Prințesa Haya, prima femeie din Iordania care a obținut carnetul de conducere

Într-o lume în care femeile au un statut specific, iar poligamia este regula vitală pentru constituirea familiei, prințesa Haya, cea de-a doua soție a șeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului, a depășit limitele rigide ale prototipului prințesei clasice și a adoptat un stil de viață atipic, reprezentând mai mult prototipul femeii de carieră, decât o prințesă arabă supusă unui soț poligam.

Haya este fiica regelui Hussein I al Iordaniei și a Aliei Baha ed din Toukanestea. Avea vârsta de trei ani în momentul în care și-a pierdut mama, ai cărei proiecte caritabile le-a continuat la maturitate, împlicându-se în acțiuni pentru sport, sănătate și eradicare a abuzurilor juvenile și a foametei globale.

Prințesa Haya nu respectă protocolul vieții regale, având un stil de viață neobișnuit pentru lumea arabă, chiar dacă pe 10 aprilie 2004 a acceptat să devină soția șeicului și a plecat din Iordania, țara sa natală, pentru a-și urma soțul. În anul 2005 a fost Ambasador al Bunăvoinței la World Food Programme și la Națiunile Unite, dar și președinte la Sport and Solidarity, o organizație care strânge fonduri de la competițiile sportive pentru a ajuta copiii orfani.

Născuta pe 3 mai 1974, Prințesa Haya este cunoscută pentru performanțele obținute datorită firii sale sportive, reprezentând Iordania la Jocurile Olimpice de la Sydney din anul 2000, la proba de călărie obstacole. A devenit prima femeie care a participat la o astfel de probă, este prima femeie arabă care a participat la o competiție ecvestră panarabă (1992), unde a obținut o medalie de bronz.

Cel mai important record al său este cel pe care l-a obținut când a devenit prima femeie din Iordania care are carnet de conducere pentru vehicule mari și camioane cu remorcă, sfidând în continuare stereotipurile. Prințesa Haya a reprezentat Iordania la Adunarea Generală a FIE și a prezidat grupul din Orientul Mijlociu și Asia de Vest din perioada 1992-1996.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.