Femeile din România sunt norocoase. Putem spune acest lucru fără nicio reținere atunci când vine vorba despre lungimea concediului maternal în țara noastră.
După naștere, timp de doi ani de zile poți fi acolo pentru copilul tău, poți fi martoră la primele zâmbete, primele cuvinte, primii pași. Spuneam că ne putem considera norocoase, pentru că, în alte state europene, femeile au dreptul chiar și la doar trei luni de concediu maternal, după care revin la locul de muncă.
Suntem privilegiate din acest punct de vedere, însă, dintr-un alt punct de vedere, pauza de doi ani ne poate afecta încrederea în noi, din punct de vedere profesional, atunci când vine vorba despre revenirea la job.
Nu este, cu siguranță, un moment ușor din nicio perspectivă: îți este greu să nu știi ce face copilul tău 24/24, dar, pe de altă parte, nu este confortabil pentru o vreme să fii în birou.
În cei doi ani de zile se pot schimba multe lucruri în echipa ta, pot veni și pleca oameni, se poate schimba managerul sau poate strategia pe care ați urmat-o până în momentul în care ai plecat în concediu. Este normal să îți vină în minte milioane de astfel de întrebări, însă nu trebuie să te temi de acest moment.
Mai mult, ai putea face câteva lucruri încă din perioada de concediu care te vor ajuta în momentul revenirii.
În primul rând, încă de la intrarea în concediu,trebuie să accepți perioada ca o pauza profesională și, de ce nu, ca un motiv perfect să îți regândești lucrurile. Poate vei realiza ca îți dorești, de fapt, să devii antreprenor sau pur și simplu să te îndrepți înspre un alt domeniu de activitate.
Maternitatea îți poate schimba radical modul de a vedea lucrurile. Poate vrei să construiești un business care să îți permită să muncești de acasă unde ești aproape de bebelușul tău.
Chiar dacă pare dificil, poate te poți apuca de cursuri online care te vor ajuta să îți dezvolți noi abilități. Orice este posibil!
Dacă ești convinsă că vrei să te întorci la vechiul tău loc de muncă, îți poți pregăti revenirea.
Întâlnește-te cu colegele tale, discută cu ele pentru a înțelege contextul în care este acum compania.
În plus, dacă firma la care lucrezi organizează diverse conferințe, încearcă să începi să participi la ele cu câteva luni înainte să mergi înapoi la muncă.
Indiferent de domeniul de activitate, noutățile continuă să apară. Așa că, atunci când ai cât de puțin timp liber, citește publicațiile de specialitate, urmărește filmulețe pe Youtube sau webinari. Sunt o sursă foarte bună care te țin la curent cu noile tendințe. Nu trebuie să ajungi la birou pentru a face asta.
Nu uitați să discutați cu angajatorii despre posibilitatea unui program flexibil. Poate unii vor fi de acord să munciți 6 ore pe zi sau alții chiar cu munca de acasă. Cine știe? Lucrurile se schimbă și la noi.
Așadar, pregătiți-vă CV-ul și reintrați cu curaj pe piața locurilor de muncă!
By Bianca Suciu Sharma, fondatoarea blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro
Bianca este un jurnalist cu aproape nouă ani experiență în televiziunea de știri. A făcut parte din echipa Realitatea TV și, ulterior, din echipa Digi24. După acești ani în care a fost reporter, corespondent, realizator de emisiuni și, pentru o scurtă perioadă, prezentator de știri, Bianca a decis să se îndrepte înspre online unde a pus bazele blogului despre joburi www.allaboutjobs.ro În plus, Bianca a început să își construiască o carieră în domeniul marketing în cadrul unei companii multinaționale.
Sursa foto: Pixabay