăzi ca om, dar și ca business owner și ne-a vorbit despre pasiune, dăruire și multă muncă.

Ana Maria, care este povestea ta? Cum ai ajuns în punctul în care ești astăzi, creator de conținut și antreprenor?

 

Povestea mea este una foarte lungă, dar o să mă rezum și o să vă răspund cât mai scurt:

În primul rând sunt mamă a trei copii minunați (2 băieți și o fetiță, băieții au 18, respectiv 19 ani, iar fetița 7 ani), supraviețuitoare a cancerului limfatic la vârsta de 34 de ani, soție, creatoare de conținut și antreprenor.

Cum am ajuns să fiu creator de conținut? Totul a început când am rămas însărcinată cu micuța Sofia. Locuiam în Spania și renunțasem la locul de muncă. Fiind mai mult singură acasă și mereu gătind câte ceva pentru familia mea, soțul meu m-a încurajat tare mult să publicăm în social media ceea ce fac. La început nu voiam fiindcă eram foarte timidă, dar am acceptat, iar apoi tare mult mi-a plăcut socializarea.

Referitor la întrebarea „cum am ajuns să fiu antreprenor?”, nu am căutat niciodată acest lucru, a venit de la sine ca o recompensă a ceea ce făceam eu cu dragoste. Bineînțeles, în spatele a tot ceea ce se vede este foarte multă muncă, dedicare și nopți nedormite, nu mă plâng, am făcut cu drag totul și nu simt că muncesc fiindcă iubesc ceea ce fac.

Cum a fost copilăria ta? Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru gătit?

 

Copilăria mea a fost una foarte grea și când spun „grea” este vorba despre sărăcie și bătăi crunte primite de la tata. Puteți vedea mărturia completă despre copilăria mea pe canalul meu de YouTube Anyta Cooking. Poate de aici și vine sensibilitatea mea pentru copii sărmani, întotdeauna mă gândesc cum aș putea să îi ajut cu ceva.

Pasiunea pentru gătit o am încă de mică, țin minte că la vârsta de 12-13 ani, am fost la verișorii mei mai mici pentru a avea grijă de ei și le-am făcut bomboane de zahăr ars cu nucă. S-au bucurat tare mult și acum ne amintim de ele când ne întâlnim.

La vârsta de 14 ani făceam un cuptor de pâine, pâini din acelea mari cu coajă bătută. Încălzeam cuptorul, pe când ajungea bunica pâinea era deja gata, tare mirată era. Această pasiune s-a amplificat în momentul în care la vârsta de 23 de ani am început să lucrez într-un restaurant cu 2 stele Michelin în Spania.

 

Cum ai descrie experiența din acel restaurant? Care sunt cele mai valoroase lecții pe care le-ai luat cu tine?

 

Am lucrat 9 ani la Casa Marcial cu cheful Nacho Manzano, foarte cunoscut în Spania. Am început la spălat de vase fiindcă nu știam limba spaniolă. După 2 ani de spălat vase, am decis că este momentul să plec, dar șeful meu a insistat să rămân la ei, oferindu-mi postul de chelneriță. Am acceptat asta și am rămas. Încă de pe atunci îmi plăcea să relaționez cu oamenii, nu vreau să mă laud, dar mi-am făcut treaba cu mare drag și de fiecare dată când veneau inspectori Michelin, pe mine mă trimitea șeful să mă ocup de masa lor.

Menționez că în timpul în care eram la spălat de vase, nu doar spălam vase, ci ajutam mereu bucătarii. La fel s-a întâmplat și când mi s-a oferit postul de chelneriță, pentru că îmi plăcea foarte mult partea de patiserie, mereu mă implicam și ajutam la realizarea și decorarea deserturilor.

În acești 9 ani am lucrat foarte mult, cred că chiar peste puterile mele, de multe ori munceam și 16 ore pe zi, dar am învățat limba spaniolă la perfecție și multe secrete din arta culinară la nivel înalt. Totodată lecția cea mai valoroasă pe care am luat-o cu mine face referire la  business-ul meu – să fiu prezentă acolo, să respect angajații și să dau mereu 100%. 

 Anyta Cooking x the woman1

Cum ai decis să pornești un canal de Youtube pe care să publici rețete? Vorbește-ne despre perioada de început a Anyta Cooking.

