Iustina Rangu este arhitect, designer de interior și antreprenor, punând bazele AIR Design, un birou de design și arhitectură de interior.
Iustina a pornit pe drumul antreprenoriatului, dorind să renunțe la programul fix de la jobul anterior. Antreprenoriatul i-a adus o oarecare libertate, dar și multe alte schimbări: de la nesiguranță financiară la responsabilizare, prioritizare și planificare, până la confirmarea profesională de care avea nevoie. A învățat totul treptat și spune că fiecare provocare a mai învățat-o ceva, în calitate de specialist și antreprenor.
Iustina ne-a povestit astăzi despre parcursul ei, de la arhitect junior și până la profesionistul care este astăzi. Ne-a vorbit despre trendurile în materie de design interior, dar și despre aspectele cărora ar trebuie să le acordăm o atenție cât mai mare atunci când punem bazele unui proiect sau redecorăm, ne-a oferit o serie de sfaturi pentru tinerii care își doresc o carieră în domeniu și ne-a vorbit despre comunitatea Mamprenoare și cum a ajutat-o să fie parte din aceasta.
Iustina, știm că ideea unei afaceri a venit pentru tine din dorința de a nu mai avea un program fix, dar antreprenoriatul presupune adesea mult mai multe ore de muncă. Cum a fost pentru tine, în acest caz? Ce ți-a adus nou viața de antreprenoare?
Cu programul fix de la job adesea ne împăcăm greu când vine vorba de o viață de familie, de aceea ideea antreprenoriatului sună bine. Libertatea de a alege clienții și proiectele la care lucrezi vine la pachet cu multă responsabilitate, nesiguranță financiară, un ritm complet diferit de muncă. Nu ai un program fix, iar de multe ori rămâi conectat la problemele profesionale și în timpul liber; este greu să tragi linie între viața de familie și cea profesională.
Antreprenoriatul m-a forțat să prioritizez și să planific. Am învățat să ies din zona de confort, să fac marketing, comunicare cu clienții și colaboratorii, să mă dezvolt ca manager al echipelor colaboratoare și mediator al conflictelor ce apar pe parcurs.
După deschiderea business-ului, pe lângă rolurile de arhitect și designer de interior, în portofoliul tău au intrat atribuții precum: comunicarea cu clienții și colaboratorii, cercetarea pieței, negocierea prețurilor cu furnizorii. Cum ai învățat toate acestea? Care a fost, pentru tine, provocarea cea mai mare?
Pas cu pas. Totul se învață pe parcurs, provocările vin, din fericire, treptat; din fiecare ieși puțin mai „educat” că specialist și antreprenor. Iar micile victorii de pe parcurs iți dau curajul să mergi mai departe. E important să accepți ce nu știi și să fii dispus să înveți de la fiecare persoană cu care intri în contact. Cursurile online, întâlnirile cu producătorii și prezentările de brand, unde ai ocazia să întâlnești specialiști din domeniu, târgurile de profil, toate m-au ajutat să mă dezvolt că profesionist.
Printre provocările majore cu care m-am (mă) confrunt aș menționa: integrarea în piața arhitecturii de interior, unde concurența este acerbă în ultimii ani; stabilirea prețului corect pentru serviciile oferite; identificarea unor echipe pregătite și de încredere pe partea de execuție.
Ești în domeniu încă din anul 2006, când ai început să profesezi ca arhitect junior. Cum s-a schimbat industria de atunci? Dacă ar fi să identifici o serie de repere în cariera ta, care ar fi acelea?
În ultimii 15 ani piața imobiliară s-a dezvoltat foarte mult, implicit și industria arhitecturii. Desi inițial domeniul construit s-a dezvoltat haotic, în special la nivelul locuințelor individuale, punctual au apărut imobile diferite de arhitectura de consum. O arhitectură de calitate își face din ce în ce mai simțită prezența, în special în marile orașe, unde, pe lângă programul de locuire, s-a dezvoltat mult mediului construit specific afacerilor, schimbând experiența urbană.
Un punct de cotitură în acest domeniu a fost perioada pandemică, care a trasat noi tendințe în arhitectura locuirii și a birourilor. Aceasta a fost ca o plonjare în apă rece, oamenii au început să conștientizeze importanta spațiului, a mediului în care trăiești zi de zi.
Am început să lucrez, că student arhitect, în anul IV de facultate, în proiectare de arhitectură. Am învățat mult în primii ani despre ce înseamnă proiectarea din realitate versus proiectele de școală conceptuale, lipsite de constrângerile generate de existența unui beneficiar. Am avut ocazia de a învăța și a mă dezvolta ca arhitect pe o gamă diversă de programe arhitecturale: locuințe individuale și colective, birouri, urbanism și restaurare.
