Rolul femeii în antreprenoriat și nu numai cu Ramona Vinca

Ramona Moncea Vinca, jurnalist la bază, om de marketing, soție și mamă full time face parte din categoria antreprenorilor care întâi au înființat o afacere și doar apoi au învațat să o administreze. Astfel de 10 ani, Ramona este antreprenoare de succes, dar nu trece o zi fără să investească în educația sa. Valorile după care se ghidează sunt simple și extrem de valoroase „livrăm marfa așa cum am vrea să o primim noi de la un furnizor, zâmbim des, lucrăm în echipă, pentru că 8 până la 24 de ochi sunt mai buni decât 4.”

Ce presupune specificul activităților zilnice ale unei femei antreprenor?

Cred că indiferent că suntem femei antreprenor sau nu, ne identificăm în multe roluri. Evident ne dorim să facem cât mai multe lucruri și cum lipsa timpului e o adevărată provocare, încerc să fiu cât mai organizată, iar rutina mea presupune „to do list-ul” zilnic (să știu pe ce trebuie să-mi focalizez atenția în ziua în curs), o oră de citit (dimineața sau seara), două ore de joacă cu băiețelul meu, minim trei îmbrățișări. Deasemenea este importantă pentru mine și activitatea de networking, cu oameni noi sau prieteni dragi, pe scurt vreau să mă implic 100% în toate activitățile de peste zi!

Care sunt provocările cele mai mari ca business woman?

Consider că fiecare zi este o nouă provocare pentru oricare dintre noi, dar important e să alegem să privim partea plină a paharului. Mereu încerc să privesc din perspectiva aceasta însă cele mai mari provocări mi se par cele în care nu reușesc să rezonez cu oamenii de lângă mine și cu cei cu care colaborez. Sunt convinsă de faptul că avem soluții și dacă există comunicare eficientă toate celălalte se pot rezolva mult mai ușor. Recomand tuturor acest exercițiu de schimbare a tiparului de gândire pornind de la învățare și comunicare activă, conștientă. Se poate accesa citind, ascultând un audiobook, vorbind cu oamenii din jur sau participând la evenimente. Diferența se vede în timp, în atitudine și consistența gândurilor.

2

Ce crezi că îi lipsește antreprenoriatului feminin din România?

Nu sunt o feministă, dar știu că noi, femeile, putem face orice ne propunem cu motivația potrivită. Problema e că nu toate găsim curajul de a deveni independente și cred că asta îi lipsește antreprenoriatului feminin din România. E nevoie de mai mult curaj, deoarece sunt multe femei care au idei inovative și sunt convinsă că toate suntem destul de puternice să putem face antreprenoriat, fară a fi nevoie să ne neglijăm familia sau viața personală.

Ce antreprenori feminini te inspiră cel mai mult?

Mă alimentează oamenii cu energie pozitivă, proactivi, cu dorința de a progresa continuu și lucrez cu mine și echipa mea zilnic (care numără în total 60 de colegi), pentru o versiune a noastră și a companiei cât mai aproape de superlativ, iar ca antreprenor feminin o admir pe Camelia Șucu pentru că a avut curajul sa se reinventeze iar și iar și pune mereu în valoare o versiune tot mai bună a ei și nu în ultimul rând pe Gabriela Vinca, sora și asociata mea, o excelentă organizatoare, jumătatea mea mai bună, care m-a inspirat și mă inspiră prin tot ce face.