 

Așa cum vă spuneam, totul a început când am rămas însărcinată cu micuța Sofia, iar soțul meu m-a încurajat să postez în social media tot ceea ce găteam acasă.

Perioada de început a fost una foarte grea deoarece cameramanul și editorul meu, adică soțul meu, muncea foarte mult si nu aveam timp să postez atât de des cum doream eu.

 

De-a lungul timpului ai reușit să strângi o comunitate foarte numeroasă: 140 K pe Instagram, 186K pe Youtube, 893 K pe Facebook, iar grupul de rețete de pe Facebook numără 1,2 milioane de membri. Cum ai ajuns la aceste numere?

 

Nu am urmărit niciodată aceste numere, acestea au crescut datorită muncii noastre și cred că datorită caracterului meu care este foarte apreciat de urmăritori, „fetele mele” – așa cum le numesc eu.

Mereu sunt directă și spun adevărul, sunt exact așa pe social media precum în viața reală, oamenii simt acest lucru și apreciază foarte mult fiindcă există în ziua de azi foarte multă falsitate și puține persoane sunt autentice și asumate.

Cu trecerea timpului am conștientizat că Anyta Cooking s-a transformat într-un brand frumos și de încredere în România și nu numai. Când Î-L ai pe Dumnezeu aproape, totul este posibil, restul toate au venit de la sine.

 

Care a fost investiția inițială în businessul Anyta Cooking? Cum arată acesta, în cifre, astăzi?

 

Anyta Cooking a început cu puține resurse, găteam în bucătăria mea de acasă, aveam un laptop nu foarte performant, un telefon basic, dar acestea nu au reprezentat piedici pentru mine.

Am făcut tot ce am putut cu ce am avut, nici nu aș putea-o numi investiție în bani, doar mult timp, multă muncă, ore nedormite. Avem momente când și la 5 dimineața filmăm o rețetă.

Azi avem un business care a trecut cifra de afaceri de 1 milion de euro, iar pe social media avem peste 2 milioane de urmăritori în total.           

 

Cum ai învățat toate celelalte aptitudini care îți sunt necesare în prezent: antreprenoriat, management, organizare, vânzare etc?

 

Anyta Cooking este „copilul nostru”. Împreună cu soțul meu, am muncit extrem de mult, am investit în cursuri care ne-au ajutat să învățăm aptitudinile necesare.

Uneori am învățat și din greșeli, care au devenit lecții pentru noi, dar nu contează de câte ori cazi, contează să te ridici și să mergi mai departe spre visul tău.

 

Cine sunt oamenii care te ajută cu tot ceea ce înseamnă acest brand? Cum ți-ai descrie echipa?

 

În primul rând, suntem soțul si eu. Apoi ne-am creat o echipă frumoasă pe care ne putem baza în orice moment. Valorile echipei mele sunt în concordanță cu valorile mele. 

 

Cum arată o zi din viața ta? Cum reușești să îmbini rolurile de cofetar, creator de conținut, antreprenor și mamă? 

 

Încep ziua cu o rugăciune, apoi beau o cafea bună.

Pentru mine, cel mai frumos moment al dimineții este când mă întâlnesc cu familia mea în living, iar acea îmbrățișare îmi dă putere pentru a organiza și a îndeplini celelalte taskuri și roluri din viața mea.

Pentru a îmbina toate rolurile acestea, am mare sprijin din partea soțului meu, care întotdeauna a fost lângă mine și împreună cu multă, multă muncă mergem înainte și încercăm să facem totul cât mai bine. 

 

Ce alte planuri de viitor ai pentru businessul Anyta Cooking? 

 

Îmi doresc ca pe viitor brandul Anyta Cooking să fie cunoscut la nivel internațional.

Știm că se poate cu ajutorul Lui Dumnezeu. „Dacă vrei sa ajungi departe, ține-L pe Dumnezeu aproape” – acesta este motto-ul meu.

 

Desertul favorit (de preparat): torturi entremet

Desertul favorit (de savurat): cremeș

O experiență pe care ai recomanda-o oricui: călătoritul în locuri noi

Ce nu trebuie să îi lipsească unui cofetar?   Creativitatea

De unde te inspiri?  Din cursuri, consum mult conținut internațional, cărți.

 

Editor:

2021 TW MARA RUSU