Ceea ce nu am dobândit în anii ca angajat a fost experiență pe partea de implementare și manageriere a proiectelor. Am învățat pe cont propriu, începând cu amenajarea locuinței noastre, ce înseamnă să coordonezi echipe de contractori, să selectezi finisaje, dar și să manageriezi situații de criză când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori. Aici am prins curajul că se poate, iar după doi ani, când cei doi copii au devenit mai puțin dependenți de mine, am pornit că antreprenor în acest domeniu.
După cum chiar tu spuneai, concurența este foarte mare în domeniu. Ce te diferențiază? Cărui segment de public te adresezi?
Diferențierea în piață se reglează automat, prin pregătirea profesională, stilul de lucru, dar și prin ceea ce ofer clientului. Un aspect de importanță maximă, atât în proiectarea de arhitectură, cât și în designul de interior, mi se pare acela de a crea spații integrate, coerente funcțional și vizual, de a crea un mediu construit de o calitate superioară.
Desi principala activitate este cea de design de interior, serviciile AIR Design includ sfera arhitecturii de interior, care permite recompartimentări și refuncționalizări ale spațiilor. Formarea și experiența ca arhitect îmi permit să observ problemele funcționale ale clădirii, deficite majore în construcție și să recomand expertiza unui structurist, dacă este necesar.
Consultanța specialistului la achiziția unei case sau a unui teren, un serviciu asigurat de noi, este subestimată; aceasta poate duce la evitarea multor costuri ulterioare, fie că țin de confort sau bani. O casă care nu beneficiază de însorire suficientă, are probleme de infiltrații sau un apartament în care nu încape mașina de spălat, sunt lucruri dificil de remediat ulterior.
Beneficiarii mei sunt, în mare parte, tineri corporatiști aflați la achiziția primului imobil, familii care își schimbă sau reorganizează locuința după apariția copiilor, când cerințele spațiului sunt în schimbare. Sunt clienți care conștientizează și apreciază plus-valoarea adusă de un specialist, cărora timpul nu le permite să gestioneze un șantier și să facă greșeli costisitoare, generatoare de întârzieri.
„Personal, pun preț pe faptul că lucrez cu oameni, vise și speranțe, nu doar concepte și stiluri.”
E necesar să te primească în viața lor, în universul lor, iar prin intuiție și profesionalism, să îi direcționezi corect.
Menționai într-un alt interviu că, de multe ori, femeile, deși au cariere de succes, nu își găsesc o scuză în a nu fi și mame, soții sau prietene perfecte și că astfel nu au suficient timp pe care să îl acorde unei afaceri. Tu cum ți-ai găsit „scuza”? A afectat aceasta în vreun fel relațiile cu cei din jurul tău?
Nu a fost ușor să îmi găsesc curajul de a face primul pas în direcția actuală. Am testat câteva idei în perioada concediului de creștere a copilului, apoi am decis că ceea ce am învățat până acum, ceea ce știu să fac, rămâne drumul corect.
Deși e foarte greu să găsești timp pentru altă activitate cu doi copii mici lângă tine, am fost conștientă că, pentru a mă simți împlinită, pe lângă rolul de mamă și soție, am nevoie și de confirmarea profesională.
Odată ce am decis să urmez drumul antreprenoriatului, am învățat lucruri foarte importante: să deleg, să cer ajutor în familie și să externalizez responsabilitățile la care nu excelez din cadrul afacerii.
În calitate de arhitect și designer, cât din personalitatea ta se regăsește în proiectul final? Cum găsești echilibrul între viziunea ta și cea a clientului?
Ca profesionist în domeniu, am dezvoltat un stil de lucru, portofoliul fiind cel care direcționează clienții spre mine. Într-o mare măsură rezonez cu oamenii care ajung la AIR Design.
Se întâmplă și să spun „nu” atunci când principiile mele nu corespund cu cerințele clientului și sunt evidente direcții divergente.
Este important că fiecare partea să se simtă ascultată. Specialistul ține cont de particularitățile și nevoile beneficiarului. Din perspectiva opusă, clientul este conștient și deschis spre părerea avizată a arhitectului. Este necesară o cernere a bagajului de dorințe și imagini proiectate ale clientului, spre un concept coagulat, care să ghideze și să formeze o viziune. Atâta timp cât exista deschidere și comunicare între părți, rezultatele nu întârzie să apară.
Care sunt trendurile în ceea ce privește designul de interior, la momentul actual?
