Rochiile de ocazie – Cum le integrăm în ambianța nunții?

Dacă în articolele precedente am scris despre mireasă, deoarece, nu-i așa, nunta se învârte în jurul ei în mod deosebit, acum m-am gândit să scriu și despre ținutele invitaților la nuntă, dar, mai ales, despre ale celor mai importante figuri: socrii, nașii, domnișoarele de onoare, surorile/verișoarele…. și, nu în ultimul rând, prietenele miresei.

The Woman Magazine_Demetra 3

Vestimentația soacrelor

Am să încep cu mama miresei, respectiv mama mirelui, „stâlpii” celor doi miri.  Acestea trebuie să fie într-o continuă activitate în timpul evenimentului deoarece facilitează „din umbră” toate lucrurile care țin de organizare, de primirea rudelor apropiate, dar și îndepărtate, de prezentarea mireasei sau mirelui în fața invitațiilor pe care nu-i cunosc în mod personal.

The Woman Magazine_Demetra5

De asemenea, mămicile de obicei se ocupă de aranjarea platourilor, de menținerea ordinii, de servitul invitațiilor și de intrarea fotografilor, videogarfilor, căntareților, rudelor, vecinilor curioși etc.

Așadar, încercând să constientizăm rolul mamelor, realizăm că ar trebui abordată o ținută foarte lejeră, însă nu trebuie să uitam că statutul de soacră mare, respectiv soacră mica, este un rol de rang „mare”, așadar ținuta ideala ar trebui caracterizată ca fiind una comodă, dar extrem de elegantă.

The Woman Magazine_Demetra2

Soacra mare, dar și cea mică, în primul rând, trebuie să poarte rochii lungi, deoarece le oferă un plus de eleganță, însă, dacă este în cauză o vârstă un pic mai înaintată, se acceptă și o rochie trecută de linia genunchilor spre mijlocul gambelor. Culoarea rochiei poate fi, în prealabil, ușor de ales, deoarece nu sunt foarte multe culori de evitat în afară de negru, roșu sau maro. Orice altă culoare este potrivită pentru a reprezenta cu demnitate mireasa și mirele.

De obicei, din experiența de peste 7 ani, știm că majoritatea viitoarelor soacre aleg ținute vaporoase, cu mânecă, în următoarele nuanțe: verde, bleumarin, vișiniu, roz, din materiale fluide, iar unele dintre ele își aleg o ținută lungă –elegantă până la sală, iar, după aceea, se schimbă în ceva mai lejer, de lungime midi. De asemenea, sunt soacre care aleg pentru momentul de întâmpinare acasă și stare civilă o ținută lejeră, la biserică o ținută elegantă și lungă, iar la sală, după începerea primei părți a petrecerii, se schimbă în ceva scurt și comod, dar, bineînțeles, aici variază în funcție de persoană și amploarea nunții.

Rochia nașei

Nașii sunt părinții spirituali și exemplele viitorilor miri, au rolul de a-i călăuzi, de a le fi alături și de a-i îndruma, de a le da exemplu bun și corect în viața de cuplu.

Nașele sunt, de asemenea, personaje foarte importante la nuntă. Ele au rolul de a ușura munca soacrelor, de a face mirii să se simtă bine. Nașii sunt acolo pentru a-i feri de orice pe viitorii miri, atât în ziua nunții, cât și în viața  pe care urmează să o aibă împreună.

The Woman Magazine_Demetra1

Nașa trebuie să sclipească de eleganță la fel ca mireasa, ea trebuie să fie o reflexie a miresei, așadar ținuta este lungă obligatoriu (asta în cazul în care rochia miresei nu este una scurtă). De asemenea, culorile de evitat ca nașă sunt: alb sau derivate (ivory, argintiu, rose, bej, crem etc), roșu, negru , maro .

Albul, purtat doar de mireasă

De ce se evită albul? Multă lume întreabă acest lucru. Din respect pentru mireasă! Respectiv, dacă stai la masă cu mireasa și ambele persoane sunt îmbrăcate în alb, poate o persoană care nu o cunoaște bine pe mireasă, ar merge, din greșeală, la nașă să o felicite.

