„ Cel mai mult mi-a plăcut că am învățat într-un mod atât de natural noțiuni complexe. Nu schimbați nimic, sunteți preferata mea!”
(Final de semestru, evaluări individuale anonime)
Sigur că pentru orice cadru didactic, ce are ca menire lucrul la catedră și cu tinerii, astfel de aprecieri sunt mai mult decât așteptate și primite cu bucurie. Sigur că iubesc ceea ce fac, fie că e vorba despre tineri, copii sau mame. Ceea ce e, de asemenea, sigur este că nu a fost mereu așa sau, mai bine spus, povestea avea să fie scrisă începând cu cei 23 ani pe care abia îi împlinisem.
A fi cadru didactic părea de departe opțiunea pe care să o resping din start, în orice condiții. În afara faptului că îmi plăcea să lucrez singură, să comunic la minimum și să stau într-un birou, a mă expune în fața a sute de studenți care aveau, paradoxal la vremea aceea, cam aceeați vârstă cu mine, era o perspectivă menită să mă îngrozească.
Au trecut 15 ani, zeci de mii de ore predate, mii de tineri cu care am interacționat din postura de cadru didactic și sute de mii de satisfacții profesionale, așa ca evaluarea de mai sus. Acum sunt în postura de a-mi vedea viața doar la catedră.
Povestea, de fapt, are mai multe învățăminte:
• A te cunoaște mai în amănunt, a ști care îți sunt abilitatile, punctele tari, cele slabe și, mai ales, care sunt pasiunile și valorile tale, este de departe cea mai bună investiție în fericirea ta profesională. Asta facem la școala antreprenorială pentru mame, pentru că nu toate am avut privilegiul sau curajul de a ne descoperi.
• A lua cea mai bună decizie în circumstanțele date la momentul x și a înțelege că în alte circumstanțe decizia ar fi fost alta, este elibertaor și liniștitor. Fie că alegi să scrii efectiv pe hârtie avantajele și dezavantajele unei decizii sau ale alteia, fie că îți imaginezi consecințele – pozitive sau negative – ale adoptării unei decizii sau a alteia, orice ai face, fii împăcată cu decizia ta. A decide acum să părăsești multinaționala și să ai propria afacere, este o astfel de decizie dezbătută îndelung la școala noastră antreprenorială pentru mame, cu argumente.
• Totul este în dinamică și nimic nu are caracter permanent. Fie că vorbim despre carieră, despre profesie, despre abilități, totul constă în mișcare și în schimbare sau ar trebui să fie pentru a te adapta la schimbările pieței forței de muncă. Sunt zeci de meserii care acum 10 ani nu existau în codul CAEn, sute altele care au dispărut. Dacă nu ești cumva vreo milionară în euro, ar fi cazul ca, periodic, să te informezi în legatură cu profesia ta, cu tendințele de pe piată, cu evoluția chiar a companiei în care lucrezi.
Și da, există bucurie și la locul de muncă, dacă ceea ce faci corespunde valorilor tale, abilităților tale, dacă îți place și ți-ai asumat decizia, cu avantajele și dezavantajele sale. Iar eu te încurajez să fii mereu tu însăți, să nu faci compromisuri, pentru că poți fi împlinită profesional și ca angajat, nu doar ca antreprenor. Succes în tot ceea ce faci!
By Dana Lupșa – Editor Contributor The Woman
Dana Lupșa este specialist PR – L.T.D. Public Relations și lector universitar doctor în management. De-a lungul celor 15 ani de carieră, a format peste 3500 studenți și oameni de afaceri, a construit 10 brand-uri de start-up-uri, cel mai important fiind cel al asociației pe care o conduce, Happy Moms. A scris 3 cărți despre management, peste 200 articole pe teme de management și PR, în reviste precum Capital sau Business Women, a fost invitată la peste 100 evenimente pentru a vorbi despre comunicare și PR, a organizat peste 30 evenimente la care au participat 1500 femei, cu invitate precum Andreea Marin sau Gianina Corondan. Ajută afacerile conduse sau demarcate de femei, să construiască un brand credibil și să rămână în sufletul și mintea consumatorilor, transformându-i în fani, prin consultanță online și offline.
Sursă foto: arhivă personală