Stilurile și trendurile sunt variate și schimbătoare. În ultimii ani, ia amploare tendința de a amenaja armonios și flexibil, durabil, sustenabil, cu materiale naturale, sănătoase, atemporale, iar arhitecții și designerii au ocazia de a susține această direcție. La fel că arhitectura de calitate, o amenajare gândită în perspectivă, cu materiale și piese de calitate, nu se vă demoda în câțiva ani.
În amenajările actuale vom întâlni un mix între stilurile bine-cunoscute, cu prezență constantă în industrie – minimalist, scandinav, industrial, modernist- și idei noi, aduse în prim plan de designeri.
Multifuncționalitatea spațiilor a schimbat abordarea designului. În locuințe de exemplu, a devenit un laitmotiv necesitatea zonei de birou. Adaptabilitatea spațiului se regăsește de la tipul de mobilier utilizat până la iluminatul ambiental, focusat pe crearea unui anumit tip de dispoziție, atmosfera putând fi schimbata cu doar un click.
Principalul „trend” de care ar trebui să ținem cont este acela de a avea confort, funcționalitate și durabilitate într-un spațiu care ne dă o stare de bine, fie că vorbim de birou sau locuințe.
Ce nu trebuie să îi lipsească unui arhitect/designer de interior? Ce sfaturi ai pentru tinerii care își încep acum cariera în domeniu?
O foarte bună pregătire profesională, teoretică și practică, stăpânirea programelor de modelare și vizualizare arhitecturală, învățare continuă. Partea funcțională și tehnică a proiectelor trebuie să fie în echilibru cu componenta estetică. Am menționat și cu alte ocazii, insist pe acest aspect: arhitectura și designul de interior nu se rezumă la armonizarea de culori, texturi și decorațiuni pe o planșă.
Aș adăugă capacitatea de analiză a lumii din jur și a oamenilor ca atribut critic. Dimensiunea umană, simțirile, nevoile individuale, sunt parte integrantă a proiectului de design. Analiza atentă a fiecărui spatiu și proiect va duce la concepte individualizate, la obținerea de confort și utilitate în spațiul proiectat, chiar și cu resurse limitate.
Participarea la evenimentele de profil, stabilirea de contacte cu furnizorii și producătorii nu trebuie să lipsească din agendă. Când ai format un cerc de profesioniști în diverse ramuri ale domeniului este mult mai simplu de implementat un proiect, de rezolvat problemele care apar implicit în evoluția șantierului.
Ce reprezintă pentru tine Comunitatea Mamprenoare? Care sunt beneficiile în a fi parte dintr-o astfel de comunitate?
Apartenența la Mamprenoare a venit în momentul perfect și aș putea spune că m-a ținut pe linia de plutire în perioada pandemiei.
Întâlnirile m-au pus în contact cu alte femei antreprenor, mi-au dezvăluit faptul că ne confruntăm cu probleme asemănătoare și de multe ori am găsit soluții împreună.
Am avut ocazia de a învața/dezvolta abilitați focusate pe mediul de afaceri în cursurile susținute pentru comunitate, am fost „împinsă” să depășesc zona de confort. Mi-am dezvoltat cercul de contacte în mediul de afaceri, am cunoscut specialiști din toate domeniile, la care apelez cu încredere. Nu în ultimul rand, am cunoscut femei extraordinare, puternice, cu care merită să mă înconjor.
Ce ne poți spune despre Iustina, cea de dincolo de planurile 3D și calendarele de lucrări?
Deși jonglez peste zi cu rolul de arhitect, mamă și sotie, încerc să las după-amiaza târzie pentru copii, timpul petrecut cu ei este prețios. De asemenea, weekendurile sunt pentru familie. Facem prăjituri, citim mult împreună, ieșim în parc, jucăm fripta (un remediu sigur pentru a detensiona atmosfera după o zi grea).
Îmi place cafeaua, să dansez, să ies cu ai mei în drumeții, să călătorim cât de mult.
Iubesc natura, sunt fascinată de wildlife.
Savurez clipele rare în care pot să pictez și încerc să nu las ziua să treacă fară lectură.
Îmi mut colțul de lucru prin casă după cum mă pot bucura de razele soarelui.
Unul dintre cele mai dragi proiecte la care ai lucrat: Palatul Culturii din Iași, acolo mi-am descoperit pasiunea pentru restaurare.
Parcursul tău antreprenorial descris în 3 cuvinte: Dezvoltare, asumare, autodepășire.
Stilul de design interior favorit: Nu am un stil favorit. Mă inspiră utilitatea fiecărui lucru din minimalism, lumina și rigurozitatea designului scandinav, natura intrinsecă arhitecturii japoneze.
Cartea de pe noptieră: Ultimul nud – Ellis Avery
Ce nu îți lipsește niciodată din geantă? – Telefon, ruletă, creion.
Credit foto: AIR Design
–
Editor: