QVision – Despre calitatea vieții și viziunea clară în antreprenoriat

„Formarea continuă și perfecționarea sunt esențiale pentru a fi un bun specialist în domeniul tău.” (Dr. Oana Rusu, QVision)

Medicul oftalmolog Oana Rusu și-a descoperit pasiunea pentru medicină încă din copilărie, având ca model un medic care avea o relație extrem de armonioasă cu pacienții săi. Deși era de așteptat să evolueze într-o direcție profesională diferită, dorința sa de a profesa în acest domeniu a rămas neclintită.

QVision -5

După absolvirea Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” și cei 5 ani de specializare la Clinica Oftalmogică din Cluj-Napoca, doamna Rusu a devenit medic oftalmolog, unul cu viziune, țeluri înalte și cu o predilecție spre mediul de afaceri.

Mai multe despre drumul său de la dorință la idealul unui business în domeniul medical ne va spune chiar Dr. Oana Rusu, dezvăluindu-ne cum a luat naștere Clinica oftalmologică QVision. În interviul acordat Revistei The Woman, ne vorbește cu drag despre meseria sa și despre ce înseamnă cu adevărat calitatea vieții, când vine vorba despre pacienții săi.

QVision 4

Ce presupune să fii un medic bun astăzi?

Un medic bun trebuie să aibă simț clinic. Câteodată îți dai seama ce are pacientul, încă de la intrarea în cabinet, dar acest lucru vine odată cu experiența. Deși în oftalmologie aparatura performantă este esențială, cea mai importantă este relația cu pacienții, trebuie în primul rând să iubești oamenii și să îi tratezi cu grijă și respect, având mereu ca bază jurământul lui Hipocrat: „Niciodată să nu faci rău!”.

Care a fost viziunea dumneavoastră când v-ați propus să deschideți Clinica de Oftalmologie QVision?

Mi-am dorit, în primul rând, să ofer servicii de calitate, să aduc medicina occidentala în Transilvania. Încă din timpul rezidențiatului merg la multe congrese internaționale, chiar dacă acum timpul meu este mult mai limitat. Formarea continuă și perfecționarea sunt esențiale pentru a fi un bun specialist în domeniul tău. Participarea la aceste congrese îmi oferă ocazia de a fi cu un pas înainte, asimilând cunoștințe despre tehnologia și tratamentele de ultimă oră.

QVision 6

Am deschis clinica din dorința de a aduce servicii de calitate. Clinica dispune de o sală de operații dotată cu cea mai performantă aparatură, un cabinet de consultații și optică medicală. Pentru că eu, în calitate de medic oftalmolog, nu aveam cunoștințele și experiența necesare pentru a deschide un business, a fost nevoie de multă documentare, așa că am început să mă informez, să vorbesc cu furnizorii și să creez condițiile propice dezvoltării unui business cu un scop bine definit – acela de a asigura servicii de calitate și profesionalism la cele mai înalte standarde.

Ați avut un ajutor în momentul în care ați deschis clinica?

Mie îmi place să fiu autodidact și să mă informez foarte mult înainte de a-mi propune să realizez ceva. M-am interesat cu privire la aparatura necesară, iar avantajul a fost faptul că eu cunoșteam procesul medical. Am avut sprijinul soțului meu, în special, legat de componenta financiară, pentru că deschiderea unei clinici presupune achiziționarea aparaturii de specialitate, care este extrem de costisitoare.

QVision 1

Ulterior, am început să să promovez acest concept. Numele QVision vine de la „calitate”, în acest caz „calitatea vederii”, căci asta ne dorim să acordăm fiecărui pacient care intră pe ușa noastră. Ne dorim să acoperim întreaga patologie, prin oferirea celui mai bun și mai actual tratament. De exemplu, tehnologia folosită în operația de cataractă, aici în clinică, este aceeași ca în SUA și Viena, pentru că avem aceeași aparatură. Se tinde spre intervenții minim invazive, pentru ca pacientul să se recupereze foarte repede și pentru a-și relua activitatea de zi cu zi.

Ce iubiți cel mai mult la domeniul dumneavoastră de activitate? 

Cea mai mare satisfacție a mea este reprezentată de rezultatul operațiilor, în momentul în care pacienții conștientizează diferența. Un exemplu este rezultatul operației de cataractă. Situația pacienților cu cataractă este una dificilă, deoarece statul român nu acoperă toate costurile operației.

