S-a tras cortina pentru Stela Popescu. 59 de ani de carieră, spre bucuria publicului

Stela Popescu a trecut în neființă la vârsta de 81 de ani. Vor rămâne însă pentru totdeauna piesele de teatru și filmele care au consacrat-o în cei 59 de ani de carieră. Născută într-o familie de învățători care, potrivit ei în nenumăratele interviuri, au susținut-o tot timpul, pleacă în 1953 la facultate, iar dintr-o selecție, ajunge să fie repartizată la Facultatea de Limbă Rusă ,,Maxim Gorki”. A renunțat la ea după un an pentru pasiunea pentru teatru și intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

stela_popescu-2

De-a lungul carierei, Stela a ajuns la inima publicului ei prin o mulțime de producții: a jucat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase (,,Boema bucuria mea”, ,,Te-aștept diseară la Lipscani”), Teatrul de Comedie (,,Plicul”, ,,Steaua fără nume”), Opera Comică pentru Copii (,,Piatra din casă”, ,,Chirița), Teatrul Radiofonic (,,Gaițele”, ,,Sânziana și Pepelea”, ,,Coana Chirița cântăreață”), dar și în mai multe filme (între care ,,Nea Mărin miliardar”, ,,Pe malul stâng al Dunării albastre”, ,,A doua cădere a Constantinopolului”) și seriale de televiziune.

4479

Va rămâne cunoscută și pentru rolurile jucate împreună cu Alexandru Arșinel, cei doi fiind văzuți atât de lumea artei teatrale și cinematografice, cât și de public, ca etalonul umorului de calitate.

Unul dintre cele mai cunoscute roluri recente ale Stelei Popescu, care a ajuns să fie viralizat pe rețelele de socializare, a fost monologul despre educație pe care l-a interpretat în serialul Las Fierbinți. Punându-se în pielea unei directoare de școală din mediul rural, monologul care prezenta o situație ad literam a sistemului educațional din țara noastră, spunea așa: ,,Toţi profesorii pleacă la Bucureşti, nimeni nu mai vrea să predea aici. Am scris la minister, am fost la inspectorate, nu sunt soluţii. De parcă aici n-ar fi copii de valoare. Nicăieri în Europa nu mai există aşa ceva: să încălzeşti clasele cu lemne. Lucrurile din ţara asta au luat-o pe un drum greşit.”

11663_81060700

A primit mai multe premii și distincții de la înalți oficiali, de la Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, oferit în 2004 de președintele în funcție de atunci Ion Iliescu, Decorația Regală ,,Nihil Sine Deo”, decorație oferită de regale Mihai I al României, Ordinul Național ,,Steaua României” oferit de președintele în exercițiu Klaus Iohannis ,,pentru dragostea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”, la decorația oferită de Nicolae Timofti, fostul președinte al Republicii Moldova, titlul onorific de ,,Artist al poporului”.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursă foto: www.image.stirileprotv.ro, www.specialarad.ro, www.revistatango.ro, www.romaniatv.net