Să ne „cultivăm” creativitatea!

„Dacă te gândești la Univers ca la o vastă mare electrică în care ești scufundat și din care ești alcătuit, a te deschide către propria ta creativitate te schimbă din ceva ce saltă la întâmplare pe valurile mării într-o parte a acelui ecosistem ce funcționează mai amplu, mai conștient, mai cooperativ.”

Așa își începe Julia Cameron primul capitol din cartea, tare dragă mie, „Cum să eliberezi artistul din tine. Calea artistului către o creativitate superioară”.

Universul mi-a scos în cale această scriere. Ori de câte ori ajung într-un oraș nou, îmi place să caut și să cunosc cel puțin o librărie. Acum vreo 2 ani, aflându-mă la Timișoara, am ajuns (la recomandarea unei prietene) în librăria „La două bufnițe”, un loc cald, primitor, special. Căutăm, pe atunci, cartea lui Erich Fromm „Arta de a iubi”, pe care mi-am și luat-o de acolo. La un raft distanța de Erich Fromm, ascuns printre alte cărți, stătea acest volum. Nu știam cine este Julia Cameron, am fost atrasă de titlu și câteva pagini răsfoite pe loc, la un ceai.

nicole-honeywill-704526-unsplash

Am continuat „explorarea” cărții, acasă, la București și, de atunci, recomand acest ghid al creativității tuturor prietenilor aflați în etapa de „life re-design”.

Și, pentru că ne apropiem de perioada Sărbătorilor de iarnă, m-am gândit că aceste rânduri v-ar putea inspira pentru a vă dărui un cadou inedit (despre care puteți afla mai multe citind cartea): paginile de dimineață.

Paginile de dimineață sunt „trei pagini scrise de mână, în ritmul strict al fluxului conștiinței … Sunt menite să fie, pur și simplu, actul mișcării mâinii peste pagină și așternerea pe hârtie a indiferent ce îți vine în minte. Nimănui nu-i este permis să citească paginile de dimineață cu excepția ta. Și nici tu însuți nu ar trebui să le citești în primele opt săptămâni.” Julia recomandă să practicăm acest exercițiu, zilnic, cel puțin 12 săptămâni.

Paginile de dimineață te vor învăța să încetezi să judeci și să te lași liber să scrii, despre orice, chiar să repeți aceeași frază până umpli cele trei pagini. Aceste pagini „hrănesc” creierul nostru artistic și pot fi privite ca un exercițiu de meditație matinală. ”În paginile de dimineață, declarăm ce ne place, ce nu ne place, ce dorim, ce sperăm, ce regretăm și ce punem la cale.”

Brene Brown afirmă în „Rising strong”: „modalitatea cea mai eficientă de a muta informația din minte către inima noastră, este prin intermediul scrisului.”

Personal, scrisul de mână mă ajută în conectarea cu un „mine jucăuș” și „ascuțirea” creativității de care am nevoie pe noul meu drum, cel al însoțirii oamenilor, mici și mari, în călătoria spre o creștere armonioasă, prin training și nu numai.

M-aș bucura ca aceste rânduri să fie un îndemn pentru voi și…chiar mai repede de vacanța de Sărbători, să începeți să scrieți paginile de dimineață!

Julia Cameron Video

sursă foto: unsplash.com

by Gabriela Blaga

gabriela blaga the woman

Gabriela Blaga este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development, community management, „legător de oameni”. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud.

Trainer și coach în formare, solopreneur, a „ieșit” din corporație pentru a se dedica „creșterii armonioase” a oamenilor mici și mari.