QVision 8

Din cauza factorului economic, pacienții amână mult timp intervenția chirurgicală, ajungând în situația în care devin nevăzători. Cataracta este o afecțiune care necesită operație din timp, astfel complicațiile fiind reduse. Rezultatele unei operații reușite se văd repede. După o săptămână, când vin la consult, pacienții vin mult mai îngrijiți și mult mai atenți la detalii, iar după o lună și jumătate par mai întineriți cu 10 ani. Acesta este un feedback care nu se poate compara cu nicio altă recompensă.

Dispuneți de aparatură performantă, echipamente speciale pentru copii. Ce ar trebui să știe părinții copiilor cu afecțiuni oculare?

Da, iar de curând am înființat un departament de oftalmo-pediatrie. Există niște boli la copii, de care părinții nu știu. De fiecare dată când am ocazia, îi fac pe părinți să conștientizeze cât este de important consultul oftalmologic la copii. După părerea mea, acest lucru ar trebui să intre în programul de screening al nou-născutului. Ochiul este un organ foarte complex și, chiar dacă este mic, are toate patologiile.

QVision 3

La copii se pot dezvolta anumite afecțiuni congenitale, cum ar fi cataracta sau glaucomul congenital, pe care noi nu îl vedem, pentru că e în interiorul ochiului. Pentru ca aceste problemele să nu fie depistate prea târziu, sunt necesare mai multe controale. Primul control se face la vârsta de 7 luni, în cazul în care copilul se naște la termen. În cazul unei nașteri premature, se impune ca acest consult oftalmologic să se facă imediat după naștere, deoarece se poate dezvolta acea retinopatie a prematurității. Trebuie să urmărim și să observăm dezvoltarea ochiului copilului, pentru a depista din timp problemele ce pot să apară pe parcurs: strabismul, glaucomul congenital, cataracta congenitală și malformațiile congenitale.

Majoritatea problemelor oftalmologice se pot rezolva până la 7 ani, dar după această vârstă, din păcate, nu se mai poate face nimic, pentru că toate procesele din creier s-au definitivat. Astfel, copilul trebuie să beneficieze până la 7 ani de trei consultații: primul la 7 luni, al doilea la în jurul vârstei de 2ani și jumătate, când se măsoară vederea și dioptriile, iar al treilea la vârsta de 6 ani, când se realizează un consult complet.

QVision 2

Copiii necesită o atenție specială și multă răbdare, de aceea în echipa noastră există un medic oftalmolog specializat în tratarea micilor pacienți, dar și aparatură adaptată nevoilor copiilor, cu scopul de a realiza mai ușor consultul și de a crea întregul proces pe baza jocului. Cu acest scop, de curând, am achizitionat un aparat special, Plus Optix, al cărui avantaj constă în faptul că dioptria se poate măsura de la 1 metru distanță, iar copiii se simt mai relaxați și colaborează mult mai ușor.

Care sunt sfaturile de care ar trebui să țină cont persoanele ocupate, care își petrec foarte mult timp în fața calculatorului? Cum ar putea să se protejeze?

Mitul conform căruia calculatorul ar contribui la diminuarea vederii este unul fals. Este necesar însă să avem în vedere mai multe situații de care trebuie să ținem cont:

QVision 7

Pauze dese (10 minute la fiecare oră) –  timpul îndelungat petrecut în fața calculatorului duce la suprasolicitarea ochiului. Pentru că ochiul se relaxează cel mai bine în întuneric, ideal ar fi ca firmele, companiile să investească în camere obscure, perfect întunecate, pentru angajații a căror activitate presupune petrecerea timpului îndelungat în fața computerului.

Utilizarea lacrimilor artificiale – studiile arată că petrecerea timpului îndelungat în fața monitorului duce la sindromul ochiului uscat, clipind de 4 ori mai puțin decât în mod normal. Folosirea lacrimilor artificiale contribuie la reglarea acestui proces.

Folosirea ochelarilor cu protecție pentru calculator – acești ochelari relaxează ochii, contracarând lumina albastră a monitoarelor, pe care noi nu o conștientizăm, devenind mult mai odihnitoare pentru ochi.

Cover QVision

Dacă ați putea să vă caracterizați, în doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?

MUNCĂ, AMBIȚIE, DORINȚA de a descoperi lucruri noi. Aș mai vrea să punctez, în concluzie,  faptul că  tot ceea ce am obținut s-a realizat doar cu muncă asiduă.

Articol preluat din ediția a III-a a Revistei The Woman, Martie 2018.

01. CoverStory - Coperta proba

 By Diana Arieșan & Bianca Rotbășan

Surse foto: Arhivă personală Dr. Oana Rusu, q-vision.ro