The Woman Magazine_Demetra4

Din păcate, am luat parte la nunți, cu ani în urmă, unde mireasa purta o rochie simplă, dreaptă, roz pal, iar nașa, o rochie din tule cu multe straturi în A-line pe o nunață de crem. Cum credeți că s-a simtit mireasa? Deloc bine! Chiar și eu mă întrebam care e mireasa până la urmă, mai ales ca ea lipsea de la masă, iar nașa a ridicat paharul când am intrat noi. Iar pe lângă acest lucru, eu îl cunoșteam doar pe mire… nu mult a fost până să felicit persoana nepotrivită, însă noroc cu mama mirelui, care m-a condus la mireasă.

Așadar comunicați între voi, dragi mirese și nașe, și sfătuiți-vă în materie de ținute, dar, mai ales, culori și stiluri.

Ținute neutre pentru sora miresei/mirelui

Surorile este de recomandat să aibă ținute neutre, dar, totodată, elegante. Aici ar fi de evitat culoarea roșie, care e prea stridentă în comparație cu nuanța rochiei de mireasă.

Surorile sunt și ele ajutorul mirilor, de aceea vor petrece mare parte din nuntă pe lângă ei, așadar și ele trebuie să fie elegante, dar nu atât de tare încât să eclipseze mireasa. De aceea, și ele ar trebui să evite albul sau alte culori deschise sau pale.

The-Woman-Magazine-Demetra-Boutique-6

Domnișoare de onoare, ținute asemănătoare

Cât despre cromatica domnișoarelor de onoare, aș vrea să spun doar atât: e de preferat să aibă toate ACEEAȘI culoare la rochii, aceeași textura, iar, în masura în care permite silueta, cam același stil de rochie. Domișoarele de onoare sunt „îngerii păzitori” ai miresei, ele trebuie să o răsfețe: să îi ducă trena, să îi țină florile, să aibă mereu grijă că rochia îi stă perfect, să se îngrijească să îi împrospăteze machiajul. Ele trebuie să fie pe fază ca niște consiliere personale ale miresei.

The Woman Magazine-demetra-domnisoara-de-onoare

Cu siguranță ați văzut poze pe rețelele de socializare cu „gașca” de domișoare de onoare îmbrăcate la fel. Ei bine, nu e atât de greu:  găsești un atelier de croitorie, poate cel la care îți și ajustezi rochia de mireasă. Zici că ai „n” domnișoare de onoare și să îți facă o ofertă de preț, iar tu, ca mireasă, cu siguranță vei obține un preț mult mai bun pentru un numar așa mare de rochii decât fiecare individual.

Aceasta este o cheltuială pe care ar fi bine tu ca mireasă să o suporți, de dragul pozelor pe care va urma să le ai și să le arăți, în timp, copiilor și nepoților. Bineînțeles, alegeți un stil simplu, care să avantajeze în general cam orice tip de statură și siluetă, iar fiecare domnișoară de onoare își mai poate accesoriza rochia după preferințe și personalitate.

Dacă vreți să va faceți o idee asupra costurilor, vă dau un exemplu al unei mirese care a făcut ținutele celor 6 domnișoare de onoare la noi , un croi ușor evazat din talie, cu buzunare, corsetul la unele cu mâneci, altele cu bretele ușor lăsate pe umeri, cu materialul nostru și manopera, s-a ajuns la aproximativ 700 lei/buc. Așadar, cred că e o sumă pe care merită să o investiți.

Sunt invitată la o nuntă. Ce rochie aleg?

În ceea ce privește celelate invitate, ele trebuie să fie atente la tipul de eveniment pentru care își caută ținta: nuntă de noapte sau de zi. Dacă este de noapte, se recomandă o rochie lungă cu accente elegante – strălucitoare, iar dacă e de zi, poate fi scurtă sau lungă, dar pe tonalități mate sau nu foarte lucioase.

The Woman Magazine_Demetra3

De asemenea, dacă sunt nunți tematice, iar acest lucru este adânc impregnat în organizarea de ansamblu a nunții, ar fi bine să țineți cont și să aveți măcar un element care face îmbinarea cu tematica. De exemplu, dacă este o nunta cu tematica folclorică, puteți asorta un brâu popular la o ținută simplă sau o pereche de cercei cu floarea soarelui sau orice accente care ar duce cu gândul la folclor etc.

By Raluca Breban, Demetra Boutique

Sursă foto: Demetra Boutique