Practica Mindfulness, prezentă tot mai frecvent în educaţie şi în afaceri

Mindfulness este procesul psihologic, prin care se aduc în atenție experiențele interne și externe, care au loc în prezent. Fiind o noutate pentru România, tehnica Mindfulness-ul ne învaţă cum să câştigăm cotrol asupra minţii şi a emoţiilor, cu ajutorul respirației. Acest proces poate fi dezvoltat prin meditație și alte forme de instruire. Recenta popularitate a Mindfulness, în Occident, este considerată ca fiind inițiată de Jon Kabat-Zinn.

Încă din anii 1970 s-au dezvoltat o serie de terapii bazate pe Mindfulness. Această practică este folosită în psihologie, pentru a atenua o varietate de condiții mentale și fizice – reducerea simptomelor de depresie,  prin reducerea stresului şi a anxietatii, câștigând popularitate în întreaga lume, ca metodă distinctă de manipulare a emoțiilor. Practicile Mindfulness se folosesc, tot mai frecvent, în cadrul instituțiilor de învățământ, apelându-se la meditație pentru relaxarea studenților. De asemenea, sunt utilizate atât pentru studenți, cât și pentru dascăli, cu scopul de a naște şi consolida compasiunea și empatia pentru cei din jur.

Concept: Successful business trend. Happy talented businesswoman

Un beneficiu suplimentar al Mindfulness, în educație, este acela de a reduce anxietatea și stresul la elevi. Aplicarea practicii Mindfulness consolidează obiectivele educației secolului XXI, care includ adaptarea la o lume în rapidă schimbare. În cadrul sistemelor de învățământ, aplicarea practicilor Mindfulness prezintă o îmbunătățire a atenției elevilor, îi ajută să se concentreze, duc la reglare emoțională, creativitate precum și abilități de rezolvare a problemelor.

Mindfulness pare să fi obţinut popularitatea şi în lumea afacerilor. Multe companii de renume, precum Google, Apple, Procter & Gamble, General Mills sau Clinica Mayo, folosesc această practică. Armata SUA oferă coaching-ul Mindfulness, pauze de meditaţie și alte resurse pentru angajații lor. Aceste tehnici au rezultate benefice în rândul angajaților, nivel scăzut de frustrare sau de epuizare, absenteism mai scăzut, precum și un mediu de lucru global îmbunătățit.

Organizațiile juridice și de aplicare a legii arată, de asemenea, un interes pentru Mindfulness. Multe firme de avocatură oferă cursuri specifice, printre care se numără şi Harvard Law School, care organizează ateliere tematice, prin Programul pe negociere.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: borderlinelife.org, national.ca

Surse articol: mindfulness-solution.com, gallery.mailchimp.com