„Referitor la mâncare este necesar să înveți cum să faci noile acțiuni într-un mod conștient” | Patricia Rusu, nutriționist și mind-body coach

Astăzi vom vorbi despre legătura dintre stres și digestie și starea de relaxare (rest and digest).

În corpul nostru starea de relaxare ar trebui să fie majoritară, iar starea de stres minoritară.

Pe modul de funcționare, de relaxare se întâmplă VIAȚA: trăiești, ești social, iubești, timpul pentru familie, mănânci, te plimbi, reproducerea. În această stare se întâmplă procesele vieții: regenerarea, vindecarea, imunitatea, digestia și procesele mentale care au legătură cu starea de întreținere și dezvoltare a vieții: imaginația, liniștirea, dezvoltarea personală, meditația. Aceste funcții sunt active în starea de relaxare (rest and digest).

Explicația este următoarea: NU avem sânge pentru tot corpul, astfel funcțiile, procesele, organele sunt hrănite cu oxigen și combustibil în funcție de prioritate. PE STAREA DE RELAXARE, cea normală de funcționare, CORPUL SE OCUPĂ DE VIAȚĂ, DE MENȚINEREA ÎN VIAȚĂ A ORGANISMULUI (să dea afara ce e de dat afara, să vindece, să regenereze țesuturi, să ne dea o stare creativă mentală, funcția reproducătoare e, la fel, potențată pe stare de relaxare, imunitatea e funcțională tot pe starea de relaxare).

A ne educa capacitatea de relaxare este foarte important, pentru a ne menține în viață deoarece corpul nostru e ghidat de instinctul de supraviețuire.

Există și un neajuns al acestei stări de relaxare: lucrurile stagnează = lipsa evoluției, nu se schimbă nimic, creierul oricum lucrează în acest sens, înspre a te menține în starea de familiar. 

Pentru om, ca pentru orice în natură, stagnarea, doar relaxarea reprezintă moarte, pentru că pierdem calitatea de adaptabilitate, care ne permite CREȘTEREA. De aceea e important și procesul de stres, conceptul de Yin și Yang.

 STRESUL

 

Partea sa bună e că stresul încurajează evoluția, te încurajează să treci la alt nivel.De exemplu, prin faptul că tu creezi stres pe musculatură, în timp ce faci sport, corpul se ADAPTEAZĂ, se creează această cerere și corpul construiește musculatură pe baza aportului de proteină pe care îl aducem prin alimentație.

Problema la oameni este însă faptul că stresul fizic și mental a depășit orice valori de normalitate, schimbându-se chimia la nivelul corpului.

Un stres BUN este STRESUL SCHIMBĂRII care duce la creștere, dar e nevoie să înțelegem că nu are cum să fie un element plăcut. De exemplu, schimbările alimentare, atunci când trec de la omletă cu pâine și brânză la fructe la micul dejun.

SCOPUL CREIERULUI ESTE SĂ NE PROTEJEZE, NU SĂ NE FACĂ FERICIȚI, nu îl interesează că tu vrei să arăți bine, PE CREIER ÎL INTERESEAZĂ SIGURANȚA NOASTRĂ, și asta se află acolo unde se află obiceiurile noastre cunoscute, iar în viață aduni o grămadă de obiceiuri, fix din acest motiv, pentru a te putea menține viu, iar 95% din obiceiurilor noastre acționează conform subconștientului, nu conform conștientului.

Deci noi acționăm din partea conștientă a creierului doar când suntem ancorați în momentul prezent și alegem conștient și suntem conștienți de ce vrem să facem. Dar când am pierdut priza pe prezent, am intrat în subconștient, care funcționează pe baza de obiceiuri. Creierul așa funcționează, te aduce mereu în familiar și te va duce mereu în acest teren.

Și așa se întâmplă și cu mâncarea: oricând ieșim din terenul pe care îl cunoaștem, în care supraviețuirea, din punctul de vedere al creierului tău reptilian, e asigurată, când treci într-o altă zonă, vrei să faci altceva, tu schimbi mediul. Ideea este că până se creează noi obișnuințe și te afli în această zonă de tranziție, e firesc ca schimbarea să ți se pară neplăcută.

Aici intervine, cel puțin la mâncare, necesitatea de a învăța cum să faci noile acțiuni în MOD CONȘTIENT și apoi să REPEȚI de suficiente ori până când subconștientul asimilează acel obicei și creierul tău reptilian consideră ca teren sigur, ceva ce nu mai atentează la supraviețuirea ta.

De abia atunci nu vei mai considera neplăcut sau ca disconfort acel nou obicei. Astfel, ceea ce înainte îți producea disconfort și stres (dar stres pozitiv, în aceste cazuri, pentru că induce creșterea) nu va mai fi în zona de stres, va trece în zona de relaxare.

ÎNSĂ, în ziua de azi, stresul e la un nivel mult prea înalt, și de aceea ajunge să fie DISTRUCTIV, dacă nu știm cum să ajutăm.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Patriciei Rusu : https://www.patriciarusu.ro/ 

Despre Patricia Rusu:

Patricia

„Sunt nutriționist format în medicină complementară si mind-body coach. Creez programe de coaching integrat pentru cei care s-au săturat de diete și planuri alimentare și sunt gata să preia controlul asupra greutății lor, asupra sănătății lor, să obțină un stil de viață sănătos care să și dureze.
 
Pe lângă informațiile vizavi de știința corpului tău și modul corect de funcționare a corpului când vine vorba de slăbit (ceea ce cere curățare și regenerare celulară), împreună cu ai mei clienți, lucrăm la reconectarea cu interiorul, cu sinele, la abilitățile clientului de a reacționa în mod intuitiv la nevoile corpului său, la abilitățile de autoîngrijire și autocunoaștere în ceea ce privește zona de alimentație, la partea de eliminare a blocajelor și a autosabotării.
Combinând ultimele practici din neuroștiință cu principiile antice și spirituale ale zonei de mindfulness, ajut oamenii să remodeleze și să reprogrameze, literlamente, vechile obiceiuri și percepții vizavi de mâncare, astfel încât alegerile alimentare sănătoase vor începe să fie simțite ca fiind naturale, automatizate și chiar ușoare!
 
În momentele în care marea majoritate a nutriționiștilor îți vor spune ce să mănânci și ce să nu mănânci (facem și asta, dar înveți să te aliemntezi inteligent, intuitiv, nu după cum spun „parametrii”), abordarea mea e despre cum să te duci mai adânc și să înveți cum să remodelezi și să reprogramezi modul în care creierul tău gândește de fapt în jurul mâncării.”